fredag 9 januari 2009

Vit chokladkräm med
limoncellospetsade hallon

Här kommer - i all hast - receptet på den goda efterrätt vi åt i lördags. Vi är på väg till landet bokstavligt talat vilken minut som helst.
Denna goda efterrätt är egentligen en väldigt krämig panna cotta. När jag lagar panna cotta har jag sällan lika mycket gelatin i som det anges i de flesta recept. jag tycker om när den inte är för fast. Jag har ingen lusta att äta gummiartade desserter.
Nu valde jag emellertid att kalla detta för vit chokladkräm. I ärlighetens namn skall jag berätta att vi först ite hade tänkt servera efterrätt. När vi så ändrade oss, fick jag utgå från vad vi hade hemma. Detta är verkligen ett bra exempel på hur stor nytta man kan ha av ett välfyllt skafferi (vit choklad och gelatin), kyl (grädde och limoncello) och frys (hallon).Jag toppade portionerna med tinade hallon, som jag rört med limoncello.
Det smakade mycket, mycket bra.

Vit chokladkräm med limoncellospetsade hallon
5 dl grädde
200 gram vit choklad
1 msk råsocker
2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i generöst med kallt vatten. Värm under tiden grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar, och släpp ned dem i grädden. Rör ordentligt, och stäng av plattan. När chokladen och grädden blandats, rör du ned gelatinbladen.
Häll upp i lämpliga glas eller små skålar. Låt svalna, och ställ sedan in i kylskåp för att krämen skall stelna. Portionerna behöver få stå i minst en och en halv timma innan de går att äta; gärna lite längre.

Ta ut 3 dl hallon (cirka 150 gram)ur frysen; tina dem eventuellt försiktigt i micro, men låt dem helst tina i rumstemperatur. Blanda dem med 2-3 matskedar limoncello. Om du inte har tillgång till denna härliga dryck, så rekommenderar jag at du smaksätter med färsk citronsaft, och rundar av med råsocker.
Fördela hallonen ovanpå krämen i glasen, och servera genast.

Nu drar vi till landet. Trevlig helg!

6 kommentarer:

 1. Limonell vill jag prova att göra själv någon gång. Har du provat?

  Ha en trevlig helg på landet!

  SvaraRadera
 2. Limoncello menar jag naturligtvis. Blir lite distraherad för det börjar bli dags för mat. Mannen gräddar de sista Chapatisarna på vedspisen.

  SvaraRadera
 3. Hej !
  Du har fått en utmärkelse av mig för jag tycker väldigt mycket om din blogg! :-)

  Trevlig Helg,
  Jennie

  SvaraRadera
 4. Det här ser festligt och gott ut smakade sälert smaskens också ha det så bra mvh Daniel

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Har följt din blogg ett tag och fascinerats av alla goda recept! Denna gången kunde jag inte motstå utan provade själv och uj va gott det var!! Kommer definitivt göras om!!
  Tack för en trevlig blogg!
  / Pia-Karin

  SvaraRadera
 6. Mimmi: Jag har inte prövat att göra Limoncello, menn skulle gärna vilja. Problemet här i sverige skulle nog vara att få tag på tillräckligt fina, solmogna citroner av yppersta kvalitet...

  Jennie: Tack så roligt och smickrande! Jag skyndar till din blogg a.s.a.p!

  Daniel: Så oväntat att se dig här! Tack för komplimangen, det smakade väldigt bra.

  Pia-Karin: Så kul att kunna inspirera! Roligt att det smakade. Tyckte själv att det var väldigt gott.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...