måndag 12 januari 2009

Baconlindade lårkycklingfiléer med timjankryddad tomatsås


Jag är så barnsligt förtjust i bacon. Det är nog inte fel att säga att jag tar varje tillfälle i akt att använda mig av denna feta, rökta grisköttsprodukt.
Den rökiga sältan är ju inte unik för bacon. Rökt sidfläsk har också en särskild plats i mitt hjärta. Men produkten bacon är så perfekt. Den är ju inte bara en fantastisk smaksättare. Rätt använd bidrar den dessutom till att bibehålla saftigheten hos sina samarbetspartners.
I det här fallet samarbetar bacon med en annan av mina favoriter - lårkycklingfilé. Idén att linda kycklin med bacon är inte ny. Jag prövade vid ett tillfälle förra året (innan jag börjat blogga här) att baconlinda rullader gjorda på kycklingfilé.
De blev goda, men aningen, aningen torra. Det blir så lätt så med kycklingfiléer. Lårkycklingfiléer å andra sidan - där har vi saftigt och pålitligt kött. Dessa blev inget undantag.

Baconlindade lårkycklingfiléer

700 gram lårkycklingfilé
2 paket bacon
salt och vitpeppar
en bnutta smör till stekpannan

Filéerna kryddades helt lätt på ömse sidor med salt och vitpeppar, veks ihop och lindades sedan helt sonika med baconskivor. Det gick cirka en och en halv skiva per kycklinglår.
Därefter brynte jag dem runtom i en gjutjärnsstekpanna, varefter de fördes över till ett grillgaller och fick fortsätta tillagas i 200 graders ugnsvärme, mitt i ugnen, i uppemot 20 minuter. Jag serverade dem med en tomatsås som kryddats med färsk timjan, som för ovanlighetens skull gjorts extra
tomatig med hjälp av några matskedar Mutti tomatpuré.

Tomatsås:
olivolja
3 vitlöksklyftor, fint rivna
2 burkar Mutti krossade tomater
2 msk Mutti tomatpuré
2 msk repad, färsk timjan
salt, svartpeppar och råsocker efter smak

Fräs vitlöken mycket försiktigt i olivoljan till den börjar dofta. Häll då över tomatkonserverna, tomatpuré och timjan. Tillsätt salt, peppar och råsocker efter smak.
Låt koka ihop i åtminstone 40 minuter.

Till detta åt mannen och jag förvällda, smörslungade haricots verts.
Barnen åt pasta.
Alla blev mätta och nöjda, och det var inte en gnutta kvar i karotterna eller på tallrikarna när måltiden var över.

4 kommentarer:

  1. Det här är ju nästan bara för gott! :-)
    Händer ganska ofta att jag gör något liknande till middag jag med!

    SvaraRadera
  2. Ja, det ser för gott ut. Men jag blev mest sugen på Hari cot verts.
    Får fråga odlarn om vi inte kan försöka oss på mer av de långa gröna.

    SvaraRadera
  3. Det låter jättegott. Jag brukar görs något liknande, men fyller rullarna med pesto på hasselnötter innan de baconlindas. Sedan kan de stekas eller ännu hellre läggas på grillen.
    Vi har förresten så gott som slutat med kycklingfilé. Lårfiléerna är billigare och godare.
    Många hälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera
  4. Jennie: Visst är det!

    Mimmi: Harocots verts är en av mina favoriter! Kan bara tänka mig hur goda era måste vara!

    Fröken Dill: Det där lät helt otroligt gott! Jag som älkar hasselnötter, dessutom. Det måste jag pröva!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...