söndag 11 januari 2009

Valnötsbröd, för omväxlings skull


Det här inlägget studsade på bloggen tidigare i dag. Av misstag hade jag placerat det under Schemalagt - men kom aldrig så långt som till att skriva receptet...
Ingen skada skedd.
Det har hänt förr, och det kommer hända igen.

I vilket fall så var detta goda bröd vår förrätt vid denna middag. Vi åt brödet tillsammans med en aningen för mild gorgonzola. Jag är säker på att en lite skarpare mögelost skulle passa som hand i handske.

Egentligen är det här samma gamla lantbröd som jag alltid bakar. Jag var bara på humör för lite omväxling, och omväxlingen bestod av att jag ersatte hälften av vetemjöle med rågsikt, samt blandade generöst med grovt hackade valnötter i degen.
Jag kan försäkra er om att det skulle bli ett alldeles utmärkt frukostbröd - i synnerhet om man bakar ut degen till bullar.

Valnötsbröd
1 paket jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk flytande honung
3 dl valnötter, grovt hackade
0,5 dl olivolja
300 gram rågsikt
uppemot 400 gram vetemjöl

Smula jästen och lös den i vattnet. Blanda ned salt, honung och valnötter. Arbeta därefter ned mjölet i degvätskan med hjälp av degkrokar. Tag lite i taget, så att du inte blandar ned för mycket av misstag. Degen skall inte bli för fast, utan aningen åt det lösa hållet.

Låt degen jäsa övertäckt i minst 45 minuter. Sätt under tiden din ugn på dess högsta möjliga temperatur. I min ugns fall är det 275 grader. Jag sätter även på varmluften, för jag tycker mig ha märkt att det gör viss skillnad.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den mycket försiktigt, och dela den i två delar. Forma dessa delar till två längder. (Eller baka ut den till tolv rundstycken.)
För omedelbart, så snabbt du kan, över dem till en plåt klädd med bakplåtspapper, och skjutsa in plåten längst ned i den glödheta ugnen.
Grädda nu bröden i 10 minuter på högsta värme. Öppna därefter ugnsluckan, och sänk temperaturen till 200 grader. När temperaturen sjunkit, stänger du ugnsluckan och låter bröden gräddas i ytterligare 15 minuter.
Tag då ut bröden, och låt dem svalna på en skärbräda.

5 kommentarer:

 1. Du har en utmärkelse hos mig! :)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Annika, härliga bröd du bakar.
  Här har vi precis avslutat ett knäckebrödsbak.

  SvaraRadera
 3. Fruktsallad: Stort tack! Jag ilar över till dig!

  Mimmi: Det är ju så härligt med hembakat bröd. Knäckebröd har jag aldrig prövat. Har ju inte tillgång till "riktig" ugn, så som ni har!

  SvaraRadera
 4. Har i nästan ett halvt år bakat detta varje fredag då min pojkvän är på besök. Tänkte att det är dags att ge dig lite credit för det! Gott recept :)

  SvaraRadera
 5. Anonym: Vilken härlig komplimang. Vad glad jag blir! Tack!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...