fredag 16 januari 2009

Tramp på öm tå

Före.

När jag skrev om mattrender 2009, fick jag en mycket faktaspäckad och givande kommentar av signaturen Johannes. Han uppmanade mig, med all rätt, att pröva på att koka egen kycklingbuljong.
Där trampade han verkligen på en öm tå.
Jag har tänkt göra det så länge. Det är ju inte ens svårt. Varför jag inte fått till det förrän nu - ja, det får väl helt enkelt kallas lättja.

Jag gjorde det extremt enkelt för mig. Nästan löjligt enkelt. Jag tog helt enkelt de infrysta skroven från den här måltiden, samt den i kylskåpet sparade bottenskylan i ugnsformen från de här saftiga raringarna. Från de senare plockade jag bort det lock fett som bildats. Utöver detta tillsatte jag endast vatten. Sedan fick alltsamman koka i vår största kastrull i uppemot två timmar. Jag tillsatte aningen med vatten då och då, för att det inte skulle bli för lite vätska i kastrullen.
Inga rotfrukter, inga örtkryddor eller andra smakförhöjare.
Bara kyckling, och den lätta ton av citron, rosmarin och salvia som kom sig av hur kycklingrätterna tillagats.

Jag fick en härligt simmig, ogenomskinlig och högkoncentrerad kycklingbuljong.
Nu finns det ingen återvändo.
Jag är på väg ned i buljongträsket.

Efter.

9 kommentarer:

 1. Hejsan! Trevlig blogg..

  SvaraRadera
 2. Kul! Kycklingbuljong är ju superenkel att koka av något man annars bara skulle slänga. Kan faktiskt vara smart att göra en rätt naturell buljong, utan rotsaker och kryddor. Sådana kan man tillsätta i själva rätten senare.

  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Vi (eller rättare sagt maken) gör en hel del egen buljong hemma och kycklingbuljong senast för några dagar sedan. Buljongträsket är ganska angenämt ch dessutom så luktar det gott i hela köket :)

  SvaraRadera
 4. Elin: Ja, jag kände mest för att utropa "äntligen", när jag väl kom till skott.
  Sent skall syndaren vakna...

  SvaraRadera
 5. Alexander: Tack! Välkommen hit.

  Fröken Dill: Ja, superenkelt är verkligen ordet. Och jag håller med, smaksätta kan man ju göra sedan, när man vet vad man skall/vill laga.

  SvaraRadera
 6. Kul! Ber om ursäkt för trampet på den ömma tån, dock. Och "lättja" är nog det sista ordet jag skulle förknippa med ditt matlagande, jag har aldrig sett en så produktiv blogg som den här :D

  Jag har några bra recept på buljong (kyckling, kalv och fisk), som kommer från Michel Ruhlman och Michael Bourdain, dvs hur man gör det "Old School" i det franska köket. T ex ska buljongen inte koka, utan ligga straxt under sjudningspunkten. Jag har gjort buljong på både kalv och kyckling, och sedan gått vidare och gjort s k Demi Glace på kalvfonden, det blir helt magiskt gott! Jag ska se till att posta upp recepten på något sätt, ska klura på hur/var.

  Tack för en fantastiskt fin blogg!

  /JOhannes

  SvaraRadera
 7. Sorry, Anthony Bourdain ska det vara...

  SvaraRadera
 8. Johannes: Du förstår att jag hade en stor glimt i ögat ;). Jag är riktigt glad över att du sparkade igång mig. Finns ingen anledning till varför inte jag skulle koka egen biljong!
  Dina buljong-experiment låter jätteintressanta. Du bloggar inte själv? Eller är du kock/jobbar i kök?
  Tack själv! Jag är så lycklig över den respons jag får, och över att så många vill läsa om maten jag lagar.

  SvaraRadera
 9. Absolut ;D
  Jag jobbar inte som kock, tyvärr, men har en dröm att kunna göra det någon gång. Min närmsta plan är nästla mig in som ngn slags trainee på något bra restaurangkök, jag har några kontakter jag ska utnyttja...

  jag kanske sätter igång en matblogg, men jag är rädd att den skulle framstå som enastående långsam i förhållande till den här, tex. :D Kanske efter min låååånga thailandssemester som börjar i morgon. Ha det bra!

  /JOhannes

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...