tisdag 27 januari 2009

Löper amok - varm sallad på gulbetor, fänkål, svarta bönor och feta


Det låter säkert som att jag försökt slå knut på mig själv. Jag erkänner att jag försökte ta ut svängarna en aning. Men - och ett stort men - jag valde verkligen ingredienserna med omsorg, och jag var övertygad om att de skulle passa fint tillsammans.
Så här års känns det trevligast att hålla sig till rotfrukter, lök och bönor. Självklart köper jag även andra grönsaker, men säsongens utbud kan smaka helt fantastiskt om man bara sätter sig ned och funderar en smula.
Må så var att det inte är säsong för svensk fänkål, men den odlas åtminstone i Europa, och på friland.

Experimentet föll mycket väl ut, och den här varma salladen kommer jag definitivt laga igen, samt variera med andra typer av bönor och rotfrukter. Dessutom blev den ganska spektakulär med sina starka färger. Gulbetornas knallgula kulör stod vacker mot de svartvioletta bönorna.
Tveka inte att pröva - om inte annat, så åtminstone de av er läsare som är vegetarianer. Till er andra kan jag bara försäkra att detta var ett ypperligt tillbehör till Nigel Slaters kyckling med apelsin och honung.

Varm sallad på fänkål, gulbetor,
svarta bönor och feta

1 stånd fänkål, finhackat
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 stora gulbetor, skurna i små tärningar
1 burk svarta bönor
150 gram smakrik fetaost
olivolja till stekning och ugnsbakning
flingsalt efter smak

Olja in en mindre ugnsfast form generöst. Häll i de fint tärnade gulbetorna, vänd runt dem i oljan, och strö över flingsalt.
Baka gulbetorna i ugn i uppemot 30 minuter; exempelvis medan kycklingen står inne. Rör i dem ett par gånger under tiden.
Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna, och fräs fänkålen på medelvärme ett par minuter. Tillsätt vitlöken när fänkålen börjat mjukna en aning, annars riskerar du att steka vitlökenför hårt och bryna den, vilket ger en otrevlig smak.
Skölj de konservarade bönorna, och låt dem rinna av. Häll ned dem i strekpannan, och låt dem fräsa med fänkålen och bli varma. Tillsätt de ugnsbakade gulbetorna, och vänd runt samtliga ingredienser i stekpannan någon minut.
För över till en serveringsskål. Hacka fetan, och strö den över salladen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...