söndag 1 februari 2009

Kyckling i krämig sås med
vermouth och dragon

Det har varit mycket Nigel Slater på bloggen den senaste tiden. Här kommer ännu ett recept inspirerat av mannen i fråga.
Kombinationen vermouth och dragon är lysande. Båda är ganska krävande smaksättare, men fungerar detta till trots bra även till såpass snällt kött som kyckling; i synnerhet när man arbetar med lårkycklingfiléernas mörkare och mer smakrika kött.
Visst går det att laga rätten även med vit vin, men jag skulle nog ändå rekommendera ett besök på Systembolaget. Om inte annat så kan det var värt att investera i en halvflaska Noilly Prat?

Kyckling i krämig sås med vermouth och dragon
900 gram lårkycklingfiléer
smör till stekning
salt och vitpeppar
2 msk vit balsamvinäger
1,5 dl Noilly Prat
2 tsk smulad, torkad dragon (eller efter smak)
1 dl créme fraîche
1 dl vispgrädde
1 msk Maizena

500 gram tagliatelle

Värm smör i en traktörpanna tills det nästan är brynt. Stek sedan kycklinglårfiléerna i omgångar; krydda på ömse sidor med salt och vitpeppar. Var generös med smöret.
Häll sedan i vinägern i pannan, och skrapa upp den goda stekytan från botten. Tillsätt vermouth, créme fraîche, grädde och smulad dragon. Lägg i kycklinglårfiléerna i såsen, lägg på locket och låt småkoka på låg värme i 15 minuter. Red av såsen genom att ta ett par matskedar av den och blanda med Maizena i en skål. Vispa därefter ned blandningen i traktörpannan.

Servera med nykokt tagilateller.

Till denna ganska krävande kycklingrätt valde vi ett vin som egentligen rekommenderas till tyngre kötträtter såsom nöt och lamm, nämligen
Vila Santa (nr 12507). Enligt oss passade detta vin till måltiden som hand i handske.

6 kommentarer:

  1. Å vad det här låter gott! Har själv aldrig använt Vermouth i matlagning men nu ska jag definitivt prova.

    Jag är jätteglad över att du uppdaterar din blogg så ofta, det finns nåt nytt att läsa varje gång jag går in och kollar. Och det trots att jag går in åtminstone ett par gånger om dagen! :)

    SvaraRadera
  2. Kiwielin: det var jättegott! Det borde vara en mycket vanligare smaksättning än det är. Jag googlar ofta för att undersöka saker, och judt kombon vermouth tarragon fanns det mänder med träffar på, medan vermouth dragon knappt resulterade i något alls...

    Jag försöker vara en flitig bloggare - så länge jag kan. Den 2:e mars börjar jag jobba igen :(.

    SvaraRadera
  3. ååhh - det låter absolut ljuvligt, tror att jag har en slatt vermouth i gömmorna och ekologisk dragon fanns på klippet sist jag handlade. med ett vintips till blev detta något som måste testas till helgen av mig och maken :)

    SvaraRadera
  4. Lotta: Kul att kunna inspirera. Det var verkligen en höjdarkombo av vin och mat!

    SvaraRadera
  5. Jaaa, detta var gott-gott!

    Hurra för Annika och Nigel!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...