måndag 2 februari 2009

Mjöl och mjöl

Om man står och botaniserar i mjöl- och grynhyllan i en vanlig, välsorterad matvarubutik, slås man genast av vilket otroligt utbud som numera finns. Sådant som för några få år sedan betraktades som obskyr hälsokost, som endast fanns att köpa i specialbutiker, återfinns nu på hyllorna i en vanlig ICA Kvantum-butik i en närförort i södra Stockholm.
Just vår ICA verkar ha gått igång på alla cylindrar. Här finns allt, känns det som. Ja, nästan allt då. Samtidigt saknas vad som för mig är rena självklarheter.
För några veckor sedan kulle jag köpa mitt standardpaket med Finax Durumvetemjöl, det jag använder när jag lagar färsk pasta.
Jag kunde inte hitta det någonstans. Länge stod jag och kisade med mina närsynta ögon, och spanade febrilt mellan alla ekologiska rågflingor, dinkelmjölpåsar och diverse mjölmixer, innan jag insåg att det inte bara var fråga om att det jag sökte efter var slut.
Det fanns inte längre någon etikett, ingen plats i hyllan. Produkten var borta.

En av fördelarna med vår ICA är den höga personaltätheten. Jag slet tag i första, bästa person som kom förbi, och frågade efter mitt durumvetemjöl. Personen drog med mig på en lång vandring bort mot de hyllor där man hittar ris, bulgur och pasta.
"Nej, jag letar bara efter vanligt durumvetemjöl. Sådant som man kan ha till pasta."
Personalen stirrade oförstående på mig. Vi gick tillbaka till mjölhyllan.
"Nej, det har nog utgått..." var det lakoniska svar jag till slut fick, efter att personalen lite halvslött pliktskyldigt glott på mjölhyllan några sekunder. Och eftersom jag som så ofta inte handlade ensam, utan i sällskap av min avkomma, hade jag inte tid att ta en diskussion där och då, utan fick skjuta på det till lämpligare tillfälle.
Jag har nu en lista på produkter jag vill att vår ICA skall ta in. Någon tag måste jag ta mig tid att förmedla mina önskemål.

Nu var det egentligen inte det här jag hade tänkt skriva om, utan det faktum att något som vid första anblicken framstår som dyrt, faktiskt kan vara precis tvärtom - prisvärt.
Jag talar om Saltås ekologiska, siktade vetemjöl. En tvåkilos påse av detta fina mjöl går på närmare 25 kronor på vår ICA. Det är mer än dubbelt så mycket som en påse vanligt Kungörnens vetemjöl.
Är det verkligen värt pengarna?
Svaret är tveklöst- ja!
Jag är ingen mjölkännare, men det här är det bästa vetemjöl jag stött på.

Är det egentligen dyrt med 25 kronor för två kilo mjöl?
Svaret på frågan är - nej!
Inte om man betänker att för dessa 25 kronor kan man med några få, ytterligare ingredienser baka fyra goda limpor.
Vad kostar fyra goda limpor på ICA? Ja, inte kostar de 25 kronor, i varje fall.

Jag vet ju vad jag väljer, alla gånger...

4 kommentarer:

 1. Vad trist att de bara slutar med produkter så där, hoppas du hittar något alternativ så länge. Vad gäller Saltåkvarn mjölerna kan jag bara säga att jag håller med. Vetemjölet är fantastiskt! Jag gillar alla deras mjöler (även om de är dyra) köper gärna deras grahamsmjöl eller rågmjöl. Jag försöker handla ekologiskt och ofta på Coop och då får jag välja mellan Änglamark eller Saltå - valet blir alltid Saltå eftersom de är mer grovmalda (så som i mina ögon graham och rågmjöl ska vara).

  SvaraRadera
 2. Zelca: Ja, det är verkligen trist. Nu handlar jag som tur är inte enbart i den hör butiken, men det är alltid lite extra jobb när man måste tänka på att passa på att köpa vissa varor när man handlar på andra ställen.

  SvaraRadera
 3. Vi köper alltid siktat dinkelmjöl som vi använder till allt från scones till pannkakor. Ca 45 kr för två kilo, men det är det också värt!

  SvaraRadera
 4. GoodGirl: Jag har faktiskt inte prövat dinkel ännu (annat än i Saltås dinkelmüsli, men det räknas liksom inte). Har det på min mentala lista.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...