tisdag 27 januari 2009
Inspiration - Nigel Slaters kyckling med apelsin och honung
Jag återkommer titt som tätt till Nigel Slaters kokböcker för inspiration, och jag blir aldrig besviken. Han har ett fantastiskt sätt att skriva om mat, som verkligen lockar mig att pröva hans idéer.
Varför hans kokböcker inte översatts till svenska är för mig fullständigt obegripligt. Han spelar i samma division som Jamie och Nigella; för att inte säga divisionen över dem.
I går var det dags att laga hans recept på kyckling med apelsin och honung, vilket jag aldrig tidigare prövat. Jag hittade receptet i boken Real Food.
Som de flesta av Nigel Slaters recept är detta i grunden okomplicerat. Man tar helt enkelt goda saker, som passar bra ihop, och det lyckade resultatet låter då inte vänta på sig. Min enda invändning är att jag hade önskat en något tydligare smak av apelsin. Nästa gång kommer jag låta kycklingen marinera i den färskpressade apelsinjuicen minuter, innan jag sätter in den i ugnen.Nigel Slaters kyckling med apelsin och honung
900 gram kycklinglår (eller vad du själv föredrar)
2 apelsiner
3 msk olivolja
2 msk honung
salt och vitpepparSmörj en ugnsfast form med en matsked olivolja. Tvätta apelsinerna. Skiva den ena apelsinen, och lägg skivorna i botten av formen. Krydda kycklingbitarna på undersidorna, och placera dem ovanpå apelsinskivorna. Pensla dem med återstoden av olivoljan, pressa över den resterande apelsinen, och ringla över honungen. Om du inte använder flytande honung, brukar det gå bra att bara försiktigt löjumma honungen i micron.
Krydda slutligen med salt och peppar, och tillaga i ugn i 30-45 minuter, lite beroende på kycklingbitarnas storlek. Vänd på kycklingbitarna några gånger under tillagningen, om du så önskar.
På slutet kan man behöva lägga över lite alufolie; honung och andra sötningsmedel som karamelliseras har en tendens att lätt brännas.Nigel Slater skriver regelbundet för The Guardian. Här hittar man mängder av inspirerande och goda recept.Jag serverade kycklingen med en helt bisarr varm sallad.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack Annika!
SvaraRaderaDagens middag är räddad !!
Lyxpiraya: Härligt! Vi sänder en tacksam tanke till Nigel ;)!
SvaraRaderaJättegod kombination. Jag tror att jag har haft någon krydda som rosmarin eller dragon till. (har i frysen förstås). =) Salvia borde också matcha smakerna.
SvaraRaderaJag tillagdade den oc det blev verklgen smaskens! Och jag hade faktiskt salvia till , jag är galen i salvia !
SvaraRaderaKinna: Helt rätt, någon örtkrydda hade varit pricken över i:et. Det blir nog salvia nästa gång.
SvaraRaderaVad härligt det måste vara att ha ett eget förråd i frysen!Jag skall försöka odla lite på landet nu i sommar...i all enkelhet.
Lyxpiraya: Vad kul att det blev bra! Salvia är en fantastisk krydda.