fredag 6 februari 2009
Var sak har sin tid - ugnsbakad lax med godaste fisksåsen
Min fina mamma brukar laga lax i ugn. Det blir alltid lika gott. Av någon anledning har det gått troll för mig i denna rätt - jag kan omöjligt få till den lika bra.
Mamma lägger en laxfilé med skinnsidan ned i en smord form. Sedan kryddar hon den med salt och vitpeppar, strör generöst med hackad dill på laxen och häller grädde och vitt vin runtom. Laxen tillagas i ugnen och avnjutes med pressad potatis och grön sparris eller sockerärtor.I eftermiddags sprudlade jag inte precis av inspiration och entusiasm. Molnen hängde nere vid takåsarna här i Stockholm, och det kändes som att solen aldrig gått upp över huvud taget. Vad skulle jag hitta på?
Vis av tidigare misslyckande försök till att efterapa mammas ugnslax, beslöt jag mig för att tillaga laxen i ensam majestät. Såsen lagade jag i traktörpannan - och den blev helt enkelt ljuvlig.
Inget nytt under solen.
Inget svårt eller exotiskt.
Bara en klassisk, gräddstinn, vindoftande, dillkryddad och välsmakande fisksås.När man drabbas av mental härdsmälta och inte har full koll på läget skall man helt enkelt luta sig tillbaka och syssla med det man vet att man kan.
Så gör i varje fall jag. Ugnsbakad lax med godaste fisksåsen
700 gram laxfilé
smör till formen
salt, vitpepparSmörj en ugnsfast fdorm. Lägg i laxfilén. Krydda med salt och nymald vitpeppar. Skjuts in i ugnen på 200 grader. vakta fisken noga, den skall inte bli helt genomstekt och torr.
Jag lät vår filé vara inne i ugnen i 30 minuter, för den var ganska tjock. Godaste fisksåsen:
40 gram smör
1,5-2 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
2 2 dl gammaldags mjölk
1,5 torrt vitt vin
0,5 fiskbuljongtärning
1 dl hackad dill
salt och vitpepparSmält snöret i en traktörpanna (eller i en kastrull om du så vill). Vispa ned mjölet; späd med vinet. Tillsätt grädden och mjölken under omrörning. Hetta upp såsen så att den tjocknar. Vispa noga och sänk värmen så att såsen småputtrar. Lös den halva buljongtärningen i såsen. Krydda med vitpeppar och smaka av med salt.
Vispa ned dillen strax innan serveringen. Hur tjock man vill ha såsen är en ren smaksak; späd den, om du så önskar.Som nämndes ovan, serveras med fördel pressad potatis och sparris till laxen och såsen.
Dagen till ära lyckades jag givetvis förvälla mina sparrisar något för länge. Trots detta blev det en välsmakande fredagsmiddag.Vad drack vi då till laxen? Jo, en kär gammal pålitlig kompis i form av:
Trimbach Riesling (nr 2639) en standard-Alsace som aldrig gjort oss besvikna.
Den passade perfekt till maten.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag undrar om du har för hög värme kanske..? Här älskar vi lax, och jag brukar köra hela sidor i 70-100 grader max, den får stå ca: 1 timme.
SvaraRaderaUngsbakad lax är så gott! Jag brukar först krydda laxen med lite salt, peppar och persillade. Och så blandar jag ihop en röra på pesto med philadelphiaost och sedan klicka jag genereöst ut den ovanpå laxen, därefter åker de in i ugnen! Det är helt underbart gott och superenkelt!
SvaraRaderaMami: Jag tror du har helt rätt i att jag har för hög värme. Skall testa med 150 grader nästa gång.
SvaraRaderaDet är lätt hänt att misshandla den gamla standard-laxen ;).
Jennie: Låter verkligen jättegott!
Rosépeppar är fint till också! Eller ett täcke av majonnäs och dill.
SvaraRaderaDet fina med pressad potatis är ju att den suger upp såsen så bra..
Husmodern: Pressad potatis är bäst. Och rosépeppar är en grymt underskattad krydda!
SvaraRaderaÄlskar också lax. Skall testa ditt och din mammas recept!
SvaraRaderaBrukar själv steka en lax med citronpeppar på och göra en kall sås med creme fraishe/gräddfil och massor med dill. Den skall helst stå och gotta till sig lite innan man äter den. Gärna med pressad potatis.
Också gott!
Ha en bra dag:D
Teija: Det där lät verkligen gott! Det ska jag komma ihåg. Ha en trevlig kväll!
SvaraRaderahur mkt mjölk ska det vara? 2 msk/dl?
SvaraRaderaSuss: 2 dl mjölk - tack för att du läser så uppmärksamt, jag ska genast korrigera i receptet!
SvaraRaderaDet står 1,5 torrt vin, ä det r msk eller dl?
SvaraRaderaAbsolutely outstanding!! Was not able to find "buljong tarning" so used a wee bit of concentrated lobster "fond".
SvaraRaderaI've cooked a LOT of salmon over the years, but this was just completely delicious! I did add a wee bit of freshly squeezed lemon juice to the sauce, and maybe 1/3 teaspoon of lemon peel.
Thank you. Simply outstanding!!