lördag 17 januari 2009

Surdegsbak i motvind

Utan att låta alltför gnällig, så kan man lugnt påstå att jag hade världen emot mig när jag skulle baka mitt livs första surdegsbröd.

När jag kom till vår lokala ICA, gapade hyllan för vanlig bakjäst tom.
"Vårt automatiska beställningssystem har inte fungerat som det skall ", var personalens förklaring.
Jag hade inte tid att gå till någon annan butik. Lösningen blev alltså att försöka baka brödet på torrjäst.

Nu tar jag tillfället i akt att poängtera att jag absolut inte har något emot torrjäst - tvärtom. Vi har alltid torrjäst hemma, och jag har framgångsrikt använt det då jag bakat såväl matbröd som vetebröd. Jag kände mig bara inte så trygg med att använda det just till mitt livs första surdegsbak.

Jag satte degen, men vågade inte ta så het degvätska som behövs för torrjäst, eftersom jag var rädd för att skada surdegskulturen.
Jag är övertygad om att det var därför degen inte jäste så bra som jag önskat. Det hade säkert fungerat att låta degen jäsa längre tid än en timma, men det hade jag inte tid med.
Jag hade inte heller någon korg att låta degen jäsa i. Det fick bli en låg, vid glasform i stället.
Degen jäste en timma, och sattes sedan in i ugnen. Jag följde de anvisningar jag fått av J och J som givit oss surdegen. Anvisningarna kommer från ett blekt, många gånger kopierat tidningsutklipp från 80-talet. Brödet fick stå i 10 minuter på 250 grader. Sedan sänkte jag enligt anvisningarna temperaturen till 175 grader, för ytterligare 50 minuters gräddning. Därefter gick jag och hämtade barn på dagis och skola.

Låter det som ett misslyckat brödbak?
När vi kom hem, möttes vi i hallen av en makalöst god doft från brödet som stod i ugnen. Det hade rest sig ganska vackert på plåten - inte i närheten av hur vårt lantbröd beter sig, men inte så illa som jag befarat.
Så var det dags att ta ut brödet. Det fick svalna, och så skulle det provsmakas.

Det smakade helt fantastiskt gott!

Det var ett perfekt tillbehör till mig mulliga kycklingsoppa på hemkokt buljong. Barnen, som brukar beklaga sig när bröd har för tjock och krispig skorpa, knaprade glatt i sig varenda smula av sina brödskivor.

Man kunna sammanfatta mitt första surdegsbak med följande ord:
Om det smakar så här bra, när det egentligen inte gick så bra, då måste det ju smaka något rent otroligt bra när det går som det ska - det vill säga i morgon, när det är dags för det andra försöket.
Den här gången med färsk jäst, skall tilläggas.

3 kommentarer:

 1. Ser ju fint ut och det var säkert jättegott! Vi har nu hunnit baka två gånger och det kräver nog lite experimentering för att bli som jag vill. Vill gärna har den där lite mer storporiga konsistensen vilket vi inte fått till ännu. Man får variera olika parametrar varje gång. Helst vill jag baka med mycket råg och inte så mycket vetemjöl, det senare är inte så mycket "mat" tycker jag. Dessutom var förra veckans bröd (mer råg) betydligt mer smakrikt än denna veckas.

  Kanske måste vi krypa till korset och köpa den där hushållsassistenten som maken vill ha... Men den tar ju sån jäkla plats! Vi får väl se framöver, hur mycket min kära gamla elvisp från Hugin tål.

  Jäskorg ja, det hittar man inte i förorten. Iaf inte i denna förort, jag har kollat. Jag har låtit degen jäsa på plåten istället. Någon gång när jag åker till stan medförande endast ett barn (eller helt utan barn!) så skall jag kolla där.

  SvaraRadera
 2. Pernilla: Jo, det kommer krävas en hel del experimenterande. Jag föredrar nog varianmten som har minst andel råg i sig. Eftersom jag äter LCHF-mat, så unnar jag mig det godaste när jag väl äter bröd. Men jag skal absolut testa det lite grävre brödet, när jag blivit varm i kläderna. Och i morgon åker hushållsassistenten definitivt fram!
  Sköt om vår lille sure väns "bror" ;).

  SvaraRadera
 3. jag har flera gånger bakat Martins surdegsbröd. Det receptet innehåller ingen extra jäst utan bara hans surdegsgrund. Ett väldigt spännande experiment då jag inte heller är någon expert på den sortens bröd.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...