onsdag 14 januari 2009

Ugnsstekta kycklinglår med citron, rosmarin och vitlök

Det här är en sådan där rätt som sköter sig själv. Det är väl aldrig fel med den typen av mat, men det passar särskilt bra de kvällar då man kommer hem och önskar att man varit förutseende nog att ha en färdig gryta stående på lut i kylen.
En sådan kväll var det i söndags, när vi kom hem från landet. Det är ju inte precis så att man brinner av längtan att packa upp och plocka iordning, så fort man kommit ur bilen och innanför ytterdörren.

Jag gick raka vägen in i köket och satte på ugnen på 200 grader. Sedan plockade jag fram ingredienserna ur kylskåpet, tog fram en ugnsform av passande storlek och smorde den generöst med smör.
Efter en ytterst liten arbetsinsats kunde jag, en kort stund senare, sätta mig framför datorn för att surfa i kapp.
Medan kycklingen tillagades i ugnen spred sig de ljuvligaste dofter långsamt genom huset.

Ugnsstekta kycklinglår med citron, vitlök och rosmarin
1 kg kycklinglår
50 gram smör
4 vitlökslyftor, rivna
1 msk finhackad rosmarin
1 citron
3 rejäla kvistar rosmarin
flingsalt och vitpeppar

Smörj en ugnsfast form. Skär 1/3 av citronen i skivor, och resterande del i klyftor. Lägg citronskivorna på botten av formen. Dela rosmarin- kvistarna i mindre delar och lägg även dessa i formen.
Smält smöret, och blanda i riven vitlök och hackad rosmarin. Lägg kycklinglåren i formen. Pensla dem med smörblandningen. Salta, peppra och pressa citronklyftorna över formen.
Ställ in formen i nedre delen av ugnen, och tillaga kycklingen i uppemot 30 minuter.

Servera kycklingen med exempelvis ugnsrostade potatisskivor, eller ännu hellre med en ragu på cannelinibönor och coctailtomater.

5 kommentarer:

  1. Ännu ett recept att testa. Citron och örter brukar vara bra smaker ihop med citron och ju enklare recept desto bättre i min smak :)

    SvaraRadera
  2. Ingela: Kul! Och det här var verkligen snabbt ihopslängt, och enkelt.

    SvaraRadera
  3. Spännande! Hittade Ditt recept efter en blygsam googling på "kycklinglår" och skall testa det till kvällens middag, efter att ha spontanfyndat kort-datum-lår till halva priset i butiken...

    Kristin i Göteborg

    SvaraRadera
  4. Kristin: Kul att du hittade receptet, och att du hittat hit! Hoppas att det smakade bra.

    SvaraRadera
  5. Underbart recept! Nu andra gången vi lagar det, kombinationen kyckling och citron, samt bön-röran... Känns som en traditionellt italiensk rätt - från landsbygden... Mums!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...