måndag 2 februari 2009

Kardemummaglass to die for och filorullar med äpple, sultanarussin, valnötter, honung och kanel


Jag råkar vara gift med en fantastisk, underbar man. Det är bara det att han verkligen inte gillar paj.
Detta var upprinnelsen till att jag, för första gången, nu testat att arbeta med filodeg. Jag har givetvis ätit det många gånger tidigare, men det har inte letat sig in i vårt kök förrän jag kom på att jag ville ha ett riktigt läcker, frasigt och sött tillbehör till den kardemummaglass jag njutningsfullt planerade.
Ja, jag var tvärsäker på att glassen skulle bli en riktig succé, och exakt så läcker som jag föreställde mig den. Jag ber att få påpeka att det var inte ett skrivfel ovan - filoknytena var tillbehör till glassen, inte tvärtom.

Såsom nybörjare gjorde jag misstaget att rulla in fyllningen i lite för många lager deg. Resultatet blev detta till trots mycket välsmakande, men nästa gång skall jag bara använda hälften så mycket deg.
Jag beskriver därför tillagningen utifrån hur jag borde gjort, och hur jag fortsättningsvis kommer att göra.
Men - vi börjar så klart med det viktigaste:

Kardemummaglass

3 dl grädde
3 dl gammaldags mjölk
2 krm ekologiskt vaniljpulver
1 tsk kardemummakärnor, nystötta
5 äggulor
1,5 dl råsocker

Hetta upp grädde och mjölk med vaniljpulvret och kardemumman. Vispa äggulorna och sockret riktigt pösigt. Häll den heta gräddmjölken över äggvispet under omrörning.
För tillbaka blandningen i kastrullen, och värm på under uppsikt och konstant omrörning. Häll sedan tillbaka blandningen i bunken igen, låt svalna, och förvara den därefter i kylskåp i ett par timmar - eller, så klart, helst över natten.
Ställ in en form i frysen. Sila av kardemumakärnorna, och häll sedan glassmeten i glassmaskinen. Kör smeten i maskinen, häll den i den förkylda formen och låtden sedan stå ett par timmar i frysen innan det är dags att äta glassen.
Som sagt- detta är en makalöst läcker glass; ett klokrent tillbehör till bärpajer - eller, helt enkelt, till allt som man vanligtvis serverar med standardtillbehöret vaniljsås.

Filorullar med äpple, sultanarussin,
valnötter, honung och kanel

0,5 paket Phillsbury filodeg
cirka 75 gram smält smör
2 medelstora Aroma-äpplen, skalade och rivna
1 dl sultanarussin
1 dl valnötter, hackade
3-4 msk flytande honung
1 tsk kanel

Tina filodegen efter anvisningarna på paketet. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda rivet äpple med russin, hackade valnötter, honung och kanel.
Lägg ut första filodegstycker på ett bakplåtspapper. Dela stycket i två delar. pensla första lagret deg med smält smör, lägg på ytterligare två lager och pensla mellan dem sam t på det sista lagret.
Lägg på hälften av äppelröran, vik degen över röran och vik därefter över sidorna (tänk på hur vårrullar är vikta). Det viks ganska bra beskrivning av detta även på degpaketet. Rulla ihop filorullen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper, med skarven nedåt. Upprepa proceduren med ytterligare en rulle. Bred smält smör över rullarna, och sätt in dem i mitten av ugnen. Grädda dem i 10-12 miuter eller tills de är gyllenbruna. Det är lämpligt att ta ut glassen ur frysen i samband med att man sätter in plåten i ugnen.
Låt rullarna svalna på plåten i 5 minuter. Skär upp dem till snygga bitar och servera med en kula kardemummaglass.

Det var verkligen roligt att pröva något nytt. Jag tror att jag kommer experimentera med filodeg mycket snart igen.
Beskrivningen ovan är som sagt en korrigering av hur jag gick till väga - jag beskriver hur jag borde gjort, utifrån de erfarenheter jag drog av detta första möte med degen i fråga.
Avslutningsvis kan jag bara säga att det var betydligt lättare än jag hade förväntat mig. Om någon som läser här har mer rutin, och kan vägleda mig ytterligare, så tar jag gärna emot råd och tips!

9 kommentarer:

 1. De rullarna ska jag göra Tack för tipset !

  SvaraRadera
 2. Kardemummaglass lät helt fantastiskt gott! Varje gång jag läser dina glassrecept blir jag sugen på att investera i en glassmaskin! Vet dock inte ens hur en sådan ser ut, är den stor och tar massa plats i köket eller liten och smidig så jag kan övertala maken att vi bara måste ha en sådan!? ;)

  SvaraRadera
 3. Mums vilken god glass. Jag har inte riktigt hämtat mig från senaste misslyckandet med mangoglassen (ungefär som fryst koftludd, i och för sig med mangosmak, men ändå...). Kanske är det dags att komma igång igen på glassfronten.

  Många måndagshälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Det både ser och låter väldigt gott. Så fort jag får tillbaka min matlust igen (om förhoppningsvis ca 4 v) ska jag testa denna glass!

  SvaraRadera
 5. Jag älskar filodeg och det gör min familj med! Jag har nog inte testat något efterrättsaktigt än, men detta verkar hur gott som helst! :)

  SvaraRadera
 6. Hej. Här blir man ju hungrig, Jag har ju nyss ätit en tallrik tomatsoppa med en lingongrova till det men man äter gärna med ögonen så att säga Här fanns alldeles för mycket ögongodis nu Ha en trevlig måndagskväll då.

  SvaraRadera
 7. Jag måste verkligen skaffa mig en glassmaskin! Min svägerska berättade för mig att de hade tänkt köpa en glassmaskin till oss i inflyttningspresent men hon hade inte hittat någon bra. Så istället fick vi... ingenting!

  SvaraRadera
 8. Lyxpiraya: Rekommenderas varmt!

  Ingela: Klart ni skall ha en glassmaskin! Den är inte stor, den tar inte mycket plats och den är dessutom lätt både att använda och att diska! Philips HR2304....;)

  Fröken Dill: Jag har också haft otrevliga manogglass-upplevelser. den måste kokas med socker och pureas. Det kanske du gjorde, men många mangofrukter hatr också en träig konsistens, tycker jag. Vi bor väl i fel land...?

  Jessica: Beklagar ilamåendet, men gläds ändå att allt går vägen ;). En lunch när du har tid, ork och aptit?

  Fruktsallad: Jag är filo-frälst. Måste mycket snart laga till något mer!

  Filifjonkan 1: Välkommen hit, och tack för komplimangen!

  Karin: Din svägerska borde komma sättande med en glassmaskin med en gång! Ni måste ju ha hur mycket fin frukt som helst att göra glass på? Jag säger som så många gånger förr: alla borde ha en glassmaskin. Det är liksom inte konstigare än att ha en brödrost eller våffeljärn. I min lilla värld, alltså ;).

  SvaraRadera
 9. Jag gör köttfärspaj i filo deg, klä en smord form med filo, så att det hänger över runt kanterna. Gör en färssås med det du känner för i. Lägg i filoformen, gör några hål i färsen och knäck ner ägg. Vik över filon, skarva om det behövs, pensla med lite smör och in i ugnen. Ät med grekisk sallad.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...