måndag 12 januari 2009

Kyckling - veckans tema?


Under veckan kommer det ena kycklingreceptet efter det andra att läggas ut här på bloggen. Jag vet inte om det kommer att bli kyckling hela veckan, men jag har samlat på mig några riktigt goda rätter som det är läge att bjuda på.

Jag måste erkänna att jag kände mig som en osedvanligt naiv konsument när jag i fredags läste på innehållsförteckningen på påsen med de inhandlade, frysta kyklinglåren från Kronfågel. Salt och druvsocker må så vara (inte kul, men ganska ofrånkomligt i frysta kycklingdelar) men varför i hela fridens namn behövs det konserveringsmedel i frysta kycklinglår?!
Se, där fick jag något att fundera över.
Det känns inte alls trevligt. Jag känner mig riktigt lurad. Vet inte om detta gäller för samtliga frysta kycklingdelar.

Skall de bli färsk kyckling i fortsättningen här hemma? Det skulle försvåra planeringen för mig. Jag gillar att kunna fylla frysen. Och att köpa färsk, dyrare kyckling och frysa själv har - hittills - inte känts nödvändigt.
Dags för mig att tänka om?

2 kommentarer:

 1. Några argument för attt ta steget till kravodlade kycklingar, och ett MOT att göra det:
  - Fryst kravodlad kyckling kostar bara ca 85 kr/Kg, t ex hos Bondens Marknadsplats i hötorgshallarna (f ö värt ett besök, han har mycket knasiga och fina saker, allt är närproducerat och det mesta krav. Älgisterband och lufttorkat skinka från Värmland t ex). Det är visserligen dyrare än icke kravodlat, men för mig blir det enbart ytterligare ett skäl till att behandla råvaran med lite respekt och kärlek. Pris borde INTE vara det starkaste köpskälet för det vi stoppar i oss.

  - Då priset är lite högre, och man därför (och också av respekt för djuret) vill använda så mycket av fågeln som möjligt, är det ett gyllene tillfälle att börja göra sin egen kycklingfond. Jag såg tidigare (under "Mattrender" tror jag) att du inte vill använda halvfabrikat:D Skroven från dina Poulet Roti kan ligga i frysen tills de blir tillräckligt många att köra en sats buljong.

  Så, ett skäl MOT kravodlade kycklingar:
  - De flesta dylika kommer från samma extremt snabbväxande kycklingfamilj som de "vanliga" broilrarna. Skillnaden är att de får äta bra mat och växa i tre månader i st f en. Problemet är att de blir ännu tyngre än sina kortlivade kusiner, och därför får fler skador pga att benstommen inte hänger med den snabbt ökande kroppsvikten. Dessa kycklingar växer ca 1,2 Kg sin första månad, och efter tre månader kan de väga 2,5 Kg eller mer!

  För mig överväger fördelarna helt klart, det är fortfarande ett prisvärt kött!

  Skulle dock vara fint att hitta någon som säljer en annan ras, med mindre och inte så snabbväxande fåglar. Någon som vet?

  /Johannes

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att hitta små kyckligar, inte så snabbväxande alltså, eftersom SVerige har ett importförbud för ägg och småkycligngar från EU. (En av anledningarna till att vi är ett salmonellafritt land.)

  Det har pratats om att ändra reglerna för småbönder men ännu har inget hänt.... om inte annat kan man skriva till Eskil (jordbruksministern) och se var han svarar :) Det är trots allt en intressant fråga - smittskydd kopplat med ekologi då dom i branschen vet att snabbväxande kycklingar som får växa i månader inte mår särledes bra i lederna. SAmtidigt frågar sig producenterna hur ekonomiskt det är med småkycklingar - hur många ekologiska personer finns det i Sverige som vill köpa mindre fågel för mr pengar (särskilt nu i en ekonomisk svacka?).

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...