lördag 17 januari 2009

Lingonglass- en omedelbar förälskelse


Nu var det längesedan jag lagade glass, närmare bestämt två och en halv vecka. Fredag är glassdag hos oss, och jag är nu såpass skadad efter en hel höst full av hemlagade glassar att jag inte ens överväger att köpa glass i butik annat än i undantagsfall.
Jag ville ha en smak av frukt eller bär, men det skulle inte kännas för somrigt. Valet föll då självklart på lingon.
Jag älskar lingon. Om jag var tvungen att välja en enda sylt som jag fick hålla mig till resten av livet, så skulle det bli hemkokt lingonsylt.
Kombinationen lingon och grädde är sublim. Lingonens syra och grädden sötma bildar tillsammans något som bara gör mig lycklig. En nygräddad pannkaka med lingonsylt och vispgrädde är en delikatess.

Som tur är finns det ju frysta, ekologiska lingon från Herrljunga att köpa i butik året runt. På så vis behöver jag ju inte nalla av sylten. Till detta glassrecept räckte det med ovanligt liten mängd bär; bara ett paket, à 250 gram. Lingonen är såpass smakstarka, och det är väldigt lite svinn från dem, om man jämför med till exempel kärnrikt bär såsom hallon och björnbär.

Glassen borde vara en perfekt avslutning på en söndagmiddag av det lite mer traditionella slaget. Men - jag kan rapportera att den funkade alldeles utmärkt även efter en tallrik pasta.

Lingonglass
Glasssmet:
5 äggulor
2 dl råsocker
1 krm ekologiskt vaniljpulver
3 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk

Glassmeten tillagas på sedvanligt sätt. Grädde, mjölk och vaniljpulver hettas upp i en kastrull. Äggulorna vispas med sockret. Dessa två möts och blir ett, när gräddmjölken vispas ned över äggsmeten. Det hela återbördas till kastrullen på plattan och får sjuda och tjockna under idogt vispande och striktast möjliga kontroll på temperaturen. Smeten skall sedan svalna, och helst stå och svälla en fem-sex timmar i kylskåpet.

Lingonpuré
250 gram lingon
0,5 dl råsocker

Låt lingonen tina. Koka därefter ihop dem med råsockret; ett par minuter räcker. Denna sylt är ganska så syrlig, och det är så den skall vara. Lingonens syra blandas ju med sötman i glassmeten, och därmed uppnås den balans jag var ute efter.
Mixa lingonen till en slät pure. Ställ den att svalna, och förvara den i kylskåpet.

Blanda slutligen glassmeten och lingonpuren. Sila smeten, och häll den sedan i glassmaskinen. Ställ då in en form av lämplig storlek i frysen. När glassen är färdig i maskinen, förs den över till den vid det laget iskalla formen, och förvaras i frysen i ett par timmar innan det är dags att njuta av skapelsen.
Lingon och kola är kompisar. För gottegrisar passar hemgjord kolasås säkert bra till glassen. Enklast är att koka upp:

2 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
3/4 dl råsocker
Koka i drygt 10 minuter. Låt svalna, och ringla över glass.

10 kommentarer:

 1. Suck, det låter hur gott som helst... Skall absolut testa detta men har ingen grädde hemma nu.... Nästa vecka då =)

  Tack
  Beatrice

  SvaraRadera
 2. Tack för ett urbra tips om vad jag kan göra med alla hemplockade lingon som finns i min frys.

  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Beatrice: Då har du verkligen något att se fram emot!

  Fröken Dill: Nämen så bra! Glassmaskinen har du ju - och jag blir avundsjuk på ditt fårråd av hemplockade lingon. Min pappa kokadse lingonsylt så det räckte till oss med, nu i höstas, så jag har tyvärr själv inte några bär i frysen.

  SvaraRadera
 4. Låter som en helt gudomligt god glass!! :-)
  Mums!

  Jag har faktiskt fått en glassmaskin av en släkting, dock har den ingen bruksanvisning så jag har ingen som helst aning om hur man använder den..! Kanske du kan berätta hur du gör med din?
  Hade varit jättesnällt!!

  Kram, Jennie

  SvaraRadera
 5. Jennie: Hur ser glassmaskinen ut, och vilket märke är den?
  Om den har ett frysblock, så måste det ligga i frysen i uppemot ett halvt dygn för att det skall vara helt genomfruset.
  Jag gjorde mistaget en gång när min maskin var ny, att försöka göra glass med ett block som inte var tillräckligt genomfryset.
  I överigt så skall maskinen alltid vara igång när man häller i smeten, och om man sedan väl stänger av den, så kan man inte "börja om".
  Det var väl lite allmäna råd. Jag berättar gärna mer, om du har mer specifika frågor!

  SvaraRadera
 6. Jag undrar hur tranbärsglass kan smaka? Det är ju lite kärvt också... syrligt och så....

  Annars är jag avis på glassmaskinen. Iofs kanske lika bra att inte ha en sån eftersom jag tror att det skulle bli mycket glass för min lilla mage... och sen blir den inte så liten ;)

  Kanske tranbär med björnbär? hm, oändliga variationer.... Själv är jag såld på hemmagjord sylt - man kan ju frysa in den. gott gotti gott gott :)

  SvaraRadera
 7. Man kan ju göra jättebra lighta sorbeter också med en glassmaskin. Det tycker jag är bra, särskilt när min laktosintoleranta systerson hälsar på!

  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 8. Chall: Det skulle säkert smaka hur gott somm helst med tranbär!
  Precis som Fröken Dill skriver, så kan man göra jättegoda sorbeter och även yoghurtglass med glassmaskin. Det är bara jag som älskar mina gräddiga glassar.
  Sedan är det lite årstidsbundet också, för min del.Framåt somaren blir det sorbeter, det kan jag garantera.

  SvaraRadera
 9. Liknar lite jag gjorde härom kvällen, lingonparfait (finns på min blogg). Testa med kardemumma i, det ger lite extra sting :)

  SvaraRadera
 10. Sanna: Ditt recept låter jättegott! Jag har förresten själv haft funderingar kring hur jag skall få ned kardemumma, en av mina favoritkryddor, i glass.
  Jag jobbar på det

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...