måndag 26 januari 2009

Ett nödvändigt inlägg

Inte farligt - bara gott.

Jag hade verkligen tänkt låta bli att skriva om det här ämnet på bloggen. Eftersom det är så aktuellt, och debatten är brännhet, kan jag inte längre låta bli.
Kostdoktorn är en hälsoblogg som jag dagligen läser på. Jag uppskattar att den uppdateras så ofta, samt inte minst att AT-läkaren Andreas Eenfeldt som driver bloggen är saklig och alltid lämnar bra källhänvisningar. På så vis kan man som läsare alltid gå vidare och söka ytterligare information.

Jag har sällan blivit så upprörd som när jag förstod att Livsmedelsverkets kostråd inte är baserade på vetenskapliga studier.
Och det faktum att Livsmedelsverket rekommenderar fettsnål kost till förskole- och skolbarn har fått mig att koka av ilska.
Varför skall mina barn tvingas äta lättprodukter?
Barnens möjlighet att välja mellan smör och margarin samt mellan fullmjölk och lättmjölk är hotad. Livsmedelsverkets kostråd för skolmaten föreskriver lägsta möjliga fetthalt och nu hotar så kallad certifiering av skolmat och lagstiftning.
Jag vill därför, precis som Jesper, be mina läsare att gå in och protestera mot skolmaten!

Hur äter jag då själv? Man skulle nog kunna säga att jag funnit min egen variant av LCHF. Jag äter kolhydrater, men i mycket begränsad omfattning. Jag är dessutom mycket selektiv med vilka kolhydrater jag väljer. När intaget är litet, är det kvalitet som gäller.
Kvalitet är för mig mitt goda, hembakat bröd samt god pasta - gärna hemlagad, den med.

Det här är ett ämne som blivit aningen infekterat. Att gå in i en debatt intresserar inte mig. Det enda jag kan säga är att detta sätt att äta passar mig. Maten jag lagar och äter får mig att må bra.
Det finns ingen anledning till oro - jag kommer inte att ha fakta om LCHF som ett återkommande tema jag skriver om. Det skulle motverka själva andan i det jag skriver.
SMASKENS är helt enkelt inte den typen av blogg. Här handlar det om ren njutning. Den njutning jag finner i att planera, laga till och äta min mat, mina bröd - och inte minst mina glassar.

5 kommentarer:

 1. Visst kan jag till viss del hålla med i din kritik mot livsmedelsverket men du har ju en möjlighet att ge dina barn mat själv eller hur? Om det nu är SÅ viktigt för dig detta så kan du ge dem frukost lunch och middag och mellanmål själv, ja inte den stora pojken eftersom han går i skolan men han behöver ju inte vara där hela dagarna? Förskoleklassen håller väl bara på tills klockan 11 eller? Och förskoleklass är inte vad jag vet obligatoriskt på något sätt. Annars gillar jag din matblogg men du fokuserar på helt fel saker denna gång tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Bella: Det verkar som att du blev oerhört provocerad av detta inlägg, och det var inte min avsikt.
  Det här är en oerhört viktig fråga. Ja, jag tillhör den minoritet som i nuläget teorin skulle ha möjlighet att ge mina barn endast hemlagad mat, men nu tänker jag inte enbart på mina egna barn utan även på andra barn.
  Jag antar att du inte känner till på vilket sätt margarin tillverkas, eller har kännedom om faran med en kost som är alltför fatig på fett men rik på kolhydrater.
  Jag skulle verkligen rekommendera dig att ta dig tiden att gå in och läsa på
  Kostdoktorn
  . Det är en oerhört informativ blogg, men massvis av konkreta, tevenskapliga fakta.
  Att Livsmedelsverket ger kostråd som de påstår är vetenskapligt underbyggda, men som i själva verket saknar vetenskaplig grund, är inte annat än en ren skandal.

  Det tror jag vi kan vara ense om.

  Som jag skrev, så är detta en parentes på min blogg, men ett inlägg i en mycket viktig debatt.
  Hoppas att du även fortsättningsvis skall uppskatta att läsa här inne!

  Vänliga hälsningar,
  Annika

  SvaraRadera
 3. Jag ska ju bli förskolekock nu, haha vad jag ska påverka! Barnen ska få ett 250 g pkt smör om dan att knapra på. Nej, jag skämtar förstås! Som tur är har jag blivit itutad av mor sen barnsben att barn ska ha fett, vad är hjärnan uppbyggd av egentligen? Jag ska lyxa med kolhydrater på lördag, amerikanska blåbärspannkakor med lönnsirap, mmm, ett gammalt systrarna Voltaire recept från mitten av 90-talet.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...