torsdag 1 januari 2009

Nyårsmenyn i bilder


Maten blev riktigt, riktigt bra.
Det enda vi inte var helt nöjda med var efterrätten. Detta berodde på en kombination av bristande timing, samt en misstanke om att det antal portioner som angavs i receptet kanske inte var helt korrekt.
Smaken var det emellertid inget fel på. Det blev en kväll som bestod av en enda lång, utsökt måltid.

Här kommer bildbevis, av mycket skiftande kvalitet. Det syns åtminstone att det är mat på och i tallrikarna.
Recept kommer senare. Jag skall strax dra mig tillbaka i soffan och unna mig något riktigt smaskigt från frysen - kanske en bit av sonens chokladtårta från kalaset. Jag skall inte sticka under stol med att dagen har varit en smula, låt oss säga, avslagen.
Undertecknad är i grund och botten en sliten fyrabarnsmamma, som inte har rutin på sena nätter med champagne.
Håll tillgodo!


Mitt halvsunkiga foto gör dessvärre vare sig värdparets vackra dukning eller den läckra hummern rättvisa.


Nej - det är inte mannagrynsgröt på bilden.
Det här var den absolut godaste jordärtskockssoppa jag någonsin ätit. Jag är så glad att jag inte bara höftade när jag lagade den, utan dokumenterade ingredienserna mängd minutiöst. De färska räkorna var (typiskt nog) skamligt dyra, men förhöjde helt klart soppan. Vi åt med andakt.

När de små rårakorna med gräddfil, gräslök och löjrom från Vänern dukades fram, förbyttes den andaktsfulla stämningen till något som närmast får liknas vid religiös extas. Varje tugga åtföljdes av ett ofrivilligt stön av njutning.
Löjrommen var så makalöst god att vi bara skrattade åt omständigheterna kring när det införskaffades. Värdinnan ringt sin lokala fiskhandlare och bett dem lägga undan rom. De hade inte Kalix-löjrom, men väl denna, från Vänern. Väl på plats blev hon varse att rommen kostade skjortan.
Men - det är bara ju nyårsafton en gång om året.


Näst efter min egen potatisgratäng är denna potatiskaka det godaste jag vet. Oxfilén var perfekt tillagad, och så mör att den gick att dela med gaffeln. Akvavit- och konjakssåsen föll till min stora belåtenhet värdparet i smaken.
Baconlindade haricots verts är precis lika gott som det låter.


Jag vet inte hur det är med er, men jag är aldrig så mätt att inte några bitar god ost kan slinka ned.


Som jag brukar säga - hellre ful och god än snygg och äcklig. Detta är en läcker efterrätt som definitivt kommer att tillagas igen, men under mer kontrollerade former.


Det blev inte så många praliner för min del. Jag var ärligt talat ganska mätt och nöjd.


Eftersom Systembolaget inte tillhandahåller bilder på sina produkter, får detta fot tjäna som illustration till de drycker som intogs under denna fantastiskt trevliga nyårsafton.
Jag sänder ett varmt tack till vännerna A och M för att vi fick laga mat i ert sällskap, och för en minnesvärd kväll.

9 kommentarer:

 1. det ser ju helt fantastiskt ut!

  Jag försökte förklara exakt hur nyårigt det är med fin dukning här borta i södern men gav sedan upp... jag fick ju trots allt vad jag ville - en köttbit men potatis i ugn och en god sås. Som någon sa ;) "det bästa och enklaste är gott på nyår".

  Fast det blev en god tomatsoppa till förrätt, alldeles fyllig och väldigt charmig för magen så där före baconlindad köttbit med vin i lagningen...

  Gott Nytt år!!

  SvaraRadera
 2. Chall: Kul att det lyser igenom att det var en lyckad nyårs-ansträngning.

  Dukning, ja...allt beror väl på vad man förknippar med nyår. I Sverigen är ju det en ganska stor högtid. Kanske är det helt enkelt inte lika viktigt på alla håll?

  Låter som att också du fick en härlig nyårsmåltid!

  SvaraRadera
 3. God fortsättning på det nya året.. En härlig middag!

  SvaraRadera
 4. Fredrik: Tack detsamma!
  Det var gott.

  SvaraRadera
 5. Underbart det ser ut. Här firar man inte nyår direkt, det är ju det judiska nyåret som gäller istället men vi hade iaf en liten fest. Och jag var nog den enda som tyckte att det kändes illa att dricka champagne ur samma vinglas som vi använde till vinet, och som dessutom inte matchade! Sände en tanke till mina uppsättningar kristallglas i ett förråd i Sverige och tänker att någon dag ska jag ha ett vuxet hem igen! ;-)

  SvaraRadera
 6. Det ser urtjusigt ut:)

  SvaraRadera
 7. Åh, jag är sjukt imponerad! Allt låter och ser jättegott ut!

  SvaraRadera
 8. Det ser verkligen ut som en riktigt lyckad kväll! Snygg blogg!

  SvaraRadera
 9. Karin: I bland får man ju helt enkelt ha överseende med att det inte blir som man tänkt sig...men jag förstår dig! Du skall se att de där glasen kommer till användning en vacker dag.

  Nina: Tack! Jag måste bara få fingrarna ur och börja fota med vår "riktiga" kamera.

  Annica: tack! *rodnar* Det var egentligen inte särskilt svårt att laga någon av rätterna. Särskilt inte eftersom vi hade förberett det mesta.

  .sa: Det var en toppenkväll! Välkommen hit! Jag har precis varit inne hos dig och kollat, gillar din blogg jättemycket!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...