onsdag 11 februari 2009

Lövbiff fylld med västerbottensost, rotsakspytt och kall sås med två sorters senap

Det här är riktig Annika-mat för vinterhalvåret. Kött, rotfrukter och senap. Kan varieras i oändlighet.
I dag hittade jag svensk lövbiff av innanlår till ett oslagbart kilopris. Jag köpte hem en försvarlig mängd, för det är ju så användbart och bra att ha till hands i frysen.
Av flera skäl blev eftermiddagen ganska stökig, och middagen intogs ovanligt sent till och med för att vara vår familj. Det var åtminstone värt väntan, för det här var riktigt, riktigt gott.

Köttskivorna var fina och jämna, och jag beströdde dem så generöst med riven västerbottensost som jag vågade, utan att bli för engagerad och riskera att det skulle börja smälta ut och rinna ned i pannan.
Rotsakspytten valde jag att skära mycket fint, och den kryddades med timjan.
Såsen - ja, vad skall jag säga? Vad vore vi utan Löwensenf? Att créme fraîsche parad med två sorters senap, en finmald medelstark och en grovmald söt, kan bli till en så makalöst god liten sås - det är helt otroligt. Det behövdes vare sig peppar eller salt. Bara att blanda till och servera.

Lövbiff fylld med västerbottensost, rotsakspytt och kall sås med två sorters senap
Sås:
1 dl créme fraîsche
1 msk Löwensenf Medium
1 msk Löwensenf Bayerisch süss
Blanda helt sonika ned senapen i créme fraîschen. Gör gärna detta först av allt, och låt sedan såsen stå i kylskåpet tills det är dags att äta.

Rotsakspytt:
500 gram palsternackor
300 gram morötter
en stor rödlök
flingsalt
1 tsk torkad timjan, smulad

Tärna rotsakerna och löken fint, och häll dem i en generöst oljad ugnsfast form. Krydda med flingsalt och smulad, torkad timjan. Blanda runt, och tillaga i nedre delen av ugnen på 200 grader i åtminstone 30 minuter.

åtta skivor lövbiff av innan lår (cirka 650 gram)
flingsalt och vitpeppar
50 gram västerbottensost, finriven
smör att steka i

Köttskivorna kryddas, beströs med ost och läggs ihop. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och stek dem någon minut på varje sida. Detta går fort, så sätt inte igång med att steka förrän rotsakerna börjar bli klara i ugnen.

8 kommentarer:

 1. Har haft fylld lövbiff-cravings hela veckan.... de där små prickarna där är snålvattnet som rinner. Dessvärre har jag ingen lust att gå och handla så det blir en upptäcktsresa in i de mörkaste hörnen av frysen och skafferiet! Wish me luck

  SvaraRadera
 2. Fylld lövbiff som är så gott! Det är suveränt att laga hemma hos J som har gasspis. Den ska ju stekas varmt och snabbt för att bli saftig och inte "skosulig". Din såg toppen ut.

  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Ost - gott!
  Kött - gott!
  Rotfrukter - gott!
  Senap - gott!

  Vilken höjdarkombo. Måste absolut testas. Var har du köpt senapen?

  SvaraRadera
 4. Åh, det här var länge sedan, för länge sedan. Det får bli lövbiff i morgon kväll helt enkelt. Men, potatis vill jag ha i pytten också, kanske en aning rotselleri också, det är väl ok?

  SvaraRadera
 5. Kristin: Lycka till - men jag tror säkert du har ett välfyllt skafferi. Jag har också gått omkring och haft lövbiffs-craving sedan Jens Linders recept i söndags. Det är nog stor risk för att det blir lövbiff en gång till innan veckan är över!
  Det var för övrigt på Willy's de hade bra pris - 79 kr/kilot!

  Fröken Dil: Helt rätt. Snabbt ned i het panna, hastig stekning på hög värme. Gsasspis - ja, det
  hade ju inte varit helt fel! Avis...fast inte på gasugnar, för de suger!

  Pytte: Jag vet ;). Det kan ju inte bli fel.'
  Sist vi köpte Löwensenf var det mannen som handlade på Martin Olsson. Du vet väl, hoppas jag, att vem som helst som har firma kan skaffa kort där? De har ju en hel del kul grejer.Annars så finns Löwensenf säkert på Willy's eller större ICA-butiker (Kungens kKurva tror jag har den).

  Charlotte: Man tager vad man haver ;). Potatis och rotselleri blir säkert hur bra som helst!

  SvaraRadera
 6. Det här ser jättegott ut, mums!
  Trevlig blogg du har! :-)

  SvaraRadera
 7. Ååå, så gott! Det här vill jag också äta.
  Du har väl sparat en portion. ;)

  Må så gott/ Mimmi

  SvaraRadera
 8. Tack för läckert recept! En annan sak. Språkpolisen uppskattar att du lägger dig vinn om stavning och också tecken som inte ingår i vårt språk, men fraîche stavas utan s och accenten skall komma från andra hållet, sk grav accent. Tack igen för trevligt recept och för att du delar med dig! / Petig

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...