söndag 25 januari 2009

Vaniljglass på ljust muscovadosocker med lönnsirap och pecannötter


Jag är rädd för att min glassmaskin går på sista versen. Känner ärligt talat en viss stolthet över att ha lyckats slita ut den. Den har tjänat mig väl, men den skall få dö på sin post. Jag skaffar inte någon ny, förrän den dragit sin sista suck.
Under tiden får jag vakta den en aning, eftersom den inte riktigt är att lita på. Lördagsvällens glass fick jag rädda, den hann inte riktigt bli vispad så länge i maskinen som jag önskat. Ett tag blev jag riktigt stessad, för jag hade stora förhoppningar och förväntingar på smakkombinationen.

Jag slapp bli besviken - det här är en riktig höjdare. Ljust muskovadosocker, äkta lönnsipar och pecannötter blider en treenighet (eller en trekant för den som föredrar en sådan liknelse).
Dessa smaker trivs inte bara mycket bra tillsammans - de förstärker dessutom varandra. Jag kan inte rekommendera annat än att pröva. Det skulle i så fall vara att göra en och en halv sats. Jag gjorde nämligen tankemissen att inte beakta det faktum att smaksättningen, tilll skillnad från glasser med frukt- och bärsmak, inte tar plats på samma vis.
Det är en viss skillnad på 100 gram pecannötter och 4 matskedar lönnsirap - jämfört med coulis på 500 gram hallon. Ni förstår vad jag menar - det blir helt enkelt inte lika mycket glass.

Det är så gott med lönnsirap. Jag hade gått omkring och spanat på flaskorna, och dragit mig en aning för att köpa en. De är ju trots allt rätt så dyra. Nu löste det sig av sig själv, då jag rotade runt i en skafferilåda och upptäckte en halvfull flaska som jag inte ens visste att vi hade.

Hasselnötsglassen är fortfarande kungen bland mina glassar, men den här smaken är en presumtiv tronarvinge.

Vaniljglass på ljust muscovadosocker med lönnsirap och pecannötter
5 äggulor
1,5 dl ljust muscovadosocker
4 krm ekologiskt vaniljpulver
3 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk

100 gram pecannötter, hackade
4 msk lönnsirap

Blanda grädde, mjölk och vaniljpulver, och hetta upp i en kastrull. Vispa muscovadosockret och äggulorna hårt. Häll gräddmjölken äver äggvispet, och blanda noga.
Häll tillbaka alltsamman i kastrullen, och hetta upp på nytt, under konstant vispande och noggrann övervakning. Tag kastrullen frn värmen, häll över glasmeten i skålen igen. Låt svalna, och därefter kylas ned och svälla i kylskåp; gärna över natten.
Ställ in en lämplig form i frysen. Kör glassmeten i glassmaskinen. För över den till den iskalla formen. Strö sedan över nötterna och häll över lönnsirapen. Vänd runt en aning i glassen med en slickepott, för att fördela nätterna och sirapen.
Låt stå i frysen ett par timar. Tag fram glassen en stund innan den skall ätas.

Tillägg:Hittade precis det här inne på Kort om gott. Ett inlägg jag aldrig läst. Spännande om glass och vilka metoder man som hemmatillverkare använder.

6 kommentarer:

 1. CrimsonAnna: Tack, det var vekligen en fullträff!

  SvaraRadera
 2. Låter jättegott. Vi pratade så sent som idag om att vi borde plocka fram glassmaskinen igen och göra lite smaskig laktosfri glass.

  Men jag måste fråga.
  Ekologiskt vaniljpulver vad är det?

  SvaraRadera
 3. AnKa: hej! Där ser man, jag brukar oftast länka till produkternas hemsidor om sådana finns men "slarvade" med det i går ;).
  Här kan du läsa mer om ekologiskt vaniljpulver. Det är både gott och prisvärt.
  Jag använder det när vaniljsmaken inte skall vara den enda smaken, så som t ex i gårdagens glass. Givetvis smakar äkta vaniljstång bäst, men en vaniljstång kostar kanske 20 kronor och räcker till en användning, medan en burk vaniljpulver för 35 kronor (eller vad det nu var den kopstade) räcker till många glasstillverkningar.

  SvaraRadera
 4. hej Annika,

  Jag testade detta recept i helgen när vi skulle inviga vår glassmaskin. Tack! Det var mkt smarrigt. Nästa glassprojekt blir nog din kanelglass med rabrabercoulis. Låt oss hoppas på en varm sommar med stort glassbehov!

  SvaraRadera
 5. Karin: Så roligt att du ville pröva detta, och att det föll dig i smaken! Hoppas du ska kunna hitta fler recept på glass som faller dig i smaken. jag har legat lite lågt på glassfronten, men nu är jag snart igång med nya recept igen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...