lördag 17 januari 2009

Ugnsstekt Bjärekyckling med vitlök och salvia - Nigella Style


Så kom till sist en Bjärekyckling in i vårt kök. Och i vår ugn. Jag tillagade den efter en receptié jag hittade hos Nigella Lawson för många år sedan.
Detta är nog en av de mest okomplicerade kycklingrätter jag kan komma på. Det enda som behövs är tid - tillräckligt med tid för att helsteka en kyckling i ugn. Perfekt med andra ord för de som föredrar att maten sköter sig själv.

Låt mig först skriva några rader om kycklingen i fråga. Det är givetvis trevligt att kunna få tag på en kyckling som väger nästan två kilo, och som fötts upp under mer drägliga förhållanden än de flesta andra tamfjäderfän. Kilopriset är inte heller så farligt.
Det enda jag inte riktigt föll för var skinnet. Jag brukar aldrig misslyckas med metoden att massera in kycklingen med smaksatt smör. Bjärekycklingens skinn var emellertid lite åt kalkonhållet; lite tjockare än jag är van vid, och lite svårare att få krispigt. Å andra sidan hade jag efter en timmes tillagning i ugnen en kyckling som var så oerhört mör, att det med lätt hand gick att putta loss köttet från benen med en vanlig gaffel. Inte ens bröstfilén, denna ofta så torra del, gjorde mig besviken. Jag blev snarare ordentligt överraskad av att köttet var så saftigt.

Hur gör jag då denna kyckling Nigella style? Jo, jag bokstavligt talat sliter köttet i mindre bitar, tar en försvarlig skvätt av den goda saften som samlats i botten av ugnsformen, och blandar detta med nykokt pasta.
Allra godast är papardelle, eller hemlagad tagilatelle, men den linguine vi hade till hands är inte dum den heller. De självklara tillbehören är nystött svartpeppar och generöst med parmesanost.
Samt gärna ett glas vin.

Ugnsstekt kyckling med vitlök och salvia
en Bjärekyckling på drygt 1,9 kilo
75 gram smör, rumsvarmt
4 vitlöksklyftor, finrivna
blande från 1 kruka färsk salvia, finhackad
1 msk Maldonsalt
0,5 tsk nymald vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, vitlök, salvia, salt, och vitpeppar.
Massera kycklingen med det kryddade smöret - inte bara på ytan, utan in under bröstskinnet och in i krävan.
Placera kycklingen i en ugnsfast form, gärna med gallerinsats. Tillaga i uppemot en timma. Vänd på kycklingen efter halva tiden, om du så önskar.
Låt kycklingen svalna åtminstone en kvart innan du sliter den i bitar. Annars riskerar du brännskador.

Tilläggas skall att hela denna feta, fina fågel inte behövdes för att mätta vår familj. Ett lår och en bröstfilé blev över, och kommer kunna utgöra stommen till en trevlig lunch.

Skrovet fryser jag givetvis in, tillsammans med benen från kycklingsoppan jag lagade härom dagen.
Buljongträsket, ni vet.

8 kommentarer:

 1. Salvia och vitlök med kyckling låter jättegott. Själv har jag tillagat rimmad kyckling (Rebeccas inspiration) som blev nåt så otroligt saftig och god. Kan varmt rekommenderas. Gjorde hennes rimning med rosmarin, timjan, svartpeppar och muscovadosocker och gned in kycklingen med honung, rivet citronskal och paprikapulver. Doftade som en dröm i huset. Åh vad ni tjejer ger inspiration =)

  Beatrice

  SvaraRadera
 2. Bjäredkycklingarna är bra, men jag tycker nog ändå att Bosarps är ännu snäppet godare.
  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 3. beatrice: ja, rimmad kyckling är jätegott. Min matlagningsroade, under hösten 2008 tyvärr bortgågne morbror, rimmade ofta kyckling, eller ännu hellre höns. Det är ju egentligen kokhöns som man ofta rimmad förr, just för att de kunde beghöva möras en aning.
  Jag rimmar mig nog en kyckling förr eller senare, tycker att det verkat supergott det Rebecca gjort!

  Fröken Dill: Min lokala ICA för ine Bosarpskucklingar. Jag skall försöka slinka in på Hemköp City när jag är i stan (någon gång) för där har jag hört att de finns.
  Synd bara att man skall behöva kuska runt halva stan för att få tag på ekologisk kyckling :/. Kostar både tid och pengar.

  SvaraRadera
 4. åh, vilken fin blogg du har. låter verkligen otroligt gott!!
  var fick du tag på kyckligen? finns de i välsorterade mataffärer?

  SvaraRadera
 5. Ida: Tack skall du ha! Bjärekycklingen hittade jag på vår lokala ICA, som inte har något fantastiskt sortiment just med avseende på kött och fågel. Du borde nog kunna hitta den lite varstans.
  Den berömda Bosarp-kycklingen äör däremot svårare att få tag på.

  SvaraRadera
 6. Det här lät riktigt gott! Det är sällan jag vågar mig på helstekt kyckling eftersom jag lyckats göra dem torra en gång för mycket, men nu är det nog dags att testa igen. Med massor av smör. Mums!

  SvaraRadera
 7. Staffan Härdelin31 maj 2010 kl. 09:38

  Hej! Köpte en Bjärekyckling, som enl producentens produktbeskrivning skall ha "ett fantastiskt smakrikt kött". Den stektes i ugn efter att ha späckats med morötter och lök och kryddats normalt. Men vi båda tyckte att den inte alls motsvarade våra förväntningar: den var helt smaklös och inte bättre, snarare sämre i smaken än "vanlig" kyckling. Klagade hos producenten som var helt oförstående och inte ville kompensera oss på något sätt. Så Bjärekyckling blir det inte någon mer gång för vår del.
  Mvh
  Staffan Härdelin

  SvaraRadera
 8. StaffaN. Jag tillagade en Bjärekyckling i ugn för någon månad sedan, och den bvar "precis om den skulle".
  Vad märkligt det låter?att de inte ville kompensera er? Det hade de ju vunnit på i längden. Producenter brukar ju annars generellt vara måna om att ta sig an missnöjda kunder.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...