onsdag 25 februari 2009

Pudding på en höft


Laxpudding med skirat smör - det är hur gott som helst. Detta är däremot inte någon mat jag vuxit upp med. Jag upptäckte min fäbless för denna rätt först för något år sedan, och har tagit varje tillfälle i akt att äta den sedan dess.
I dag fick jag användning för en hel del så kallade slattar vi hade i frysen. Ofta när vi köper laxfilé, så skär jag bort den tunna delen, för att få en mer jämnstor bit fisk att tillaga. Den tunnare biten fungerar i sin tur bra till exempel i en pastasås. Nu blev två påsar med laxslattar i stället basen för min laxpudding, i gott sällskap av ett halvt paket fryst, kallrökt lax.
Jag känner mig så barnsligt nöjd med mig själv när jag kan använda sådana här smårester, som var för sig inte räcker till en måltid, men som tillsammans kan bli till något så här gott.

Laxpudding på mitt sätt
1 kilo fast potatis
200 gram lax
100 gram kallrökt lax
smör till ugnsformen
nymald vitpeppar och salt
0,5 kruka dill
0,5 gul lök
2 dl vispgrädde
2 dl gammaldags mjölk
1 ägg

skirat smör till serveringen

Jag skar potatisarna i ganska tunna skivor, för att inte tillagningstiden skulle bli alltför lång. Löken finhackade jag, helt enkelt för att gömma den för skarpa barnaögon.
Jag smorde en ugnsform generöst med smör, och varvade sedan potatis med småbitar av laxsorterna, finhackad lök och dill. Saltet tog jag det lite försiktigt med, och vitpepparn får absolut inte bli för påträngande. Avslutningsvis täckte jag puddingen med ett tunnt lager potatisskivor. Sedan vispade jag ihop ett ägg med vispgrädde och mjölk, och hällde ned i formen. Avslutningevis pressade jag samman puddingen med handen så att vätskan fördelade sig mellan lagren.
Puddingen tillagades på 200 grader i mitten av ugnen i en timma.

Laxpudding når inte upp till Janssons frestelses höga höjder, men jag måste säga att det är en vansinnigt god fiskrätt - i synnerhet med skirat smör till. Barnen åt med god aptit. Mannen missade denna goda måltid, men det blev en portion över till honom med. Om jag inte smugglar undan den i frysen och sparar som en riktigt god matlåda.
På måndag börjar allvaret för mig - fyra dagar kvar...

6 kommentarer:

 1. Laxpudding - där sa du något! En rätt för nästa veckas matsedel som jag ju tänkt låtas inspireras av dina goda recept :)

  SvaraRadera
 2. Ingela: nej men, ser man på! Så smickrande att få tjäna som inspiration för en veckomatsedel...

  Laxpudding är dessutom jättegott att äta kall...på t ex en knäckemacka. Med kall öl till.
  Om man blir lite småsugen framåt kvällskvisten ;).

  SvaraRadera
 3. åh så smart och gott det verkar :)

  Jag ska testa snart. Har lite problem med vad jag ska hitta på med lax förutom laxi paket i ugn och lax marinerad i soja och wasabi..... (får ibland ont i magen av lax - därför den lilla repetoiren).

  SvaraRadera
 4. Chall: Supregott! Och väldigt snällt mot magen, skulle jag tro? Man får mycket smak av ganska lite lax, dessutom.
  Lax marinerad i soja och wasabi låter för övrigt jättegott!

  SvaraRadera
 5. Provade denna i helgen Annika!!!!! Supergod och hela familjen rensade formen..Lilla A satt med skeden och skrapade ur formen :-)

  SvaraRadera
 6. Sara: Vad kul! Visst är det gott?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...