måndag 9 februari 2009

Rullader på fläskinnanlår med bacon, schalottenlök, timjan och västerbottensost


Min rapportering av kvällens kulinariska aktiviteter fick vänta, till förmån för brödbak och plättstekning. Äldste sonen har sitt livs första idrottsdag i morgon, och givetvis måste gossen få önska vad han vill i sin matsäck. Nu kan jag, ångade av stekos, sjunka ned framför datorn och fokusera på viktiga saker, det vill säga matbloggande - mitt eget, och andras
Jag känner mig ganska köttfokuserad för tillfället. Det måste rimligen ha med årstiden att göra. Matmässigt längtar jag inte ett dugg efter säsongen som komma skall - det ligger alldeles för många, långa veckor framför oss innan suget blir starkt efter primörer och vårmat. Jag vill fortfarande ha tunga, rejäla smaker.

Kvällens rätt tillagades på fläskinnanlår, som jag bankade ut helt lätt och fyllde med säkra kort - goda smaker.
Rulladerna och den goda såsen kunde precis lika gärna ha serverats till kokt eller pressad potatis. Nu var det bara så att vi kände för pasta, och då var tagliatelle ett självklart och passande val.

Rullader på fläskinnanlår med bacon, schalottenlök, timjan och västerbottensost
75 gram fläskinnanlår (i mitt fall åtta skivor), lätt utbankade
2 schalottenlökar, skurna i tunna halvmånar
0,5 pkt bacon
cirka 2 msk blad av färsk timjan
flingsalt och vitpeppar
30 gram västerbottensost, finriven
smör till stekning


5 kvistar färsk timjan
0,5 kalvbuljongtärning
0,5 dl rödvin
0,5 dl vatten
1 dl vispgrädde
koloritsoja, om man så vill
2 tsk Maizena

500 gram tagliatelle

Banka ut innanlårsskivorna helt lätt. Salta och peppra. Lägg på en halv skiva bacon, strössla en knapp tesked schalottenlök och en tesked timjanblad över vardera. Strö slutligen över en tesked västerbottensost. Rulla ihop;, fäst samman med gammeldags runda tandpetare.
Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. Bryn rulladerna runtom. För över dem till en emaljerad stekgryta.
Tillsätt vin, vatten, kalvbuljong och timjan. Lägg på locket, och låt koka upp. Rulladerna skall sedan småputtra i uppemot 30 minuter. Vänd dem någon gång under tiden.
Fiska upp rulladerna ur grytan. Tag ur tandpetarna. Tillsätt grädde och koloritsoja till vätskan i grytan. Red av med Maizena. Servbera till nykokt tagiatelle, gärna med lite mer riven västerbottensost till.

6 kommentarer:

 1. Låter verkligen gott! Hemma i förkylningsstugan blev det kokt fläskkarré. Recept kommer imorgon eller när huvudet slutar snurra!

  SvaraRadera
 2. Jag är ingen stor grisätare, förutom när det kommer till bacon och saftiga grisbitar på grillen. Fläskinnanlår har jag aldrig ens funderat på att köpa, men när jag ser dina blir jag verkligen sugen. Verkar jättegott!!!

  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Kristin: Det låter intressant med kokt fläskkarré. 40-tal, månne?

  Fröken Dill: Fläskkött är orättvist ringaktat. Kanske för att så många recept fokuserar på fläskfilé. Rullader är ju aldrig fel!

  SvaraRadera
 4. Nej, det var "min" Coop som hade extrapris (ca 40 kr kilot) på pigghamkarré och hade lagt ut ett recept på kokt fläskkarré som jag utvecklade. Men visst är det lite 40-tal över det hela, min ugn är trasig och följdaktligen måste allt som ska tillagas helt kokas. Riktigt gott blev och så får man finfin buljong.

  FrkDill: Fläsk är så superbra på alla sätt, ska skriva hos mig!

  SvaraRadera
 5. Jag är ju egentligen inte så förtjust i kött men detta låter verkligen gott. I väntan på primörerna så skall jag nog prova lite rullader.

  SvaraRadera
 6. Satan ui gatanså gott! Ska testa u helgen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...