fredag 30 januari 2009
Äntligen! Nigel Slaters flageoletbönssallad
Det var många år sedan jag kokade bönor. Vi har i stället köpt bönor på burk; både de vanliga små, och storkökskonserverna man hittar på City Gross och Willys.
Nu har jag ju inte något val, eftersom flageoletbönor bara finns att tillgå i torkad form i Sverige.
Jag valde att koka dem efter de anvisningar som finns i receptet på denna bönsallad, som jag längtat så mycket efter. När vi insåg att vi inte skulle kunna få tag på våra kära små flageloetbönor, prövade vi att dressa andra sorters bönor på samma vis. Resultatet var gott, men det dämpade inte vår bönlängtan.
I kväll njöt vi av denna ljuvliga sallad, tillsammans med min mammas potatisgratäng och en liten lammstek kryddad med vitlök och rosmarin.
Jag hoppas och tror att min kärlek till denna fina lilla böna vid det här laget tydligt har lyst igenom. Kanske någon av er lockas att köpa flageoletbönor för att kunna tillaga dem med denna dressing som delikat smaksättning? Nigel Slaters flageoletbönsallad
Bönkok:
350 gram torkade flageoletbönor
1 citron, halverad
1 stjälk selleri, delad i tre bitar
5 vitlöksklyftor, skalade
3 lagerbladHäll bönorna i en stor, vid kastrull. Dela och lägg i citron, selleri, vitlök och lagerblad. Koka upp och låt småkoka på medelvärme i uppemot en timma, eller tills bönorna känns mjuka. Salt först mot slutet av kokningen. Häll av kokvattnet, plocka bort smaksättningarna, och blanda bönorna med dressing medan de fortfarande är varma.Dressing:
5 msk olivolja
1 msk citronsaft
2 stora vitlöksklyftor, rivna
3 sardellfileer, finhackade
1 msk mynta, finhackad
4-5 msk bladpersilja, hackad
4-5 msk basilika, hackad
flingsalt efter smakRör ihop samtliga ingredienser väl i en stor skål. Häll bönorna över, och blanda noga med dressingen. Låt stå 15-20 minuter innan bönsalladen skall serveras.
Den blir bara godare om den står över natten, fast då kan man behöva tillsätta lite extra hackade örter för utseendets skull.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Nämnda bönor inhandlades idag på ICA, Wollmar Yxkullsgatan. Ska bli spännande att prova efter haussandet i en viss blogg jag läser då och då...
SvaraRaderaEmma: Bra, då har jag ett tills ställe att brandskatta vid behov ;).
SvaraRaderaNu får vi se om du verkligen uppskattar dem lika mycket som jag gör. (Är det "du", Emma, undrar jag förresten?)
Hej.
SvaraRaderaJag har just knyckt alla dina glassrecept - kunde inte låta bli för du har gjort det så himla inspirerande med vacker presentation och så pedagogiskt med bilder och allt.
Njutbart!!
Jag har hört att man provodlar flageolet-bönor i Sverige så förhoppningsvis kan man kan köpa färska också nån gång i framtiden!
SvaraRaderaMami:Välkommen hit! "Knyck" på du bara, det är väl den bästa komplimang jag kan få ;).
SvaraRaderaTack för dina fina komplimanger, sådant gör mig verkligen jätteglad.
Jag tittar in till dig så snart jag får en stund över!
Victoria: Herregud, det låter ju bara för bra för att vara sant! Kanske tiden är mogen för lite fransk bön-civilisation även i den kalla norden ;)?
Jag har petat ner några torkande bönor av nämnda sort i en sålåda....det tar sin tid bara.
SvaraRaderaOm det går bra återkommer jag med utlåtande i höst:-)
Ormen: Vilken bra idé! Att jag inte tänkt på det själv?
SvaraRaderaDet skall jag också testa på landet, till våren.
Rapportera gärna!
Annika, de små raringarna grodde på 3 dagar. Nu ska dom skötas om ordentligt.
SvaraRaderaOrmen: Så coolt! Håll mig uppdaterad om hur det fortskrider, är du snäll. Det är jättespännande!
SvaraRaderaJag ramlade in på din blogg av en slump.. letade egentligen efter recept med harissa.. :-)
SvaraRaderaNu blev jag lite sugen på att leta efter flageloet-bönor nästa gång jag handlar.. Låter som en mumsig sallad.. Har du förresten ngn bra idé på ersättare till sardeller i receptet? jag tål inte fisk :-(
Tess: Välkommen hit! Ja, man kan hamna på de mest oväntade ställen när man letar efter saker.
SvaraRaderaSardeller - det finns det ingen ersättare för. Tyvärr. Tråkigt låter det att vara fiskallergisk! Men, jag tror att du skulle uppskatta salladen utan sardellerna. De tillför en sälta som du kan närma dig med ite extra flingsalt.