onsdag 28 januari 2009

Präktigt så det stör - smörig linssoppa och surdegsbröd


I mina öron låter linssoppa och surdegsbröd väldigt mycket 70-tal. Jag själv åt emellertid inte sådant som barn - så det är inte mitt 70-tal.
Den här goda soppan och en skiva gott surdegsbröd må låta frugalt så det förslår, men jag skulle inte tveka att bjuda någon människa på denna vällagade måltid.
Linssoppan inspirerades jag till tidigare i år när jag läste hos Matälskaren. I hennes recept ingick kryddor som jag saknar i mitt kryddskåp, och min soppa har inte så stor likhet med hennes. Det var det där med att ösa i en stor klutt smör på slutet som legat och gnagt i huvudet på mig.
Betrakta det här som en receptidé, om du i likhet med mig är förtjust i både soppor och baljväxter. För min del betraktar jag den här linsoppan som den godaste jag ätit.
Säkerligen hade Seyhmus linssoppa på taffelmiddagen slagit den medhästlängder - men jag måste erkänna att jag inte smakade på den, utan dök rakt in i den övriga buffén.

Ett par skivor nybakat surdegsbröd höjde soppan ytterligare ett par snäpp till en närapå gudomlig nivå. Sådana här i grund och botten väldigt enkla och billiga måltider påminner mig om den tid då jag nästan bokstavligt talat kunde koka soppa på en spik.
Då för tiden kunde jag förvandla halvledsna rotsaker till fullt ätbara; ja, till och med njutbara, måltider. Vad jag har nu i större utsträckning än då, är en djupare kunskap och ett bättre handlag.
Och allt annat vore ju konstigt, efter dessa år av träning.

Min bästa linssoppa (hittills)
3 vitlöksklyftor, rivna
2 morötter, tärnade
1 selleristjälk, hackad
1 gul lök, hackad
1 röd paprika,hackad
1 gul spansk peppar, urkärnad och finhackad
0,5 msk spiskummin
olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl hela, röda linser
cirka 8 dl vatten
1 burk Mutti krossade tomater
cirka 75 gram smör

Hetta upp olivolja i en rymlig kastrull. Fräs alla grönsaker med spiskummin och chilipeppar.
Titta igenom linserna, och skölj dem; i bland kan det dölja sig någon liten sten eller annat skräp som man inte vill ha med i soppan. Tillsätt sedan linserna, buljongtärningen och tomatkonserv. Häll i vattnet och lägg på locket.
Höj temperaturen och låt soppan koka upp. Sänk därefter temperaturen, och låt toppan puttra på medelvärme i uppemot 45 mnuter.
När soppan är färdig, späder du eventuellt med vatten för tunnare konsistens. Rör därefter ned smöret i soppan.
Servera soppan med riktigt gott bröd.

Varför smör?, undrar du kanske.
Jag säger snarare: varför inte?
Jag betraktar smöret i soppan både som en sort redning, och som smaksättning, och jag är hemskt glad för Matälskarens tips, för det gjorde soppan ljuvlig.
Därmed inte sagt att den inte fungerar utan smör.
Var och en gör så som den önskar.

5 kommentarer:

 1. Jag kokade också linssoppa med min goda hemlagade kycklingbuljong. Nästa gång ska jag ha i spiskummin . Jag älskar spiskummin . Tack för tipset !

  SvaraRadera
 2. Jag gjorde linssoppa förra veckan! Med gröna linser, potatis, morötter paprika och spenat, spiskummin och paprikapulver. Samt den chilenska kryddan Merquén, ett rökt chilipulver som addar lite sting till soppan. Specialimporterat från Chile! Tyvärr var den inte så god idag, tinad och micrad i matsalen på jobbet. Mina föräldrar brukar ha köttfärs i sin variant.

  SvaraRadera
 3. Lyxpiraya: Ja, sådan buljong hade varit härligt. Det fanns tyvärr inte i dag :(.
  Spiskummin är en klar favorit bland kryddorna!

  A: Låter som en jättegod sopa, men pröva med puylinser nästa gång. Sådan jag har i Linnsoppan från Ustica, du vet. De är inte bara snyggare än de gröna, utan faktiskt godare också!
  Merquén låter spännande. Kan man få ett kryddprov någon gång, tro?

  SvaraRadera
 4. Det är nog tur att man inte levde på 70-talet eftersom många som upplevde det verkar ha någon läskig syn på vegetarisk mat som "70-tals-mat", präktig, tråkig och ofestlig...

  Lite ledsamt att det var så klent med vegetariska recept på bloggen, verkade vara intressant idéer i övrigt men det mest innehöll ju djurvävnad. Men jag gick ju egentligen in för att titta på sötsakerna och bortsett från nåt gelatinblad nånstans ser det ju smaskigt ut. :)

  SvaraRadera
 5. Veggogeggo: Ja, jag kan ju bara tala för hur den vegetariska maten var när jag var vegetarian i slutet 80- och början 90-talet, och den var inte alltid så mycket att hurra för...torr det har hänt mycket de senaste tio åren.
  Jag har ju ofta använt hönsbuljong i recepten, men under min etiketter "Grönsakstillbehör" och "vegetariskt" finns i varje fall några favoritrecept.
  Som tur är finns det ju flera dedikerade vegobloggar (och vegan med för den delen), det finns något för alla smaker och preferenser ;).

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...