söndag 4 januari 2009

Sexåringens chokladmoussetårta med browniebotten


Jag försöker komma tillbaka i min gamla bloggform igen, efter den slappa, sköna julledigheten.
Under storhelgerna har det lagats både det ena och det andra i mitt kök, och jag har plitat ned ingredienser och fotat efter så gott jag kunnat. Nu skall jag försöka få ut detta i inläggsform. Först ut är, som ni förstår, den chokladmoussetårta jag bakade till vår äldste sons födelsedag. Han fyllde sex år den 25 december, och det firades givetvis med vederbörlig pompa och ståt. Den lille chokladälskaren satte - om jag inte missminner mig - i sig hela tre bitar av tårtan.
Jag har en liten trevlig springform i min ägo som jag köpte i England för många år sedan. Den mäter bara 18 cm i diameter, och passar perfekt om man vill baka en lite mindre tårta (och det vill jag ganska ofta). Denna tårta bakade jag i liten storlek, men jag anger originalstorlek i receptet. Jag valde att avstå från att ha i gelatin den här gången. Moussen blir då lite lösare, men det spelade ingen roll vid det här tillfället. För den som önsklar en fastare tårta, anger jag gelatin i receptet.

Sexåringens chokladmoussetårta
med browniebotten

Tårtbotten:150 gr smör
3 dl råsocker
1 dl cacao
1 krm ekologiskt vaniljpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
120 gr vetemjöl (cirka 2 dl)

Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, cacao, vaniljpulver och salt. Rör ned äggen, ett i taget, och därefter mjölet.
Jag brukar lägga ett väl smort smörpapper i botten av kakformen, och "låsa" det med den löstragbara delen av formen.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Mörk chokladmousse:
200 gram mörk choklad, 70%
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Smält chokladen över vattenbad. Blötlägg ubnder tiden gelatinbladen i generöst med kallt vatten. Rör ned dem i den varma, smälta chokladen så att de smälter helt. Rör sedan ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur, och blanda den sedan med den vispade grädden. Fördela moussen över tårtbotten.

Ljus chokladmousse:
200 gram ljus choklad
3 gelatinblad
2 ägg
2 dl vispgrädde

Tillvägagångssättet är detsamma som med den mörka moussen. Det skall vara ett gelatinblad mer, därför att ljus mousse enligt min erfarenhet alltid blir lösare än mörk. Kan det möjligen ha med kakaohalten i chokladen att göra?
Fördela den ljusa moussen över den mörka moussen. Förvara tårtan i sin form kylskåpet. Om du sätter gladpack över, så tänk på att lägga dubbelt hushållspapper över tårtan! Kondensen som bildas på folien kan droppa ned på chokladmoussen, och skapa fula fläckar.

Jag smälte cirka 40 gram vit choklad i micron och ringlade över tårtan innan jag serverade den.
Denna tårta går riktigt bra att frysa. Ställ då in den i frysen på alufolie, och packa om den först när den är helt fryst. Tina den i kylskåp, och pudra kako över precis innan serveringen - så döljer du effektivt eventuella skavanker som kan uppkomma i samband med att den tinats.

14 kommentarer:

 1. Ja jisses, det där såg j sjukt gott ut! Jag förstår att han åt fler än en bit. Eftersom jag och chokladmousse inte är bästa vänner (att göra alltså) tror jag nästan att jag ska ge det till en person i min närhet så får han göra kakan. Jag kan äta! :)

  Hur svårt skulle du ranka den att göra - på en skala 1-10? Jag ntar att jag behöver säga vad 10 ska vara det svåraste att göra... och jag har u lyckats med hollandaisesås utan att den skär sig så helt otipad är jag ju inte i köket men mousse?!?!!

  SvaraRadera
 2. Tack för perfekt tårttips! Min yngste och äldste son fyller nu i mitten av januari och båda älskar choklad. Speciellet han som fyller två som fick "lära sig" äta choklad i julhelgen. Han kommer inte tro sina ögon om jag serverar den här på hans stora dag.

  Gott nytt 2009, ser fram emot att följa din blogg!

  SvaraRadera
 3. Men vilket härligt tårtrecept! Detta hamnar på direkten i "bra att ha" mappen!

  SvaraRadera
 4. Chall: detta är inte svårt. Helt ärligt, alltså. Det ser svårare ut än det är, kanske. Men det är ju aldrig fel när man skall bjuda...;).

  Anna: Välkommen hit! Kul att kunna vara till "nytta"! Dert är ju inte helöt lätt det här med barn och tårtor, men en sådan här brukar falla deflesta i smaken, särskilt då små chocoholics!

  Linnea: Det är ett toppenrecept, och tårtan räcker till många (om man nu inte är så glupsk som min son...).

  SvaraRadera
 5. nej men... nu måste jag ju hitta på någonting att fira.
  fort.

  SvaraRadera
 6. Ojojoj vad gott det ser ut. Jag lånar med mig receptet.

  SvaraRadera
 7. Punkarmamma: Nej men, har jag inte svarat dig *skäms*? Hoppas du hittade något att fira.

  Ulrica: Tack! Det är en toppentårta, absolut värd att prövas.

  SvaraRadera
 8. Nu har jag bakat min egen tårta med ditt recept. Väntar med spänning på att få smaka den senare idag. Jag tror den blir jättegod! :)

  SvaraRadera
 9. Tant Grön: Vad kul! Då får jag verkligen hoppas att den smakar bra, annars får jag ju skämmas ;).

  SvaraRadera
 10. Fredrik Fällman13 mars 2010 kl. 11:42

  Håller just på med denna tårta till barnkalas och det är ett lite lurigt moment när gelatinet ska i den varma chokladen, gäller att röra ordentligt då så att det inte blir en "gummiboll" av alltihop... Annars blir det fint och smarrigt!

  SvaraRadera
 11. Jag kan meddela att denna browniebotten även fungerar alldeles utmärkt som botten i en tårta med rabarbermousse och jordgubbar...jag är mycket glad att jag hittade detta recept! Ska givetvis testa med chokladmoussefyllningarna också.

  SvaraRadera
 12. Världens godaste tårta! En favorit i våran familj.

  SvaraRadera
 13. Hur lång tid tar det för tårtan att tina i kylskåp. Mycket tacksam för svar!

  SvaraRadera
 14. Hej! Jag skulle rekommendera att låta tårtan tina över natten om den ska ätas dagen efter. Räkna med åtminstone 6 timmar för att vara säker.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...