måndag 16 februari 2009

Choklad-panna cotta med apelsinfiléer och hackade, rostade hasselnötter


Det här var lördagskvällen efterrätt. Jag har funderat på choklad-panna cotta sedan i julas, och kanske är det lite julkänsla över kombinationen av choklad, apelsin och rostade hasselnötter? Den fungerade i varje fall lika bra i februari, och som alla vet var det ju dessutom Alla Hjärtans Dag i lördags.
Jag har angivit antalet gelatinblad utifrån att jag själv önskar en krämig konsistens på min panna cotta. Vill du ha den aningen fastare än så, lägger du helt enkelt till ett gelatinblad.
Att filéa apelsiner är inte särskilt svårt. Man skär helt enkelt bort skalet med en vass kniv, så att köttet är helt blottat. Därefter går det ganska lätt att skära ut klyftorna till skinnfria filéer.
Som jag tidigare berättat gör jag mig inte besväret att rosta hasselnötter och gnugga av dem skinnet. Jag köper i stället ICA's rostade hasselnötter - de är prisvärda och goda.

Jag valde att göra lite mindre portioner, eftersom vi ätit både förrätt och varmrätt innan. Den som så vill kan givetvis i stället använda samma mängd ingredienser till att göra sex något större portioner.

Choklad-panna cotta med apelsinfiléer och hackade, rostade hasselnötter (8 lite mindre portioner)
5 dl vispgrädde
100 gram mjölkchoklad av mycket god kvalitet, eller en "ljusare mörk choklad (t ex Anton Bergs 57%)
2 gelatinblad

3 apelsiner, filéade
0,75 dl hackade, rostade hasselnötter

Börja med att blötlägga gelatinbladen i genberöst med kallt vatten. Hetta upp grädden i en kastrull, och bryt ned chokladen i den varma grädden. Stäng av värmen, och vispa så att chokladen smälter och blandar sig väl i grädden. Tillsätt därefter de blötlagda gelatinbladen, och rör runt så att också dessa löser sig ordentligt.
Jag väljer ofta att hälla blandningen i en liten kana, eftersom det då är mycket lättare att fördela den i glasen eller skålarna utan att spilla på kanterna.
Låt svalna, och ställ sedan in i kylskåpett par timmar.

Filéa apelsinerna precis innan ni skall äta, och dekorera inte i förskott.
Det smakar absolut bäst att lägga på apelsinerna och strö över de hackade hasselnötterna precis innan serveringen.
Vi vill ju ha spänstiga filéer och knapriga nötter.

4 kommentarer:

  1. Var med och tävla om 2st valfria kryddor från Aromia på min blogg! http://kalasgott.blogg.se/2009/february/tavling.html

    Chokladpannacottan ser riktigt smarrig ut! :-)

    SvaraRadera
  2. Gjorde den här pannacottan ikväll till middagen, fast jag använde mig av choklad med apelsinsmak dessutom! Blev riktigt bra.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...