onsdag 21 januari 2009

Grillade dragon- och vitlöksmarinerade fläskkotletter med vinkokta linser och endiver


Fläskkotletter igen? - tänker kanske några av er. Ja, när de var så billiga på ICA, och jag hade en idé för smaksättning som jag ville pröva, då fanns det ingen anledning att låta bli. Dessutom hade jag två endiver kvar sedan paté-måltiden i söndags, som jag ville laga något av.
Jag hade läst det här goda receptet hos Lotta, och insåg att jag kunde leka vidare med hennes fina smaker och få in små, goda linser i härligheten.

Dragon är annars en krydda jag sällan använder. Den har en säregen doft, som jag tycker påminner om lakrits. När jag i kväll gnuggade den mellan tummen och pekfingret, och sniffade på den, slogs jag av släktskapet med fänkålens doft. Dragon och fänkål borde passa utmärkt tillsammans.
Men de kanske redan är etablerade kompanjoner? Jo, jag hittade någon träff när jag googlade, men det var mest så at båda var smaksättare. Jag hade nog tänkt mig att fänkålen skulle spela huvudrollen, flankerad av dragon...

Det blir en annan gång. I kväll fick fänkålen sällskap av riven vitlök och olivolja. Min lilla vidareutveckling av Lottas endiverätt blev mycket bra. Linserna har egentligen inte ett så tacksamt utseende, och den som inte är förtjust i baljväxter ser nog inte tjusningen i dem - i synnerhet inte i sällskap av rödvin och portvin, vilka ger anrättningen en ännu mörkare färg.
I mina ögon ser alltsamman otroligt smakfullt ut, för jag vet ju hur gott det var.

Grillade vitlöks- och dragonmarinerade fläskkotletter
4 fläskkotletter
4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk finhackad, färsk dragon
flingsalt och vitpeppar

Blanda olivolja, vitlök och dragon. Lägg kotletterna i en fryspåse, och häll blandningen över. Förslut med en klämma, eller knyt en knut. Se till att blanda runt kotletterna med oljan ordentligt.
Låt påsen vila i rumstemperatur i 30 minuter; ruska på den några gånger så att smaksättningen kommer åt kotletterna ordentligt.

Hetta upp en grillpanna riktigt ordentligt. Hetta upp en grillpanna. Pannan ska vara så het att du knappt klarar av att hålla handen några centimeter ovanför den - då är det dags att lägga på kotletterna.
Sänk temperaturen till strax ovanför medel, och grilla två kotletter åt gången i 4-5 minuter på vardera sidan, givetvis beroende på deras tjocklok. Skär ett snitt i och kontrollera att de är genomstekta, om du är det minsta tveksam. Jag kryddar med flingsalt och färskmald vitpeppar på kotlettens tillagade sida då jag vänder på den; därefter på den andra sidan vid servering.

Linser och endiveröra med inspiration från Lotta
1 msk smör
1 msk mörkt muscovadosocker
1 stjälk selleri, finhackad
1 liten silverlök, finhackad
2 endiver, strimlade på längden
1 dl rött vin
1 dl portvin
0,5 gränsaksbuljongtärning
4 dl kokta, små linser

Smält smör och socker i en stekpanna. Fräs selleri, silverlök och endivstrimlor tills smörsockret fördelats jämnt över dem. Häll på rött vin och portvin, och låt puttra några minuter. Smula över den halva buljongtärningen, och blanda så att den smälter ned .
Häll sedan i linserna, och låt dem bli varma.

Nej - barnen åt inte vinkokta linser med endivestrimlor. De åt kotlett med pasta och gräddig tomatsås.
Alla var nöjda och glada - som det skall vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...