fredag 20 februari 2009

Vem skall laga maten?

Tack, men nej tack!


Aftonbladets Karin Ahlborg tycker att vi skall låta industrin laga maten. Varför då? Jo, därför att vi "varken har kokerskor eller hemmafruar längre".
Men snälla nån - inte kan vi väl bara kapitulera, för att vi lever i ett samhälle där de flesta förvärvsarbetar? Då får vi väl anpassa maten i så fall, och laga en pastasås i stället för att stå och trilla köttbullar en tisdagkväll.
Eller så kan man ju pröva på att planera. Präktigt - jag vet. Men medge att det ligger en hel del sanning i det?

Den där sortens resonemang gör mig mest illa till mods. Vi skall absolut ställa krav på industrin, och se till att få fram vettiga hel- och halvfabrikat.
I grund och botten anser jag ändå att en vuxen människa skall kunna klara av att laga ett mål mat en vardagskväll utan att få ett nervöst sammanbrott på kuppen.
Dessutom retar jag mig ofta på denna fixering vid att mat skall vara billigt. Priset är inte det viktigaste när jag handlar. Jo, jag är privilegierad i det avseendet, men jag tror samtidigt att det jämnar ut sig i längden. Av den enkla anledningen att vi aldrig köper hem hämtmat.
I stort sett aldrig äter ute (tyvärr).
Det tar tid att laga mat, helt enkelt därför att mat är en del av livet.
Livet tar tid.
De där 15 minuterna du sparar genom den där snabba färdiglagade maträtten - vad skall du använda dem till?

8 kommentarer:

 1. Fast halv- och helfabrikat är inte billigt tycker jag, så inte ens det argumentet borde funka.

  Jag håller med dig, en god och enkel pastasås kan jag göra på den tid det tar för pastan att koka.

  Dessutom, varför ska det gå så snabbt med maten. Ge hungriga barn morotsstavar att gnaga på så behöver maten inte stå på bordet bums.

  Har testat många av dina recept och blir jätteinspirerad av din blogg.

  SvaraRadera
 2. men alltså, jag förstår inte det här med just köttbullar. varför köper man färdiga? på den tiden pastavattnet kokar upp trillar jag köttbullarna, det tar verkligen inte längre tid att få maten på bordet än om man steker färdiga.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med i ALLT du skriver. Läser med stor fasa "Till matens försvar" som du bloggade om för ett tag. Den är otroligt fascinerande, men ju mer man läser om processade livsmedel desto mindre vill man ha dem. Det finns mycket bra mat som tar lika lång tid att laga som att värma Mamma scans, men visst man måste ju LAGA maten och planera - och det verkar inte vara på modet.

  SvaraRadera
 4. Håller med dig! Med planering kan man uträtta underverk, även med ekonomin. Som gammal ekonom har jag alltid haft en ovana att göra en uppskattning av vad maten jag lagar kostar per portion. Jag vågar lova att det är ofta den hamnar mellan 5-15 kronor och då talar vi rejäl husmanskost. Vi har dessutom jobbat heltid och pendlat nästan 14 mil per dag och ändå har vi lagat all mat och bakat allt här hemma. Präktigt, ok låt så vara i så fall men förbaskat gott och välgörande för ekonomin och magarna. Det handlar hela tiden om vad vi prioriterar. Vi har hellre fixat med maten än suttit framför TVn t ex. Att vi dessutom handlar nästan allt ekologiskt vågar jag väl knappt nämna i sammanhanget. Det går också att få till om man lagar det som passar årstiden. Nu har jag säkert trampat någon på tårna som läser detta men det är så vi har levt i rätt många år. Jag vill inte att någon annan lagar min mat. Jag vill veta vad jag stoppar i mig. Tillsatser och annat "skit" vill jag vara utan. Amen! =)

  SvaraRadera
 5. Oj vad matt jag blir! Men du vet nog att jag håller med dig! Det handlar ju om att sålla också, frusna grönsaker= jättebra halvfabrikat! färdiga köttbullar= inte riktigt lika kul. Har som punkarmamman aldrig fattat vad som är så besvärligt och tidsödande med köttbullar, en färdig fiskgratäng tar ju längre tid i ugnen men då hinner man väl med tv.

  SvaraRadera
 6. Hon som gick: Så kul att kunna inspirera! Håller med dig i allt du skriver.

  Punkarmamma: Jag tycker inte heller det är jobbigt eller tidsödander att fixa hemlagade köttbullar (men det vågar man knappt säga).

  Zelca: Nej, nu för tiden är det tydligen helt accepterat att vuxna människor har lika mycket framförhållning som en treåring.
  Ser fram emot att läsa boken -. med blandade känslor.

  Beatrie: Jag gillar det du beskriver! Känner igen mig - fast jag tror du är ännu mer välplanerad än vad jag själv är.

  Kristin: Det kanske helt enkelt är som så att om man inte kan laga mat, så är allt jobbigt? Jag förstår ingenting. Vi behöver nog en Jamie's Ministry of food också här i Sverige.

  SvaraRadera
 7. Hejsan!

  Ny läsare här, hittade dig genom äppelkakan. Ska provas. Såg alla dina ämnen och bestämde mig för att läsa debattinläggen för att bilda mig en uppfattning om dig och dina åsikter (om de stämmer med mina vad gäller mat alltså;-)). Detta inlägg gjorde susen! Håller med dig till fullo. Uppmuntrar själv andra till planering för att skapa ett vettigt matklimat för familjen. Dessutom skyr jag hel- och halvfabrikat som pesten. Ska lägga upp din sida bland mina favoriter. Kolla gärna min blogg, tycker själv att jag har många bra familjerecept...

  http://mariesmat.blogspot.com/

  SvaraRadera
 8. Marie: Välkommen hit! Altid trevligt med nya läsare, och läsare som ger sig till känna är extra trevligt. Jag ska genast titta in till dig. Kul att vi verkar tänka lite "lika".

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...