tisdag 20 januari 2009

Lammköttbullar och smörbönor i tomatsås


Köttbullar i tomatsås. De kan göras på så många vis, men den gemensamma nämnaren är att det är den typ av mat som gör att jag känner mig väl till mods.
Vare sig jag steker köttbullarna, eller släpper dem direkt ned i såsen och låter dem koka till frikadeller. Oavsett om jag lagar dem på nöt-, kalv- eller lammfärs.
Det finns egentligen ingen anledning att söka variation för sökandets skull, men när lokala ICA hade bra pris på lammfärs, väcktes lusten att laga en gryta med lammfärsbullar och de stora, mjälla smörbönorna som jag är så förtjust i.

Man kan givetvis servera denna rätt med pasta, bulgur eller ett gott bröd, men vi kände över huvud taget inget behov av tillbehör.
Kryddningen är lagom smakrik; lammsmaken är i förgrunden, men förstärks av vitlök, spiskummin, och citronzest. Det kan kanske tyckas onödigt at ha två sorters tomatkonserv, men det föll precis så väl ut som jag ville. En fyllig tomatsås med små, fina coctailtomater - som små överaskningar.
Muttis coctailtomater på burk är makalösa.

Lammköttbullar och smörbönor i tomatsås
Lammköttbullar:
500 gram lamfärs
1 ägg
i gul lök, riven
2 vitlöksklyftor, finrivna
1 tsk spiskummin
0,5 tsk citronzest
salt och svartpeppar
smör till stekning

Blanda ägget med lök, vitlök, spiskummin och citronzest. Krydda på färsen med salt och peppar (jag gör alltid så), och blanda sedan alltsamman väl.
Forma små, fina köttbullar, och bryn dem runtom i smör.

Tomatsås:
1 burk Mutti krossade tomater
1 burk Mutti coctailtomater
1 vitlöksklyfta, riven
olivolja
salt, svartpepar och råsocker

6 dl kokta smörbönor (eller stora vita bönor)

Hetta upp olivolja i en emaljerad stekgryta. Lägg i vitlöken, och låt den svettas på medelvärnme. Tillsätt tomaterna, krydda och söta; låt såsen småputtra på låg värme i väntan på köttbullarna.

Sjud köttbullarna i tomatsåsen i åtminstone 20 minuter.
Tillsätt därefter bönorna, och låt dem koka med i cirka 10 minuter.

5 kommentarer:

 1. Kul, vi brukar också göra tomatsås på en kombo av konserverade cocktailtomater och krossade. Helst Mutti såklart. De är bäst!
  J har lärt mig att det blir jättegott med lite röd balsamvinäger i tomatsåsen.

  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Fröken Dill: Och det har J alldeles rätt i!
  För örvigt tycker jag att Mutti borde sponsra mig, så mycket som jag har skrivit om dem och länkat till dem ;).

  SvaraRadera
 3. Mmm, låter gott, bra variant på de gamla vanliga köttbullarna. På tal om Mutti så såg jag en liten burk på min lokala affär - kostade mer än 25 kr! Tror att det blir billigare för mig att använda mig av färska tomater.

  SvaraRadera
 4. Karin: Det var jättegott. Även mycket populärt i finhackad form - dvs som mat till en niomånaders bebis (med pasta och utan bönor, dock).
  25 kr!!! Ja, hade jag haft tillgång till fina, solmogna tomater, så vet jag ju var jag hade valt . Mutti i all ära, men det är klart att färska regerar.

  SvaraRadera
 5. var har du köpt smörbönorna nånstans.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...