måndag 19 januari 2009

Paté på lamm- och fläskfärs med lånad havtornscumberland


Det är verkligen jättegott med paté. Jag hade inte ätit det sedan vår yngsta dotters dop, när jag blev bjuden på det hemma hos J och J förra måndagen. Genast väcktes min lust att själv spåna fram ett bra recept.
När jag två dagar senare läste Kort om gott inne på Taffel, stötte jag på receptet på Anna Billings havtornscumberlandsås Då kändes det nästan som att ödet ville att jag skulle laga just denna rätt.

Som så ofta när jag skall laga mat, börjar jag med att bläddra i kokböcker, surfa runt på receptsiter och skapa mig en uppfattning om hur redan existerande recept ter sig. Jag fann inget som jag ville låna rakt av, utan knådade i stället ihop detta recept. Det liknar givetvis många andras, men jag känner mig oerhört nöjd, för patén smakade precis så som jag ville ha den.

När äter man pate, då? Det tycker jag man kan göra exempelvis om man bjuder på buffé, som förrätt, eller varför inte som middag? Det här var vad vi åt till söndagmiddag i går.
Vi åt patén tillsammans med nybakat surdegsbröd, endiveblad och inte minst den fantastiska havtornscumberlandsåsen.
För den som inte orkar laga eller köpa cumberlandsås - eller helt enkelt inte är så förtjust i det - kan jag berätta att det passar bra med en riktigt god, hemkokt linmgsonsylt.
Det kan inte minst våra båda söner intyga.

Min paté på lamm- och fläskfärs
500 gram lammfärs
400 gram mager fläskfärs
3 schalottenlökar finhackade
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 msk färsk, finhackad rosmarin
3 krm svartpeppar
2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Därefter är det dags att blanda till smeten. Själv har jag ingen matberedare för sådana här tillfällen, utan får hålla tillgodo med min mixbägare modella större.
Jag valde därför att mixa färssorterna var för sig. Först mixade jag lammfärsen med vitlöken och schalottenlöken, ett ägg samt hälften av saltet och pepparen och grädden. Därefter mixade jag fläskfärsen och de resterande ingredienserna.
Slutligen knådade jag ihop de båda i en skål, och fyllde en smord , avlång brödform med smeten.

Att pressa ned smeten formen var inte helt okomplicerat, då den var minst sagt kladdig. Jag ställde formen i en stor ugnsfast form, och fyll upp till halva patéformen med vatten.
Patén tillagades i nedre delen av ugnen i cirka 1,5 timme.
Jag lät den stå till sig och svalna en aning, och hällde sedan av vätskan, innan den börjat stelna

Min variant på Anna Billings havtornscumberland
1 /2 citron (skal och saft)
2 dl havtornsgelé eller marmelad
1 dl torr sherry (jag fick ta Noilly Prat, hade ingen sherry hemma)
1 pyttenypa färskriven ingefära (glömde jag i butiken)
1 tsk senapspulver
1 krm cayennepeppar (visade sig vara slut i kryddskåpet)
Ev. arrowrot (behövdes inte)

Skölj citronen och apelsinen noga. Skala och strimla det yttersta tunna skalet, zesten. Använd gärna en zestkniv. Värm lite vatten och koka zesten i ca 5 minuter innan du silar av den.
Smält havtrornsgelén i en kastrull tillsammans med sherryn på låg värme.
Blanda i kryddorna och saften av apelsinen och halva citronen. Låt såsen sjuda i ytterligare 5 minuter.
Häll över i en burk och låt svalna helt och gärna stå och dra över natten innan servering. Om du använder lösare havtornssylt kan du reda lite extra med arrowrot. Väl försluten håller sig såsen i några veckor.

Jag kan bara sända ett stort tack till Anna för receptet på denna fantastiskt god sås!
Jag valde att laga till halv sats, eftersom jag är så rädd om vår burk med havtornsmarmelad, och ville spara resten, att ätas i sällskap av goda ostar. Men nu vete sjutton om inte jag sparar den till nästa paté-tillfälle, i stället.

6 kommentarer:

 1. En paté utan lever i. Det låter jättegott. Och den där havtornscumberlanden har man ju redan dräglat över efter att ha läst om den. På min nysatta havtornsplanta blev det bara ett bär i somras. Hoppas det blir fler i år.

  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Hej Annika, vad roligt att du gjorde såsen och att den motsvarade dina förväntningar. Och grattis till en fin paté. Jag är lite inne på att prova göra viltpaté. Får dock vänta tills min onda hals bättrat sig, denna dag är en dag för te och buljong...
  Fröken Dill, vill bara kolla, du har väl två havtornsplantor? http://linnaeus.nrm.se/flora/di/elaeagna/hippo/hipprha.html
  En vän till mig hade bara en hane och det blev inga bär där. Romeo och Julia heter de passsande nog i handeln.

  SvaraRadera
 3. Fröken Dill: *viskar* Jag är inte så förtjust i lever (harkel).
  Jag skall pröva och laga paté med bara lite, ite kycklinglever i, vid något tillfälle. Fick ett tips från en läsare om att man med lagom lite lever kan förhöja smaken utan att levern dominerar.
  Havtornsplanta - du imponerar! Skall bli spännande att läsa om ditt odlande under våren.

  SvaraRadera
 4. Anna: Ett toppenrecept!
  Är också sugen på att pröva vilt. SÅg fryst hjortfärs till bra pris i en butik; hjortfärs och fläskfärs tillsammans borde ge en god smak.
  Krya på dig!

  SvaraRadera
 5. Tack, (krax, krax). Teatime!

  SvaraRadera
 6. Japp, Julia har såklar sällskap av sin Romeo och med tanke på det enda bäret bör de vara rätt sams. Jag tror att plantorna varit lite för unga hittills. Till sommaren bör det bli en bättre skörd. Ååå vad jag längtar till sommaren en sån här hopplöst grå dag!

  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...