måndag 19 januari 2009

Tortiglioni med strimlad fläskkotlett, bacon, trattkantareller och karljohanssvamp


Man tager vad man haver - i synnerhet vissa dagar. Dagar då ett besök på lokala ICA inte kommer på fråga. Då det grävs djupt i frysen för att söka efter något som ser ut att kunna förvandlas till en god måltid.
Under min morgonexkursion i frysen stötte jag på en påse innehållande fyra fläskkotletter. Tillsammans med ingredienser som i stort sett alltid finns i kylskåp och skafferi, förvandlades dessa till synes oansenliga kotletter till en mycket god måndagsmiddag.
Fläskkotletter kan vara ganska trista. Stekta rakt upp och ned är de inte mycket att hurra för - i min värld. Jag tycker om att grilla dem, och sjudna i en mustig tomatsås är de delikata.

I kväll var det inte läge för några sådana utsvävningar. Det var strimla, steka och servera som gällde.
En ovanligt snabb, enkelt och god pastamiddag. Ovanligt snabb för att vara lagad av mig.

Tortiglioni med strimlad fläskkotlett, bacon,
trattkantareller och karljohanssvamp

4 fläskkotletter, putsade och strimlade
3 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk torkade trattkantareller
2 msk torkade karljohanssvanpar
1 paket bacon, finstrimlat
smör till stekning
salt och vitpeppar
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl rödvin
knappt 0,5 dl av kokvattnet från pastan
400 gram tortiglioni (eller annan, liknande pasta)
olivolja

generöst med parmesanost till serveringen

Sätt på pastavattnet. Lägg de torkade svamparna i en liten skål, och häll hett vatten över så att det täcker dem. Lägg det finstrinlade baconet i en torr gjutjärnsstekpanna, och fräs det någon minut i sitt eget fett.
Släng i pastan i vattnet. Koktiden är 12 minuter. Tillsätt schalottenlök och vitlök, och blanda med baconet. Fräs försiktigt, så att löken inte bränns. Tag blandningen ur pannan och lägg i en skål.
Hetta upp en klick smör i pannan, och fräs de strimlade fläskkotletterna så att de får fin färg. Krydda efter smak med salt och vitpeppar. Häll över baconet och löken, och blanda runt. Häll över grädde och rödvin, och låt det koka in en aning. Stäng nu av plattan. Späd med kokvatten från pastan, och drag stekpannan åt sidan.
Häll av pastan och ringla över olivolja; blanda väl.
Lägg omedelbart upp pasta och fläskkotlettsfräs på tallrikar, och riv generöst med parmesanost över.

2 kommentarer:

  1. Det låter helt himelskt! Men nu är det bort från karbsen igen! Ska nog inte köra lika stenhård fokus på fettet. Efter två veckor av friterad mat behövs det! ALLT på Teneriffa serveras med pommes frites, kinamat, lasagne osv. Men nu blir det ingen pasta på ett tag tyvärr!

    SvaraRadera
  2. Kristin: Ja, det är ju inte ftiterat käk man syftar på med LCHF, om man säger så.
    Jag kör verkligen med Low Carb, inte No Carb. Men mer än en måltid med karbs funkar inte. Då sväller jag upp som en padda.
    Så, det är till att välja.
    Det fina är ju att det ger så snabbt resultat, när man väl ger sig på det. Du är snart i innan Teneriffa-form igen!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...