söndag 18 januari 2009

Kycklingfajitas med två sorters salsa - och guacamole

Vi är inte någon taco-familj. Har aldrig varit. Inte av någon sorts förmäten snobbism, utan helt enkelt för att vi äter andra saker. Vi gör gärna bean burritos, eller dessa svenne-mexikanska kycklingfajitas.

Två sorters salsa är ett sådant lyft för rätten att jag abslout måste rekommendera dem. Jag vet så väl att det egentligen är helt fel säsong, men i bland behöver man en sådan här måltid mitt i vintern.
faktum är att vi åt dessa burritos ett par dagar innan julafton. Det smakade hur bra som helst da´n före da´n för da´n - och det smakar lika gott i januari.
Om man inte hittar mango som verkar någorlunda mogen, kan jag rekommendera ICA's frusta mangotärningar. De är inte fantastiska, men funkar mycket bra en sådan här gång.

Chef Paul Prudhommes Fajita Magic är ett kapitel för sig. Det är en av de få kryddmixer man hittar hemma hos mig, men jag vill absolut inte vara utan den. Utöver att vare sig innehålla smakförstärkare eller konserveringsmedel, så är den en fantastisk smaksättare till den här typen av rätter. Jag kan bara varmt rekommendera er att pröva själva.

Kycklingfajitas
Kyckling:
1 kilo kycklingfilé
Smör eller neutral olja tillstekning
Chef Paul Prudhommes Fajita Magic efter smak
saften från 0,5 lime

(Det känns nästan löjligt att skriva ned tillagningsbeskrivning på detta, men låt gå.)Strimla kycklingfiléerna; inte alltför smått. Hetta upp smör eller olja i en gjutjärnsstekpanna. Bryn kycklingbitarna, och krydda med Fajita Magic när de börjat ta färg. Pressa limesaften över kycklingen precis innan den skall serveras.

Röd salsa
1 paket coctailtomater (250-300 gram)
1 liten röd paprika
1 liten burk konserverad majs
2 salladslökar
1 liten vitlöksklyfta, riven
0,5 gurka
Cholula hot sauce efter smak
saften från 1 lime
flingsalt

Dela coctailtomaterna i kvartar. Skär paprikan smått. Skala, kärna ur och tärna gurkan. Finhacka salladslökarna, och riv vitlöken. Blanda altsamman med den avrunna burkmajsen; pressa limesaft över, och smaksätt med Cholula hot sauce och flingsalt.
Låt stå en 20-30 minuter och ta smak.

Gul salsa
1 paket ICA mangotärningar (250 gram)
1 syrligt, grönt äpple
2 salladslökar
saften från 0,5 lime
flingsalt
1-2 matskedar cocosflingor

Skala äpplet och tärna det fint. Finhacka salladslökarna. Blanda alltsamman med mangotärningarna, och pressa limesaften över. Smaka av med flingsalt, och blanda ned cocosaen precis sinnan salsan skall serveras.

Guacamole
2 mogna avokado
1 liten vitlöksklyfta, tiven
limesaft och flingsalt efter smak

Ja, vad skall jag säga? Alla har ju sitt sätt att göra guacamole. Vad som är autentiskt eller ej ger jag mig int ens in på att undersöka - men så här gör jag: jag finhackad två avokado på en skärbräde, tills jag fått en mjuk, kornig massa. Den skrapar jag över i en skål, och smaksätter med limesaft, vitlök och flingsalt.
Så var det med det.

Vi äter detta tillsammans med gräddfil och Santa Maria Wholegrain Tortillas. Senast vi åt denna rätt hade jag även köpt ICA's ekologiska tortillachips, och det var då jag upptäckte palmolja som en av ingredienserna.
Nästa gång skall jag i stället se vad Santa Marias Organic Tortilla Chips kan tänkas innehålla.

Det var veckans sista kycklingrecept. Få se när det kommer en temavecka nästa gång.
Det var inte direkt något jag planerat långt i förväg.
Jag råkade bara ha ett par bra recept på lut, och på den vägen var det.

4 kommentarer:

 1. Det ser ju supersmaskigt ut. Det är så bra att du ger tips om vad man kan laga för mat, ibland står det helt stilla i huvudet.Kram, Eva.

  SvaraRadera
 2. Eva: Tack skall du ha! Det är ju rent otroligt egentligen, att kunna inspirera andra till att laga det jag lagar.
  Det hela började som ett projekt för att dokumentera mina recept, och så har det vuxit till ett farligt beroende i stället ;).

  SvaraRadera
 3. det där såg helt underbart ut! jag är lite trött på vanlig tacos. det här såg både fräscht och gott ut :)

  SvaraRadera
 4. Carolina: Tack! Det är väldigt gott. Rekommenderas varmt!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...