onsdag 14 januari 2009

Lyxmellis - hemlagad jordgubbskräm


Jag spelar med största nöje rollen av den goda modern. Nej förresten, det är helt fel att säga att jag spelar. Jag vill självklart vara en så god mor som jag förmår.
I min modersroll ingår som ni säkert förstår att visa min kärlek genom maten jag lagar. Det är verkligen inte alltid jag möts av glada miner och entusiasm när vi sätter oss till dukat bord.
Vid det här tillfället hade jag i varje fall inte kunnat hitta en mer entusiastisk skara matgäster om jag så sökt med ljus och lykta. Allt tack vare att jag hade jordgubbar i frysen, och fick en osedvanligt bra idé en måndagseftermiddag i januari.

Jordgubbskräm med vaniljton
500 gram frysta jordgubbar
2 dl vatten
5 msk råsocker
2 krm ekologiskt vaniljpulver
1 msk potatismjöl, utrört i 2 msk vatten

Halvtina jordgubbarna i micron. Koka upp vatten i vattenkokaren, och häll två deciliter i en kastrull. Tillsätt de halvtinade jordgubarna, sockret och vabniljpulvret, och låt det hela koka upp. Låt koka på medelvärme i cirka fem minuter.
Mosa då jordgubbarna lite slarvigt med en potatisstöt. Rör ut potatismjölet i vattnet, och häll ned det i kastrullen under omrörning. Ge sedan krämen ett uppkok, så att den tjocknar. Du kanske vill ha den tjockare - det är en smaksak.
Häll upp krämen i en skål, och låt den svalna något. Servera den med gammaldags mjölk och en skvätt vispgrädde.

5 kommentarer:

 1. Har aldrig gillat kräm, inte ens som liten, men jag blir nästan sugen.

  SvaraRadera
 2. Crimson Anna: Oj, det var verkligen en riktig komplimang! Kräm, kan vara superäckligt (härligt ordförråd jag har i dag), särskilt om det är för tjock och för söt.

  Hemlagat är godast - så klart :D!

  SvaraRadera
 3. Tack för hälsningen inne hos mig. Jag önskar dig också en god fortsättning och ett riktigt bra 2009. Jag har inte hunnit med varken att själv blogga eller att titta in hos andra så mycket på senare tid. Den här krämen ser så fräsch ut. Jag avskyr de krämer dagis och skola ibland bjuder på. Bara socker och tillsatser..men den här ska jag prova!

  SvaraRadera
 4. Tyvärr, jag gillar inga krämer, även om din såg väldigt god ut. Vi fick alltid mammas hamlagade krämer (hallon, krusbär, körsbär,rabarber mm) under uppväxten och jag tyckte det var toppen DÅ. Å andra sidan beror kanske mitt vuxna aversion på att jag inte gillar mjölk. Dricker eller äter aldrig naturell mjölk numera. Är lite ledsen för att jag inte gillar kräm, det känns som om det är en rätt som är helt rätt i tiden.

  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 5. Nässelblom och choklad: Färdig-krämer är verkligen läskiga. Innehåller ju knappt några bär eller frukter över huvud taget - bara socker. Den här smakade verkligen jordgubbe.

  Fröken Dill: Om du inte gillar krämer, så borde du pröva kompotter i stället. Dem kan man ju äta utan mjölk, men med andra trevliga tillbehör...
  Kräm förtjänar verkligen en renässans, och att förknippas med kvalitét - inte med helfabrikat fullspäckade med socker.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...