fredagen den 23:e januari 2009

Min burk - valnötskakor
med anis och vanilj


Denna burk hade jag gärna hade behållit för egen del. Måste baka de här kakorna mycket snart igen.
Jag har ett recept från boken Culinaria Italia, som jag länge tänkt pröva. Denna bok har stått i vår bokhylla i många år. Jag bläddrar ibland, och låter mig inspireras. Receptet i fråga lyder till namnet Biscotti di Prato, och är (givetvis) små italienska skorpor med sötmandel, smaksatta med vanilj och anis.
Jag hade en stor påse valnötter från i julas, som jag stoppat i frysen, och gärna skulle vilja baka något gott av. Men biscotti var jag inte det minsta sugen på.
Varför inte en korsning med svensk småkaka?
Anis, vanilj och valnötter. Det borde väl kunna bli hur bra som helst, tyckte jag. Och det blev det.

Valnötskakor med anis och vanilj
100 gram smör
1 dl råflorsocker
1 krm ekologiskt vaniljpulver
2 dl vetemjöl
2 dl valnötter, finhackade (jag anger inte vikten
1 msk anis, nystött

Blanda smöret med råflorsocker, vaniljpulver och färskstött anis. Blanda ned mjölet, och därefter de finhackade valnötterna. Degen blir mycket fast.
Rulla ut degen till en lång, smal korv. Linda in den i plastfolie, och låt den ligga i kylskåpet i åtminstone en timma. Skär den sedan i cirka 0,5 cm breda skivor.
Grädda kakorna i 175 grader i 8-10 minuter, eller tills de fått vacker färg.

11 kommentarer:

  1. Låter jättegott, det här måste jag prova.

    SvaraRadera
  2. Den här burken hade jag också gärna behållit men är jättenöjd med vildsvinslever paté också! Må så gott och det var kul att träffas.

    SvaraRadera
  3. Wooho, det blev ju slagmmål om din burk!!!
    KUUUL kväll och jätteroligt att träffas i verkligheten.
    Hälsa fina Stureby så mycket. Och Beas. Där kan man verkligen köpa ALLT.

    Många hälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera
  4. Aha!
    Det var du som hade bakat kakorna!Jag ska genst bala dem senare i dag !

    SvaraRadera
  5. jätte fin blogg du har men jag vet inte om jag missat jag saknar att det står till ca hur många portioner !!!!// Anna

    SvaraRadera
  6. Åh, jag är fortfarande lite bitter över att jag aldrig fick smaka... Men jag är övertygad om att min stulna äppelgelé kommer att vara fin kompensation. Jätteroligt att ses, hoppas att skridskoåkningen gick bra idag!

    SvaraRadera
  7. Elin: Rekommenderas varmt. STor potential till ny småkaksfavorit hos mig. Och jag gjorde riktigt små kakor, de blev bara cirka 4 cm i diameter.

    Kinna: Jag var ganska avundsjuk ppå vildsvinsleverpatén. Jättetrevligt att ses!

    Fröken Dill: Verkligen trevligt att få ett ansikte till bloggen! Ja, tänk att småkakor kan utöva en sådan lockelse...;)

    Lyxpiraya: Vi satt ju nära varandra, men bytte inte några ord under kvällen. Nu skall jag titta in till dig! Kakorna rekommenderas varmt :).

    Anna: Tack! Saken är den att jag inte tänker i portioner när jag lagar mat. Alla rätter räcker till vår familj, dvs två vuxna och fyra barn i åldrarna 10 månader-sex år - om jag inte uttryckligen anger annat.
    Ofta blir det en liten skvätt över, som räcker till en liten lunch eller en barnportion dagen efter.

    SvaraRadera
  8. Pytte: Jättetrevligt att ses, fast det var ganska knäckande att bli väckt 06.15 ;). Det blev inget skridskoåk, spöregnet omöjliggjorde tyvärr det hela.

    Äppelgelén är säkert hur god som helst!

    SvaraRadera
  9. Ja, jag är lite blyg ibland :(

    SvaraRadera
  10. Lyxpiraya: det är du definitivt inte ensam om. Hade det inte varit så många människor, så hade jag uppskattat en presentationsrunda.
    I går hade jag velat att vi haft namnskyltar, allesamman ;).

    SvaraRadera
  11. Ja! Namnskyltar! Precis vad jag tyckte också.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...