torsdag 29 januari 2009

Nigel Slater's makalösa gröna kycklingcurry


Jag skrev för någon vecka sedan om hur tafatt jag känner mig vid spisen när jag skall laga asiatiska rätter. Vad jag inte mindes då var den här gamla favoriten.
Det var bokstavligt talat åratal sedan jag gjorde Nigel Slaters gröna currypasta. Bli nu inte avskräckt, det här är verkligen inte avancerat. Ingredienserna till currypastan behöver du absolut inte gå till någon specialbutik för att köpa. Du hittar dem på din lokala ICA.
Det är i sig fantastiskt vilken revolution som har skett under de senaste tio åren, med avseende på utbudet i våra vanliga matvarubutiker.

Nigel Slater stötte jag för första gången på hösten 1998. Jag och min man hade träffats i slutet av augusti, och vår första resa tillsammans gick till London i slutet av oktober. Det var där, i någon av Londons många härliga boklådor, som vi stötte på och köpte Nigel Slaters Real Food.

Jag kan inte begripa varför jag inte lagat denna curry på så länge. I synnerhet inte efter kvällens fantastiska måltid.
Jag fick visserligen improvisera lite, då vi saknade såväl neutral olja att steka i som limeblad. Det gick mycket bra ändå.
jag valde också att laga curryn på delarna från en hel kyckling, i stället för originmalreceptets filéer. Därför skiljer sig mitt sätt att tillaga kycklingen en aning från originalreceptet. Jag beskriver helt enkelt båda tillagningssätten.

För dem av er som fortfarande inte är helt övertygade om varför man skall tillverka sin egen currypasta, vill jag citera Mr Slater himself:

"Don't be tempted by the commercial curry pastes available in the shops. Even the best can't shake a stick at one you make at home. A fresh one is so much more vital and aromatic. You will find it keeps for a few days in the fridge if thightly sealed."

Just det - fast jag brukar faktiskt till och med framgångsrikt frysa currypastan. Du lägger ned jobbet med att finhacka och mixa vid det första tillagningstillfället - sedan kan du njuta av det färdiga resultatet.
Det här receptet räcker till två middagar. Självklart går det bra att göra dubbel sats och frysa in. Då kan man verkligen snacka snabbmat, för den som behöver det. Medan riset kokar fräser du snabbt kyckling, och häller på cocosmjölk och din egen makalösa, doftande currypasta.
Har jag lyckat övertyga någon av er ännu, tro?

Nigel Slater's makalösa gröna kycklingcurry
75 gram kyckling; bröst-eller lårfiléer (fast jag tog en hel, färsk kyckling i kväll)
3 matskedar neutral olja ( den var slut - jag tog smör)
200 gram kastanjechampinjoner (eller skogschampinjoner), skivade eller kvartade
1 burk cocosmjölk (gärna Kung Markattas ekologiska)
0,5 kycklingbuljongtärning och 2 dl vatten (eller helst hemmagjord buljong)
8 limeblad (de var tyvärr slut; jag tog en extra matsked limesaft)
1 msk fisksås
1 msk grönpeppar, avrunnen
0,5 kruka thaibasilika, riven
0,5 kruka koriander, grovhackad

Currypasta:
4 citrongrässtjälkar (det mjällare innanmätet)
6 medelstarka gröna chilifrukter, urkärnade och hackade (jag hittade gröna med styrka 6/10)
3 vitlöksklyftor, hackade
5 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
2 schalottenlökar, finhackade
4 msk finhackad, färsk koriander
1 tsk torkad koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk finrivet limeskal
1 msk limesaft
1 msk fisksås
0,5 tsk svartpepparkorn, nymalda

Jag förberedde alla ingredienser till currypastan, givetvis iförd engångshandskar för att skydda händerna från chilin, och hällde dem i en liten skål. Därefter mixade jag samman dem med mixerstaven. (Kniven till min lilla mixerbägare, som jag brukar använda, har gått sönder - jag fick improvisera.)
Om du inte skall använda currypastan på en gång, bör den förvaras väl försluten i kylskåp.

Stycka kycklingen i åtta delar, eller, om du använder filéer, dela dem efter din smak. Bryn kycklingen i en gjutjärnspanna i en neutral olja (eller i smör). För över kycklingen till en gryta, om du som i mitt fall använder dig av en styckad kyckling. I annat fall för du bara över kycklingbitarna till en skål.
Bryn champinjonerna gyllenbruna; tillsätt eventuellt mer olja eller smör. Jag förde över champinjonerna, för att tillsätta dem under slutet av tillagningen.
Om du lagar curryn på filéer, häller du nu cocosmjölk, kycklingbuljongtärningen, vatten, hälften av de färska örterna, grönpeppar, fisksås och fyra rågade matskedar currypasta i stekpannan. Blanda alltsamman, och låt den koka ihop i cirka 10 minuter. Lägg ned kycklingen, och en extra klickk currypasta, och sjud i ytterligare ungefär fem minuter. Rör ned resterande örter, och servera.

I mitt fall, som lagade på en styckad kyckling, blev tillagningstiden givetvis längre. Jag lät kycklingdelarna koka i grytan tillsammans med alla övriga ingredienser (förutom champinjonerna och hälften av örterna)i uppemot 25 minuter. Därefter tillsatte jag champinjonerna, lät grytan småputtra i fem minuter, rörde ned örterna och serverade.

Till min stora glädje och förtjusning gillade samtliga familjemedlemmar såväl kycklingen som såsen.
Mannen och jag blev nästan lite nostalgiska på kuppen.
Det kändes lite som att återfinna ett bortglömt favoritföremål.

Tack, Nigel!

6 kommentarer:

 1. Tack för receptet!
  Jo, detta var riktigt god mat, men fingrarna sved ordentligt-så nästa gång blir det gummihandskar.
  Maken åt så han storknade.

  Nu ska jag prova kyckling-dragon-vermouth, det är underbara smaker i sig så jag är mycket förväntansfull.
  Återkommer

  SvaraRadera
 2. Ormen: Tack själv, kul att kunna inspirera! Och FÖRLÅT mig tusen gånger om, jag använde själv handskar när jag hanterade chilin och förstår inte hur jag kunde glömma att skriva det!
  Ni måste absolut testa vermouth-dragon-kycklingen!

  Nu skal jag korrigera i beskrivningen...

  SvaraRadera
 3. Kyckling-dragon-vermouth låter gott! Hittar dock inte receptet här.

  SvaraRadera
 4. Frederic: Här hittar du dragon-vermouth-kycklingen!

  SvaraRadera
 5. Tack. Måste testas. Rejält med vermouth!

  Gjorde fö curryn i kväll. Otroligt gott. Första gången jag använde mig av färsk grönpeppar, väldigt trevlig bekantskap!

  SvaraRadera
 6. Frederic: Kul! Jag tycker det är ett lysande recept. Nigel Slater är verkligen en av mina husgudar.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...