fredag 30 januari 2009

Gratis är gott? - ekologiska nötter


För någon vecka sedan fick jag, i likhet med
många andra matbloggare, smakprov från Exotic Snacks hemskickade.

Jag har nu smakat på några av deras ekologiska produkter, och är redo att dela med mig av mina åsikter. Jag skall säga att jag inte är någon storkonsument av företagets nötter och så kallade naturgodis, men jag har då och då köpt rostade cashewnötter.
Tilll att börja med, så tycker jag att nötterna genomgående håller en hög kvalitet. Det är bara smaksättningen på den två sorter jag hittills testat, som inte riktigt föll just mig i smaken.

Cashewnötter chokladmix är ekologiska cachewnötter täckta av ekologisk choklad. Tråkiga jag tycker att det är för mycket choklad i proportion till nötterna. Dessutom föll chokladen inte mig i smaken. Jag kan säga att jag faktiskt inte åt upp min del av påsens innehåll. Den lilla nötsmak som trängde fram genom det massiva chokladtäcket var i varje fall god.

Jag har också hunnit med att smaka på Macadamianötter (rostade och saltade). Dessa härliga, feta nötter är jag väldigt förtjust i, särskilt i mat. Nötterna höll en god kvalitet, vilket är särskilt viktigt med tanke på deras höga fetthalt. De härsknar förmodligen snabbare än andra nötter, och jag är extremt känslig för minsta lilla antydan till härsket. Jag har slängt många produkter som inte passerat bäst föredatum, bara för att oljan inte smakat som den skall.
Nötterna smakade alltså som de skulle - om det inte hade varit för att de var så ettersalta. det är nästan så att jag undrar om det var något fel. Saltat för mycket i fabriken?
Alldeles för salt för min smak. i varje fall.

Slutligen måste jag bara kommentera förpackningarna.
Det här är inte snyggt.
Jag insåg, när jag väl fick hem produktproverna, att jag sett dessa påsar i butik - men automatiskt tittat bort. Dessa smutsbruna, halvtransparenta påsar tilltalar inte ögat.
På 80-talet kanske allt som var ekologiskt eller miljövänligt behövde vara havrefärgat och oblekt, men nu är det 2000-talet, och en snygg förpackning säljer bättre än en som ser ut som att samtliga nötvarianter rostats i någon obskyr kryddblandning. Dessutom skulle KRAV-loggan synas bättre utan all annan (onödig) text.
Säkert är detta ett sätt att skydda innehållet från direkt ljus, men det hjälps inte.
Så var det sagt.

5 kommentarer:

 1. Maken tyckte också att det var för mkt choklad på nötterna, jag var en mer förlåtande själ :)

  Samtidigt så tycker jag chokladen i sig som ekologisk smakar bättre än flera andra och det är tacksamt för alla ekoalterntiv som dyker upp i affären. Jag åt mig igenom hela Green and Blacks sortimment förra sommaren, och gillade eg max två av dem, Maya Orange och den 70%, de andra vill jag inte äta igen.

  Såg förresten i min ICA-affär att de har ekologiska gelehjärtan, kanske måste ge dem till maken framöver :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Elin: Ja, det är ett dilemma, det här med ekologisk choklad. Man vill ju att den skall smaka lika gott som ens samvete blir då man köper den ;).
  Jag smakade på någon av Green and Blacks mörka varianter (minns tyvärr inte vilken) för ett par månader sedan, och tyckte den var väldigt god.
  Tycker det är suveränt med ett ökat ekologiskt utbud, men jag vill inte tumma på smaken...
  Trevlig helg du med!

  SvaraRadera
 3. Håller med om designen, den är gräslig!

  SvaraRadera
 4. Ett tips på ekologisk choklad är Equale som är både Krav- och Fairtrademärkt. Också den enda chokladen utan sojalecetin i. Jag tycker den är bäst.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...