måndag 26 januari 2009

Balsamico- och vitlöksmarinerad skinkstek med honungsrostade palsternackor och edamamebönor


Jag har tidigare dissat fläskfilé här på bloggen. Inte så att jag sågade den rakt av, men det är trots allt en i grunden ganska lam köttbit. Som råmaterial sett är den ju ändå praktisk, eftersom man kan matcha den med nästan vilka kryddor som helst.
Jag vet att jag inte på minsta vis är ensam om att ha denna åsikt. I gengäld kan man ju vara tacksam över att filén i fråga inspirerat och säkerligen varit orsak till många fina smaksättningar, som kanske annars inte kommit fram.

Min man brukar banka ut filébitar en aning, steka dem, och slutligen, precis innan serveringen hälla över röd balsamvinäger och riven vitlök och hastigt fräsa runt. Detta blir mycket gott, och nu tyckte jag det var dag satt pröva att tillaga en skinkstek med samma kryddning.
Dock i aningen omvänd ordning. Jag började med bryna steken runtom i smör. Sedan fick den marinera i den röda balsamvinägern och vitlöken i ungefär 10 minuter. Den varma stekytan sög på så vis glatt åt sig av smaksättningarna, innan det dags att låta den tillagas färdigt i ugnen.

Balsamico- och vitlöksmarinerad skinkstek

1 skinkstek på cirka 1 kilo
0,5 dl röd balsamvinäger
4 vitlöksklyftor, rivna
salt och vitpeppar
smör till stekning

Sätt ugnen på 200 grader. Torka av steken med hushållspapper, om den är blöt.

Hetta upp smör i en gjutjärnspanna, och bryn den runtom.
Häll vinägern och vitlöksklyftorna i en skål som ganska precis rymmer steken. Lägg ned den, och vänd sedan runt den med hjälp av till exempel två skedar. Den varma stekytan suger åt sig av vinägern och tar smak av vitlöken. Låt steken ligga i uppemot 10 minuter, och vänd den regelbundet.
Lägg den sedan i en ugnsfast form, allra helst av sorten med galler i. Sätt i en stektermometer, och ställ in i ugnen.
När steken fått fin färg i ugnen kan det vara bra att täcka över den med alufolie. Tillagningstiden beror givetvis på hur kallt köttet är när man ställer in det, samt vilken form och storlek det har.
Jag låter absolut inte fläskkött stå inne längre än tills innertemperaturen mäter 72 grader. Annars blir det torrt och tråkigt.

Honungssrostade palsternackor
700 gram palsternackor
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
flingsalt

eventuellt lite balsamcicoreduktion till serveringen

Det här är inte något nytt, vare sig för bloggen eller rent generellt för matlagare. Jag halverade mina ganska jämnstora palsternackor, slungade dem med oljan och honungen, saltade och lät den baka i ugnen under stekens sista 30 minuter.
Jag trodde ett tag att jag hade förätit mig på ugnsrostade rotsaker. Lösningen har varit att inte blanda för många, utan i stället hålla sig till en åt gången.
På sistone har vi annars prövat på olika former av puréer. Blomkålspuré smaksatt med västerbottenost är till exempel en vertitabel smakexplosion.

Edamamebönorna är av ICA:s eget märke "Selection". Jag hade ingen aning om att de ens fanns, än mindre vad de är för något, innan jag hittade dem hos Pytte. De är lätta att tillaga; tar visserligen en liten stund att sprita, men smaka hur gott som helst. Ärtlika, men fräshare i smaken, och inte ett dugg mjöliga.
Jag slungade dem med lite halvsmält smör och en gnutta Maldon-salt.

Jag blev glatt överraskad av steken, och på något sätt påmind om barndomens söndagsmiddagar. I jämförelse med fläskfilé vinner skinksteken med god marginal.
Smaksättningen var perfekt. Det söta fläskköttet smakar fint med än mer sötma, i form av den sötsyrliga balsamicon. För att inte tala om de söta, honungsrostade palsternackorna.
All denna sötma tarvade givetvis ett passande vin. Valet föll på något helt nytt:
Lamura Prima Nero d'Avola Syrah (nr 2289), ett mycket prisvärt sicilianskt vin för endast 59:-.

6 kommentarer:

  1. Det låter jättegott! Skinkstek har jag aldrig vågat mig på, men jag förstår ju nu att det är dags...

    SvaraRadera
  2. Pytte: Jag älska stek. Det blir liksom inte enklare än så. Smaksätta, i med stektermometer, på med timer - och så kan man hälla upp ett glas vin ;).

    På fredag blir det lammstek med flageoletbönor...

    SvaraRadera
  3. Mums! Och vilken snygg uppläggning!

    SvaraRadera
  4. Jennie: Tackar! Försökler variera mig lite, men det går sisådär.
    Skinkstek borde lyftas fram! En toppenköttbit.

    SvaraRadera
  5. Tillåt mig att rekommendera helstekt fläskfilé direkt under locket på Webergrillen. Om man vill kan man stänga porerna genom att ge stekyta i gjutjärnskastrull innan man lägger en eller ett par fläskfiléer på träkolsgrillen. För träkolsgrill är ett måste, likaså att grillen har lock. Det blir iaf saftigt och jättegott. Promise!

    SvaraRadera
  6. Stefan: Ja, smakar fläskfilén suveränt! Så brukar vi också göra ibland, på somrarna.
    fast i somar tror jag det blir mycket stekar på grillen.
    Vi körde urbenad lammstek på ghrillen i somras, och det blev helt fantastiskt!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...