torsdag 8 januari 2009

Palmolja = dubbelfel


Jag blev så otroligt besviken härom veckan, när jag läste innehållsförteckningen på ICA's ekologiska tortillachips och fann palmolja som en av ingredienserna. Det är en så lagom liten förpackning; räcker gott och väl åt hela familjen när vi äter burritos med tillbehör.
Efter debatten kring transfetter, blev palmolja en mycket vanlig ersättare för detta fett i många produkter.

Alldeles bortsett från att det inte är hälsosamt med palmolja, så är det ju dessutom i allra högsta grad miljövidrig, och känns mycket ologiskt i en ekologisk produkt.
På den tråkigt nog avsomnade matbloggen Bosses Mat länkades långt innan jul till denna förfärliga, med ack så läsvärda artikel på Svd.

Jag har inte fått gjort det, men det är definitivt dags för att än en gång maila till ICA och fråga hur de tänkte.
Det är inte första gången jag frågar dem varför de använder palmolja i sina produkter. Jag hade hittat billiga och goda mördegskex av deras eget märke, men upptäckte mitt i en trevlig fikastund med barnen att de var bakade på främst - palmolja. Det svar jag fick var inte särskilt uttömmande. Och även om det nu vore så att ICA använder certifierad palomlja, så ser jag nog hellre att den används som biobränsle än att det skall passera genom min tarmkanal (om ni ursäktar).

Skall även tilläggas att Semper använder palmolja i sina produkter. Det var det som blev spiken i kistan för mina inköp av snabbgröt. I bland kan det vara praktiskt med sådana produkter till bebisar, i synnerhet när man har stor familj och det ofta behöver gå undan när plötslig hunger uppstår.
När jag ändå mejlar ICA, skall jag ta och maila Semper också.

7 kommentarer:

 1. .. och dra iväg ett till Santa Maria också, deras ekochips är också friterade i palmolja...

  Det där med välling och gröt oroar mig, som gravid. Vad sjutton ska man ge? Jag har ingen lust att ge nåt med sjuttiotre tillsatser.

  SvaraRadera
 2. Visste ni att sådana där vanliga snabbnudlar - fattiglappens basföda - är friterade i palmolja? Visst är det läskigt? De ser likadana ut som vanliga äggnudlar som man köper i förpackningar om ett par nystan till woken (som dessutom har samma koktid), men nudlarna i enportionsförpackningarna med kryddpåsar måste tydligen friteras. I palmolja. Blä. Stackars studenter!

  SvaraRadera
 3. Anne: Det är ett dilemma. En balansgång. Jag har aldrig velat eller orkat laga all mat själv till mina bebisar, men jag har försökt vara så selektiv som det bara går.

  Pytte: Vad glas jag är att jag aldrig befunnit mig i nudel-träsket! Jag var alldeles för kräsen, även som student.

  SvaraRadera
 4. I en ekologisk produkt så används naturligtvis också ekologisk palmolja. Givetvis kan man inte lita på det, men så borde det ju vara. I vilket fall så är det fel att säga att palmolja i "allra högsta grad är miljövidrig".
  Att välja raps, solros eller soja istället för palmolja kan innebära ett ännu sämre miljöval. Det krävs det upp till tio gånger större odlingsytor för alternativen.
  Plamoljan kan ju som sagt vara ekologisk eller iallafall certifierad enligt RSPO-kriterierna.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2083765.svd

  SvaraRadera
 5. Palmoljan ställer till mer elände för miljön än hälsan, så biobränsle tillverkat av palmolja är bland det värsta man kan använda, eftersom det bidrar till enorm regnskogsskövling. Odlingarna av oljepalmer är det största problemet, inte palmoljan i sig. Rent hälsomässigt är palmolja bättre än t ex solrosolja eller annan veg olja som innehåller stor mängd Omega 6.

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte varför ni klankar ner palmolja förutom att det inte är klimatsmart förståss.
  Palmolja och kokosolja är de bästa vegetabiliska fetterna eftersom dom förändras inte vid höga temperaturer som tex raps, solros, soja oljor gör.
  Hade jag haft en bebis så hade jag gärna köpt produkter med kokos och palmolja i men däremot hade jag undvikit cancerframkallande becel margariner o dylikt.

  SvaraRadera
 7. Palmoljan i tortillachipsen är ekologisk så i allra högsta grad INTE miljövidrig. Det kan du se i innehållsförteckningen.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...