tisdag 6 januari 2009

Lördagens varmrätt - en riktigt trevlig ragu på kalvrygg


Vi hade vännerna P och K på middag. Upplägget var en enkelt trerätters måltid, med stort fokus på varmrätten.
Förrätt och dessert blev klassiska, säkra kort - om än i något ny tappning. Recepten på dem kommer inom kort, men nu vill jag fokusera på min härliga ragu.
Jag köpte fina grytbitar av kalvrygg hos Sandströms i Älvsjö. Dessa var till och med mörare än förväntat. Nu fick de visserigen koka en bra stund, men det är inte alltid en garanti för ett gott resultat.

Så här i efterdyningarna av jul och nyår, känns det trevligt att äta något som markant skiljer sig från den mat man förknippar med dessa högtider. Inte för att jag på minsta sätt hann tröttna på julmaten - tvärtom. Den åts med god aptit, och den räckte precis lagom länge.
Jag kan ärligt talat inte riktigt förstå allt tjat om hur man på bästa sätt tillagar julmatsrester. Om man nu får så otroligt mycket rester så har man väl helt enkelt beräknat fel, och handlat hem för mycket mat? Det misstaget gör man väl bara en gång, inte om igen, år efter år?
Det är min tanke. Tillbaka till ämnet. Jag frågade min man vad han var sugen på att äta till middag, och svaret löd:
"Du vet att jag är en enkel man. Laga något gott till pasta!"
Sagt och gjort.
Jag lagade något gott till pasta.
Här kommer receptet.

Ragu på kalvrygg med rökt sidfläsk, vitt vin,
rosmarin, timjan och skogschampinjoner

drygt 1 kg grytbitar av kalvrygg
smör och olivolja till stekning
100 gram rökt sidfläsk, fint tärnat
150 gram små skogschampinjoner, halverade
1 silverlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 kalvbuljongtärning
3 stora, LaRoc soltorkade tomater, finhackade
1 rejäl kvist färsk rosmarin
6 rejäla kvistar färsk timjan
1 burk Mutti skalade plommontomater
1 dl vitt vin
salt och svartpeppar efter smak

Bryn grytbitarna i omgångar i en gjutjätnspanna. Jag blandar smör och olivolja, tycker det fungerar så bra.
För över köttet till en emaljerad stekgryta. Bryn det tärnade sidfläsket, och häll det över köttet. Häll över lök och vitlök (inte brynt), tomatkonserv, vitt vin, buljongtärning och finhackade soltorkade tomater.Täck med lock och låt koka upp.
Bryn under tiden champinjonerna försiktigt i sidfläskfettet i stekpannan. Lägg dem åt sidan i en skål. Sänk temperaturen på plattan, och låt ragun puttra på låg värme i minst en timma, tills vätskan reducerats till en sås. Tillsätt champinjonerna efter ungefär halva koktiden.
Ragun skall inte vara för blöt och såsig; vätskan skall koka in ordentligt.

Servera ragun med nykokt pasta. Vi valde DeCeccos linguine.

6 kommentarer:

 1. Detta såg väldigt gott ut, en rätt jag tror skulle passa min man helt i smaken. Kanske jag skulle försöka få tag i fina grytbitar av kalv och laga det till oss en dag!

  SvaraRadera
 2. Det såg trevligt ut-och vilken rar man du verkar ha:)

  SvaraRadera
 3. Ingela: Jag är säker på att det skulle bli jättegott med "vanligt" nötkött också!

  CrimsonAnna: Det var gott - om min man är bra ;)!

  SvaraRadera
 4. Åh, vad jag håller med dig i det där med julmatsresterna. Numera kan man ju läsa redan före jul vad man kan laga av den överblivna skinkan. Tröttsamt.

  Din ragu verkar toppengod!

  SvaraRadera
 5. emaljerad stekgryta? är det viktigt? gjutjärnsgryta kan väl vara snubblande nära lika bra? *hoppas*

  SvaraRadera
 6. Annica: Ja, i år verkar det ha slagit alla rekord! Såg redan på Annandagen formuleringen "vi fortsätter kampen mot skinkresterna" ??? Julen hade ju inte ens tagit slut!

  Punkarmammam: HEJ! Så klart funkar det lika bra med gjutjärnsgryta. De är jag som bara har emaljerade grytor i min ägo. Men jag har erfarenheten att vätska snabbare reduceras ur maten i gjutjärnsgrytor än i emaljerade, ungefär som när man steker i en gjutjärnspanna. Så, kanske du får ha lite mer koll på tillagningstiden och eventuellt späda ragun.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...