tisdag 13 januari 2009

Pedagogisk måltid - kycklingfärsgryta med gul chili, lime och kokosmjölk


Det här är egentligen en sorts mat som jag inte känner mig så avslappnad när jag lagar. Det vill säga - allt som går under det obegripligt generaliserande samlingsnamnet asiatiskt.
Jag känner mig obekväm, blir lite nervös framför spisen. Det känns som att jag låtsas laga mat. Egentligen vet jag inte riktigt vad jag håller på med, och inte heller vad det kommer att resultera i. Så vill jag inte ha det i köket. Å andra sidan mår jag nog bra av att försöka ta ut svängarna en aning. Kanske till och med våga pröva något, med risk att misslyckas.

Nåväl. Jag ville helt enkelt ha lite omväxling. Det fick bli en maträtt som i sig själv laddade upp till en pedagogisk måltid. med det menar jag inte en sådan måltid som personal på förskolor och skolor äter i tillsammans med barnen. En pedagogisk måltid hemma hos oss är en måltid där jag:
1. Redan när jag plockar fram ingredienserna vet att barnen inte kommer äta särskilt mycket av.
2. Är medveten om att det kommer att förekomma missnöjesyttringar.
Därför ser jag alltid till att:
3. Ha någon form av kompensation att erbjuda, för att hålla den goda stämningen uppe.

Vid det här tillfället bestod den av en påse överblivna, lätt frostskadade majstortillas ur frysens inre, vilka täcktes med ett generöst lager finriven ost och fick svettas i ugnen några minuter.
Detta var givetvis inte ett optimalt tillbehör till maten, men helt rätt som motivationshöjare till barnen.

Det här är en varitation på en gryta jag lagat många gånger. I dag ville jag ha mer grönsaker i den än jag tidigare haft, och det skulle vara av en sort är billigoch som tillhör säsongen. Valet föll på vitkål, och det visade sig vara helt rätt.
Jag hade inte behövt oroa mig, för det blev faktiskt jättegott. Än en gång välsignar jag ur ett rent privat perspektiv den dag jag började blogga, och började dokumentera min matlagning. Annars hade jag stått och svettats och fumlat även nästa gång jag skall försöka mig på att laga något åt det asiatiska hållet.

Kycklingfärsgryta med gul chili, lime och kokosmjölk
300 gram finstrinmlad vitkål
1 stor morot, skuren i små stickor
1 gul lök, skuren i tunna kvartar
0,5 röd paprika, finstrimlad och delad
1 bukett broccoli delad i små buketter
2 gula spanska pepparfrukter (styrka7/10), urkärnade och finhackade
1 msk fisksås
1 hönsbuljongtärning
400 gr kycklingfärs
salt och vitpeppar
saften av 1 lime
1 msk Mutti tomatpuré (jo, faktiskt)
1 burk Kung Markattas Ekologiska kokosmjölk
3-4 dl vatten

cashewnötter och färsk koriander till servering

Fräs den finstrimlade kålen, löken och morötterna i olja tills de mjuknar. Tillsätt då 3-4 dl vatten, hönsbuljongtärningen och paprika. Låt småkoka i uppemot 5 minuter.
Lägg i buljongtärningen, tomatpurén (som kan verka så fel i sammanhanget - men den skall vara med), limesaften, fisksåsen och den finhackade chilin.
Fräs färsen i smör i en stekpanna, och fördela den med hjälp av en gaffel (kycklingfärs är kletig) till mindre delar. Krydda med salt och vitpeppar.
Häll i cocosmjölken och kycklingfärsen i grytan, blanda väl och tillsätt slutligen broccolin. Lägg då på locket, och låt koka några minuter tills broccolin mjuknat.

Servera med rostade cashewnötter och färsk koriander.

7 kommentarer:

 1. Mums! Visst känner man sig lite fejk när man lagar "asiatiskt"... Som om man hade någon aning, liksom. Vi får trösta oss med att man kommer långt med hederlig chili, ingefära, vitlök och fisksås - huvudsaken är ju att vi gillar det!

  SvaraRadera
 2. Oj, själv fungerar jag nästan tvärtom. Asiatiskt är lätt! Det blir oftast gott med chili, kokosmjölk och koriander. Svensk husmanskost däremot är knepigt. Kanske beror det på att min mamma i stort sett aldrig lagade det när vi växte upp...
  Jag är nog en av få svenskar som aldrig ätit kåldolmar t ex.
  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Denna maträtt kommer jag att prova nästa vecka. Vi har lite tur hemma, våra barn (och de två vuxna)älskar asiatiskt! Vi ses på fredag! Kram

  SvaraRadera
 4. Pytte: Ja, det är väl bara att fortsätta att öva *hukar ändå lite lätt generad i köket*. Jag försöker ju i varje fall. Nu blev jag så inspirerad att jag skall ta och gräva fram ett gammalt Nigel Slater-recept på currypasta!

  SvaraRadera
 5. Fröken Dill: Delvis är det helt klart en vanesak. Jag kan ju alltid gå till dig för recept och inspiration!

  Jessica: så kul! Både att du skall testa receptet, att era barn är mindre fördomsfulla och att få träffa dig på fredag!!!

  SvaraRadera
 6. Trevlig blogg du har! När det gäller "asiatisk" mat så är den väl oftast thailändsk/sydostasiatisk... men jag kan tipsa om "Ningtsus kokbok" (Forum 1988) om du vill ha en sjysst kinesisk kokbok på svenska. Finns på biblioteket eller på antikvariat.

  SvaraRadera
 7. Fredrik: Tack! Du måste vara Anettes man, eller hur?
  Skall absolt titta efter boken på biblioteket. Tack för tipset!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...