tisdag 20 januari 2009

Strömminglåda med purjo, grädde och dijonsenap


Strömming är fortfarande en väldigt billig fisk. Visserligen kostar den avsevärt mycket mer än när jag var student, men i jämförelse med många andra fisksorter framstår den som rena fyndet.
Vad den däremot inte är, det är insmickrande.
Alla som älskar strömming, räcker upp en hand!
Nej men, skämt å sio - de av er som ännu inte slutat läsa och gått vidare till någon annan (matblogg) vid det här laget, ni uppskattar förm,odligen strömming lika mycket som jag.
Jag hade bara glömt bort att den finns, för det var längesedan jag köpte och tillagade den.
Jag har tidigare skrivit om fisk, och om den längtan efter fisk jag ofta får när jag besökt Göteborg, där jag är född och uppvuxen. Kanske borde jag anstränga mig lite mer på fiskfronten under 2009.
Det här är i varje fall ett steg i rätt riktining.

Min mamma lagar en fantastiskt god strömminglåda med grädde, kaviar och dill - men jag ville göra något nytt. Med inspiration från en nordfransk makrillrätt, valde jag att kombinera den feta strömmingen med purjolök och dijinsenap. resultatet blev precis lika bra som jag hoppats på. Så - håll tillgodo!

Min strömminglåda med purjo, dijonsenap och grädde
. drygt 500 gram strömmingfiléer
20 cm purjo, finstrimlad
3 dl vispgrädde
1,5-2 msk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 krm råsocker
salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform, och lägg purjon i botten. Klipp bort ryggfenorna från strömmingfiléerna, salta och peppra dem på köttsidan och rulla ihop dem. Lägg dem på purjon i formen.
Värm vispgrädden i en kastrull. Rör ned dijonsenapen, den rivna vitlöksklyftan och råsockret. Smaka av med salt och vitpeppar, om du så vill.
Häll såsen över filéerna i formen, och tillaga i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Är inte låda ett fantastiskt ord?
Strömminglåda.
Så härligt omodernt.

3 kommentarer:

  1. Jag räcker upp handen - vi älskar strömming, hela familjen! Och efter att ha läst det här inlägget står det helt klart att den ska serveras som låda nästa gång.

    SvaraRadera
  2. Ja varför inte.
    Det fascinerande med strömmigen är ju att man kan "leka" nästan hur mycket som helst.
    Har Du provat med Ajvar i någon form i stället för tomatpure?
    Antigen som
    -fyllning
    -till rullader
    -majo/gräddfilsås till gravad strömmming

    Nästa allt är tillåtet.

    SvaraRadera
  3. Annica: Då delar vi kärleken till denna fina fisk :). Jag kommer nog publicera receptet på mammas låda framåt påsken.

    Örjan: Nej, jag har aldrig prövat ajvar, men det låter spännande!
    Jag har nog varit ganska konservativ med avseende på strömmingsrätter, men det kan nog bli ändring på det!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...