onsdag 28 januari 2009

Tredje gången gillt


Jag hade förmodligen inte börjat experimentera med surdegsbak, om det inte hade varit för surdegen vi fick av J och J. De två första bröden blev inte riktigt som jag ville, men i går kväll lyckades jag och surdegen i skön förening slutligen åstadkomma ett perfekt bröd.
Jag tänker inte skriva så värst ingående om just surdeg. Det känns ganska onödigt, när Martins blogg finns - proppfull med kunskap, bara ett musklick bort.
Vad har då jag att förtälja? Jo, jag kan berätta om den fantastiska glädjen i att baka ett bröd som är lika gott som vårt lantbröd brukar vara - fast det är gott på en helt annan nivå.
Smaken är, till att börja med, fantastisk. Svagt syrlig, fuktig, men ändå inte blöt. Mustig. Matig. Det är förstås rågen som kommer fram.

Mitt vanliga lantbröd bakar jag oftast på enbart vetemjöl. Vårt surdegsbröd innehåller däremot även fint rågmjöl. Hittills har jag (någorlunda) följt anvisningarna (trodde jag) på den bleknade receptkopia som jag fick tillsammans med degen.
Jag har en rågsurdeg, och jag sätter fördegen med suren och 2 dl fint rågmjöl, samt 1,5 dl 40-gradigt vatten.
Själva degen, dag 2, sätter jag med (förutom jäst och salt) 2 deciliter fint rågmjöl och ungefär 13 dl vetemjöl. Innan jag pratade surdegsbak med fru J härom veckan, hade jag slarvläst den ganska krångliga beskrivningen på den blekta kopian.
Jag hade helt enkelt betett mig mot degen i alltför hög grad som om den vore en vanlig lantbrödsdeg, bakad på vetemjöl och jäst. Därav kom sig det inte helt fulländade resultatet.
Det vill säga - inget fel på smaken, bara inte ett fullt så högt och luftigt bröd som vi önskat.

I går blev det andra bullar. Fram med köksmaskinen, vår klumpiga, skrymmande Electrolux, som huserar i ett skåp tillsammans med diverse höga, stora flaskor som inte ryms någon annanstans.
Och det var ju precis det degen behövde. Att bli ordentligt bearbetad. Brödbibeln kom med posten i förra veckan, och jag har legat och småläst i den på kvällarna. Den är en stor källa till kunskap, och den bekräftade mycket av det jag pratat med J om. När degen bara blev ordentligt genomarbetad, och fick vila däremellan, då blev allt som det skulle.
Eftersom brödbaket försiggick under en minst sagt intensiv eftermiddag här hemma, gjorde jag inte några exakta noteringar. Jag har ändå en känsla av ungefär hur länge jag lät degen bli bearbetad.
Sedan glömde jag till råga på allt att sätta timern när brödet skulle gräddas, vilket fick till följd att det stod inne åtminstone en tio-femton minuter för länge. Detta resulterade bara i en fantastiskt tjock och krispig skorpa.
När jag kallar detta bröd perfekt, så menar jag självklar att det var en sådan triumf för mig att lyckas baka ett surdegsbröd som var luftigt och högt. Självklar kan ett bröd se otroligt mycket bättre och proffsigare ut. Fler och större luftbubblor, luftigare textur, snyggare form.....jag vet. Jag kommer att jobba på det. Det här är bara första steget på vägen.

Hur skall jag förklara mig? Jag är lite förälskad, helt enkelt. Förälskad i ett bröd som inte bara smakar helt fantastiskt som nybakat, utan smakar precis lika gott en, två eller tre dagar senare. Inte likadant, givetvis - utan just lika gott.

Nu måste jag fortsätta träna, och få in handlaget. Sedan blir det nog både vetesur, vildjäst och levain, för mig också. Jag börjar så att säga förstå tjusningen med det hela.
Min begränsade fotograferingsbegåvning och den sena timmen till trots, bleb bilderna - i mitt partiska öga - riktigt lockande.

Om det är någon vän eller bekant bland er läsare som känner sig intresserad, så kan jag dela med mig av denna fantastiska, kanske mer än 30 år gamla surdeg.

12 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Jag som älskar surdegsbröd och är uppvuxen med det har aldrig lyckats. Surdegar hatar mig :(

  SvaraRadera
 3. Lyxpiraya: Jag har ingen sur bakgrund ;). Det var jättekäskigt att försöka, men nu har jag verkligen fått blodad tand!
  Tror att jag haft väldig tur som fått denna fina, livskraftiga surdeg av vännerna. Den är förefaller minst sagt potent!

  SvaraRadera
 4. Oj vad hungrig jag blev nu (ok att kl är 07.30 och det börjar vara dags för frukost men ändå...), brödet ser underbart gott ut!

  PS Mitt ordverifieringsord här nere är bramat, passande va!

  SvaraRadera
 5. Surdegsbröd behöver inte vara med surdegsgrund. Det kan vara så enkelt som skållat mjöl som står några dagar. T ex kavring är ett sånt bröd i boken som vi gjort (men det finns flera andra bröd också). Sen är det bökigt men också roligt att hålla på med surdegsgrunder osv. Det krävs bara tålamod och tid.

  SvaraRadera
 6. Karin: "bramat" - jo, det var ju passande ;). Brödet var supergott.
  Förstår att du har en aktiv liten väckarklocka på morgnarna...

  Kinna: Det finns så många spännande sätt att baka på, och det är kul att vidga sina vyer. Kavring låter helt klart som något jag skulle vilja pröva att baka själv!

  SvaraRadera
 7. Ja, visst blir man förälskad! Det roliga är att man får den här suren av någon annan och gör den till sin, det är liksom bara jag som gör det här brödet på mitt sätt. För Herr J:s bröd och mitt smakar helt annorlunda trots att vi följer samma recept! Och jag antar att ditt bröd är helt unikt, nu när suren är din :-)

  Jag gjorde för övrigt mitt bästa hittills i veckan. Jag följde receptet med 1,5 dl råg och lade till ungefär 11 dl vetemjöl, inte 13. Det blev rätt fult, jättelöst och platt men himmelskt gott. Det är möjligt att det inte håller lika bra som om man följer receptet. Det får vi aldrig veta eftersom brödet tog slut bums. Kramar!
  Jenny

  SvaraRadera
 8. Jenny: Kramar tillbaka! Jag är så glad för suren!

  SvaraRadera
 9. Roligt att du blev nöjd! Jag brukar byta ut ca 2/3 av vetemjölet mot dinkel och durum. Det hela sker under högst ovetenskapliga former, utan någon som helst dokumentation och med ytterst diffusa måttsbegrepp - durummängden brukar dock vara väsentligen mindre. Jag har inte orkat läsa på mjölteorin ordentligt, men jag inbillar mig att det bör vara så. Hursomhelst har det hittills aldrig blivit dåligt - någon gång suckade jag över ett misslyckat bak, men ett plötsligt minne av Hemköps bröddisk gav litet proportion på lidandet. - Hr. J.

  SvaraRadera
 10. Hej Annika!:) Receptet är lite ofullständigt men ned lite hjälp ska jag nog kunna baka ut gårdagens fördeg idag. Temperatur på ugnen? Hur länge? Jästid? Hur mycket jäst och salt (ca)? Ngt extra vatten? Det blir ett bröd, inte sant?! Tack för hjälpen, på förhand. :) Be blessed!

  SvaraRadera
 11. Lantisen: Ja, detta recept var verkligen ofullständigt! Det är i ärlighetens namn lite för längesedan för att jag ska kunna dra mig till minnes vad jag gjporde.
  Det är nog dags för mig att baka det igen, helt enkelt, och skriva ut lite fler detaljer!

  SvaraRadera
 12. En till sen kommentar! Vilken bok gäller det? Länken funkar inte längre tyvärr. Brödet ser jättegott ut! Jag bakade en hel del surdegsbröd när jag var mammaledig men det är en väldig utmaning för mig med dåligt vardagsminne att komma ihåg surdegsgrunden haha! Jag planerar dock att ge mig på det igen inom kort (har redan plockat fram Martins bok igen). TACK för en underbar blogg! Jag letar mig bakåt i tiden som du märker eftersom jag bara läst den de senaste månaderna. :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...