söndag 8 februari 2009

Jamie Oliver's Ministry of Food


Det var väl inte bara jag som satt och tittade på Jamie Olivers Ministry of Food nu i kväll?
Tänkte väl det.
Jag måste verkligen uttrycka min beundran för honom.

När man själv är minst sagt matlagningsintresserad, och inte direkt klockar hur mycket tid man tillbringar i köket, kan det vara svårt att fullt ut förstå att människor kan livnära sig i stort sett uteslutande på snabbmat. Vissa av människorna Jamie träffade i det första programmet hade så dålig mathållning att det var riktigt skrämmande.
Att över huvud taget försöka få människor som inte kan laga mat, som aldrig satt på sin spis, att laga ett mål hemlagad mat - det är storartat.

Jag beundrar givetvis även de människor som lämnar ut sig så som deltagarna i programmet gör. Det är ju inte precis något att vara stolt över - att en femåring tvingats dra ut två ruttna tänder, och att samma femårings favoritmat är pommes frites och kebabkött som hon äter med händerna, på golvet - ur en skumplastlåda.
Jag blir skrämd, äcklad och desillusionerad av denna mathållning. Det är ju heller inget nytt - mycket av detta framkom ju när Jamie skulle förbättra skolmaten, och det var där fröet till detta projekt såddes.

Jag kommer att sitta bänkad framför TV'n på söndagkvällar - den saken är säker!

3 kommentarer:

 1. Hej, kollade också - jobbigt program. Det värsta är nog att även om det inte är riktigt lika illa i Sverige så tror jag det är illa nog, de flesta vet inte hur man lagar mat längre och ännu värre blir det med våra ungar om vi inte visar hur det skall gå till. Funderar hårt på hur man kan höja det allmänna medvetandet i Sverige, Stockholm, Bromma..... Skulle vilja ha det som mitt nästa stora projekt - får fundra vidare. //Ola

  SvaraRadera
 2. Och visst är det skrämmande att man tycker sig ha råd med kebablådan varje dag men inte ta bussen till affären och handla trots att det borde bli billigare i längden ? Skrämmande program, beundransvärd entusiasm från Jamies sida.

  SvaraRadera
 3. SIlver: jag tror som du att det på sina håll är lika illa i Sverige. Dessutom finns ju de som faktiskt på fullasta allvar tror att de lagar mat, fastän de bara värmer hel- och halvfabrikat och blandar med färdigsmaksatta mejeriprodukter. (Se på hur Arlas receptbank förändrats under de senaste tio åren.)
  De vore fantastiskt om vi kunde uppleva något liknande ministry of Food i Sverige, Du tänker stort.

  Filippa: Ja, den där "logiken" borde ifrågasatts starkt! Men det var väl lite av det som var programmets styrka, att deltagarnas uttalanden fick stå för sig själva, utan analyser och ifrågasättanden. kanske man hoppas att de själva skall komma till insikt?
  Vi får se vad som händer nästa söndag, helt enkelt.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...