torsdag 8 januari 2009

Jordärtskockssoppa med laxqueneller


Jag skrev så entusiastiskt i ett av nyårsinläggen att jag lagat den godaste jordärtskockssoppa jag någonsun ätit.
Det skulle jag så klart inte ha gjort.

Jag vet att jag noggrant skrev ned ingredienserna. Men vad hjälper det, när jag sedan inte kan hitta den förbaskade lappen?
Detta gjorde mig så irriterad att jag bestämde mig för att laga soppan på nytt. Den här gången fick den bli torsdagsmiddag, och fick sällskap av laxqueneller i stället för nyåraftonens färska räkor.
Trots min förkärlek för vispgrädde, valde jag att runda av soppan med en mindre mängd än jag använde sist jag lagade den. Detta av den enkla anlednin att vi på nyårsafton åt små förrättsportioner, inte som i dag middagsportioner.

Laxgueneller är ju bara ett tjusigare sätt att säga fiskbullar av lax. Detta är en mycket enkelt recept. Det går knappast att misslyckas. Man kan även ha grädde i queneller, men eftersom lax är en så härligt fet fisk blir färssmeten krämig och fin med endast äggvitorna.
Detta var även en möjlighet för mig att beta av mitt stora förråd av frysta äggvitor. Jag ligger ju efter på grund att min ihärdiga produktion av glass.

Ni vet väl att det går hur bra som helst att frysa äggvitor? Upptinade beter de sig precis likadant som färska; det är åtminstone min erfarenhet. Perfekt att ta till om man skall till exempel baka en pavlova, eller något annat som kräver äggvitor - men inte gulor.

Jordärtskockssoppa med laxqueneller
Jordärtskockssoppa:
600 gr jordärtskockor
2 medelstora, mjöliga potatisar
2 schalottenlökar
1 liten vitlöksklyfta
7 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1,5 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
vitpepar efter smak

Skala jordärtskockorna och potatisarna. Lägg dem i kallt vatten så att de inte bvlir missfärgade (detta gäller i synnerhet de känsliga skockorna). Skär schalottenlöken i större bitar, och dela vitlöken. Koka upp vatten, och häll i samtliga ingredienser förutom grädde, salt och peppar.
Låt alltsamman småkoka under lock i minst 20 minuter. Mixa då soppan helt slät, runda av med grädden och smaka eventuellt av med lite vitpeppar. Om soppan skulle råka vara lite för tjock för din smak, så späder du den naturligtvis.

Queneller:
600 gram lax
2 äggvitor, hårt vispade
salt och vitpeppar
2 msk pressad citron

Skär laxen i mindre bitar. Vispa äggvitorna riktigt hårda. Lägg laxfärsen i en rymlig mixerbägare eller i en blender. Tillsätt de vispade äggvitorna och salt och peppar (efter smnak). Kör mixern i intervaller tills du fått en ganska någorlunda slät fiskfärs.
Forma fiskbullar med hjälp av två matskedar, och lägg dem på en fuktad tallrik.
Koka upp lättsaltat vatten med en aning pressad citron i. Pochera quenellerna på medelvärme i uppemot 15 minuter.

Servera soppan med quenellerna vid sidan av. En gnutta färsk dill hade säkert varit mycket gott till, men det hade jag dessvärre inte hemma. För att bilden inte skulle se alltför blek och eländig ut, ströde jag över lite grovt hackad bladpersilja.

Blev soppan lika god som den vi åt på nyårsafton? Jo, jag tror faktiskt det. Men det retar mig något otroligt att jag lyckades tappa bort det perfekta receptet.

Det är något med mig och bleksiktiga soppor. Här hittar ni recept på rotsellerisoppa och blomkålssoppa.

2 kommentarer:

  1. Vi åt också en fantastisk jordärtskockssoppa på nyårsafton, fast med knaperstekt bacon och parmesangratinerade baguetteslantar. Jag har ett recept där man använder havremjölk istf mejeriprodukter som jag är sugen på att prova - jag ratar också lättprodukter men mitt midjemått klarar inte riktigt av vispgrädde till vardags.

    SvaraRadera
  2. Zelca: Jag har aldrig prövat havremjölk, har ingen erfarenhet av det. Man kan säkert pröva att koka soppan på (gammaldags eller standard) mjölk, i stället för vatten. Då blir den säkert krämig, om än inte lika gräddig?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...