söndag 25 januari 2009

Laxcanneloni på hemgjord pastadeg


Här kommer ett recept på en riktigt god pastarätt, som vi återkommer till några gånger om året. Vi har serverat den både som förrätt och som varmrätt, givetvis beroende på portionernas storlek. Receptidén kommer urprungligen från Alexandra Zazzi, men har självklart modifierats av oss under resans gång.
Jag kommer inte kunna ange lika exakta mängder av ingredienser som jag brukar. Anledningen till detta är inte minst att vi igår valde att göra egna pastaplattor. Det var första gången, och det gav definitivt mersmak.
Annars är jag inte helsåld på så kallad färsk pasta. För att färsk pasta verkligen skall vara färsk, skall den vara hemlagad. Färsk är i mitt tycke inte något som har flera veckors hållbarhet i ett plasttråg på ICA.
Den sortens färska pasta ersätter jag hellre med torkad pasta av god kvalitet.

Det här är en enkel rätt, vågar jag påstå. Ricotta kryddas med salt och svartpeppar, och breds på plattor av färsk pasta. Ovanpå ricottan lägger jag lax, saltar en aning, och rullar ihop plattorna. Dessa rullar lägger jag ganska tätt tillsammans i en välsmord ugnsform. Ovanpå häller jag en mycket okomplicerad och mild sås, bestående av vispgrädde, gammaldags mjölk, salt, peppar och lite hummerfond. Jag reder såsen med lite vetemjöl.
När dessa canneloni tillagats i ugnen, strör jag kallrökt lax över dem och kluttar dit röd stenbitsrom.
Milt, gott men ändå smakrikt.

Laxcanelloni på hemlagad pasta
Pastadeg:
300 gram durumvetemjöl
3 ägg
knappt 1/2 tsk salt

Strö ut mjölet i en ring på arbetsbänken, och knäck äggen i mitten. Strö saltet över äggen. Blanda samman äggen med mjölet; först genom att bara vispa medurs med ena handen, knåda därefter samman degen med båda händerna.
Degen skall bli fast. Om du använder stora ägg, kommer du behöva tillsätta mer mjöl.
När ingredienserna formats till en fast klump, fuktar du händerna helt lätt med vatten, och kramar igenomn degen en sista gång. Ofta gör jag degen bara 30-45 minuter innan den skall formas. Därför slog jag in degen i plastfolie och lät den ligga kvar i runstemperatur.

Degen körde vi sedan genom pastamaskinen, och fördelade de långa, platta ormarna i lagom stora "lasagneplattor".

Fyllning och garnering:
2 burkar Ricotta à 250 gram
salt och svartpeppar
700 gram laxfilé
1 paket kallrökt lax à 200 gram
1 burk röd stenbitsrom à 80 gram (allt går inte åt)

Vi använde oss av 16 pastadegsplattor. Ricottan blandades alltså med salt och peppar, breddes på plattorna och ströddes med lax och saltades lätt. Därefter rullades plattorna ihop, och lades i smord ugnsform.
(Om man staplar dem så som syns på bilden, måste man strö lite mjöl emellan dem - annars klibbar de ohjälpligt ihop.)

Sås:
4 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
2 msk hummerfond
2 msk 4 msk vetemjöl
salt och vitpeppar
Hetta upp grädde, mjölk och hummerfond i en kastrull. Strö över mjölet med en liten sil, samtidigt som du vispar. Låt såsen koka upp och tjockna en aning. Smaka av med salt och vitpeppar.
Häll såsen i formen och över alla canneloni. Tillaga på 200 grader i uppemot 25 minuter.
tag ut formen ur ugnen, och låt den stå i 5-10 minuter. Strö den rökta laxen och stenbitsrommen över formen - eller dekorera tallrikarna individuellt, om du vill servera på tallrikar vid bordet.

Terre Laviche Frascati Superiore (nr 12462) blev vårt dryckesval. En alldeles ny bekantskap, som passade mycket bra. Det är dessutom ekologiskt.

6 kommentarer:

  1. Gud Annika! Jätte mumsigt jue! :D

    SvaraRadera
  2. Det ser verkligen gott ut! Om du inte använder färsk hemmagjord pasta, kan du tipsa om något gott från affären. Har aldrig tillagat canelloni, men tänkte nog bjuda på det i helgen, men äger ingen pastamaskin!

    SvaraRadera
  3. Verkar supergott! Jag tänker köpa färskpasta på Kungstorget och bjuda T på i helgen. Den tror och hoppas jag är lite fräschare än ICA eller annan "köpefärskpasta"...

    SvaraRadera
  4. Det här ser verkligen gott ut! jag har nyligen hittat till din blogg och är numera ständigt återkomman. Keep up the good work och välkommen in till mig! :)

    SvaraRadera
  5. Gud så gott det här ser ut att vara! :-)

    SvaraRadera
  6. Caroline: Tackar! Jättemumsigt var ordet ;).

    MMS: Självklar går det bra att använda "färska" pastaplattor - även fast jag dissade dem ganska hårt i inlägget ;).
    Annars kan man även förkoka lasagneplattor, så att de mjuknar och går att rulla ihop.
    Det skulle även fungera att röra ihop den kryddade ricottan med finhackad lax, och fylla cannelonirör med blandningen.
    Vilket alternativ man väljer beror ju lite på hur stor arbetsinsats man är inställd på.

    A, min vän!: Butiken på Kungstorget borde ju definitivt hålla hög kvalitet på sina varor. T borde väl gilla detta :)?

    Karin: Tack, så kul - välkommen hit i efterskott! Självklart skall jag titta in till dig.

    Jennie: Du borde absolut pröva! det är tiktigt läckert.


    A, min vän! Butiken på Kungstorget borde ju hålla hög kvalitet.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...