onsdag 14 januari 2009

Dags att mata den sure


Jag skall erkänna att jag inte är helt på det klara med hur jag lämpligast beter mig för att mata vår surdeg.

Trots att jag läst på hos experten, har jag inte blivit så mycket klokare.
I studiesyfte sökte jag kunskap hos samme kunnige man vad gäller konsten att starta en surdeg.

Okej, låt mig se: jag förväntas alltså hälla bort hälften av surdegen? Varför det - eller har jag missförstått allt? (Det som tas undan är kanske tänkt till ett bak? Jag bakar i och för sig gärna ett surdegsbröd i morgon.) Vår surdeg är såpass liten att jag alls inte vill hälla bort minsta gnutta av den.

Jag tro helt enkelt jag matar utan att hälla bort. Vad är det värsta som kan hända - att den blir proppmätt?

Av kommentarerna till de länkade bloginläggen att döma, så verkar många surdegar vara extremt livskraftiga, och tåla ganska omild behandling. Eftersom den här gamle gossen är en ärrad veteran från 80-talet, borde han väl klara av att hanteras av en välvilligt amatör som jag utan att han tar skada?p>

Jag hade tänkt mata suren med fint rågmjöl från Saltå, men det var tyvärr slut i vår lokala ICA-butik. Det fick bli rågmjöl från AXA Kornkammaren i stället.

Låt oss hoppas att det faller herrn i smaken.

Jag behöver helt klart förkovra mig. Därför har jag klickat hem den här.

Kanske vore också detta något för mig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...