torsdag 15 januari 2009

Dubbelpanerade lårkycklingfiléer med pepparrot- och senapsröra


Den enda mat doppad i skorpsmulor som jag minns från min barndom är mammas goda, stekta torskfiléer. I övrigt förknippade jag länge panering med skolmatsalens hemska fiskpinnar, och snabbmatskedjornas tveksamma produkter.
Paneringens dåliga klang och rykte har givetvis sin grund i att den använts för att dölja råvaror av tvivelaktig kvalitet. Diverse hoppressade kött-, fågel- eller fiskdelar paneras och steks eller friteras, varefter de kallas för något klatchigt i stil med Chicky bits eller Nuggets.

När paneringen i stället täcker exempelvis en härlig kalvschnitzel, eller som i det här fallet saftiga lårkycklingfiléer, blir resultatet i stället rent ut sagt ljuvligt. Krispig, parmesankryddad dubbelpanering är helt enkelt en riktig läckerhet.

Jag lagade den här rätten några dagar innan jul, och rörde även ihop en snabb och bitsk liten röra till kycklingen. Återigen fick jag alltså utlopp för min kärlek till pepparrot och senap.

Dubbelpanerade kycklinglårfiléer
700 gram kycklinglårfiléer
1,5 dl finriven parmesanost
1 dl finkornigt ströbröd
vetemjöl
1 ägg
salt och vitpeppar
smör till stekning

Häll upp vetemjöl, ströbröd blandat med finriven parmesan samt ett uppvispat ägg i varsina tallrikar. Lägg ut lårkycklingfiléerna på en skärbröda och krydda dem med salt och vitpeppar på ömse sidor. Doppa därefter fileeerna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i ströbrödsblandningen.
Gör bara i ordning så många filéer som du tänker steka per omgång. De blir godast om paneringen inte behöver ligga och vänta.
Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. Lägg i två-tre kycklingfiléer, och stek dem på medelvärme. Hur länge de behöver stekas beros givetvis på hur tjocka de är, men räkna med åtminstone 4-5 minuter per sida. Vi vill ju att filéerna skall vara genomstekta innan vi tar dem ur pannan.

En bitsk liten röra
1 msk Bornier Moutarde à l'Ancienne fullkornssenap
0,5 dl créme fraîsche
1 msk finriven, färsk pepparrot
i litet äpple, grovrivet (gärna Aroma)
flingsalt efter smak

Blanda samtliga ingredienser innan du börjar steka filéerna, så att den får stå och dra till sig smak ordentligt.

Mannen och jag åt kyckling och bitsk röra med varsin rejäl hög smörslungade, förvällda haricots verts. Barnen fick dessutom ugnsrostade potatisskivor, vilket i vanlig ordning var mäkta polulärt.
En riktigt god måltid, helt enkelt.

3 kommentarer:

 1. mmmm, mumma! Detta ska testas! Perfekt med kycklingtema hos dig nu när vi varit i Sverige och fyllt upp frysen med kycklingfiléer! :)

  SvaraRadera
 2. Alltså, är inte panerat det godaste som finns?! Panerat och friterat - it´s the shit, som vi ju säger. Ser urgott ut!
  Och du har övertalat mig - jag släpar med mig min make (kolla hans blogg Glasskoll!) och kommer och minglar i alla fall. Så vi ses imorgon!

  SvaraRadera
 3. Ingela: Smart av er att bunkra. Antar att priserna är betydligt högre hemma i Norge?
  Jag har en ghel del av mina favoritrecept på kyckling här på bloggen.
  Pröva t ex kycklinggrytan med paprika och kronärtskockshjärtan, eller Kycklingragu med timjan och kapris...ellerCoq au Riesling.
  Även färsgrytan jag lagade härom kvällen funkar bra att göra med finskurna kycklingfiléer. Hoppas du skall hitta inspiration!

  Pytte: Kul! Själv släpar jag mig ivärg alldeles själv och lämnar flocken hemma. Det är mycket exotiskt för mig.
  Skall genast kolla in glassbloggen. Glass är ett kärt ämne, även fast jag numera blivit "förstörd" och nästan bar akan äta hemlagad glass (min glassmaskin och Den hemlige kockens fel, för övrigt).

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...