måndag 9 februari 2009

Lördag är den nya söndag - liten kalvstek med örtagårdssås, hasselbackspotatis och dressade edamamebönor


Den klassiska söndagsmiddagen - hur många lagar till en sådan nuförtiden? Söndag är väl snarast en dag då många gärna sover länge, äter en brakfrukost, såsar runt i morgonrock halva dagen och framåt eftermiddagen panikslaget rotar igenom skafferi och kylskåp för att hitta något att improvisera ihop en måltid av.
I vissa skeden av livet är väl söndag den ultimata hämtpizzadagen.
För vår del handlar det om att söndag är en dag då vi har ganska många tidsbestämda aktiviteter. Middagen måste därför vara ganska enkel, och gärna kunna förberedas under förmiddagen.

Lördag har i stället blivit det nya söndag hemma hos oss. I går trotsade jag den kompakta dimman och duggregnet och begav mig till det ganska nyöppnade köpcentrat Forum Nacka. Då jag ändå var där, passade jag givetvis på att besöka Sandströms Nacka-butik. Butiken är väldigt trevlig, och servicen likaså. Jag gick därifrån med bland annat en finfin liten kalvstek, precis lagom stor för vår familj.
Kalvsteken tillagade jag på enklast möjliga sätt. Tillbehören blev både klassiska och nya - hasselbackspotatisen och örtagårdssåsen är gamla stöttepelare, medan edamamebönornas existens var helt okänd för mig fram till i julas.
Såsen kommer ursprungligen från något gammalt nummer av Allt om mat, men har genomgått ett antal förändringar under årens lopp.

Det absolut bästa med en söndagsmiddag på lördag - det är nog ändå att det inte är måndag dagen därpå.

Liten kalvstek med örtagårdssås, hasselbackspotatis och dressae edamamebönor
Hasselbackspotatisen sätter jag in på 200 grader. När potatisarna stått i nedre delen av ugnen i uppemot 40 minuter (givetvis beroende på potatissort och storlek), höjer jag upp formen till övre delen av ugnen, sänker värmen till 150 grader, och ställer in kalvsteken. Jag tar ut potatisarna när de fått fin färg, och täcker över formen med alufolie så att de inte kallnar för mycket.

Kalvstek
en kalvstek, på cirka 700 gram
smör
flingsalt och nymald vitpeppar

Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. Bryn kalvsteken runtom. Krydda med flingsalt och vitpeppar. Sätt en stektermometer i stekens tjockaste del. Lägg den på en smord, ugnsfast tallrik eller en ugnsform. Tillaga tills seteken har en innertemperstur av 50 grader. Tag då ut steken, och linda in den i alufolie. Låt den vila i åtmintone 20 minuter. Skär då upp den, och du har en perfekt, rosa kalvstek. Gillar du inte såpass blofigt kött, låter du givetvis steken stå inne i ugnen lite längre.

Örtagårdssås
2 msk smör
2 schalottenlökar, finhackade
0,5 kalvbuljongtärning (eller 4 msk kalvfond)
1 dl vitt vin
0,5 msk Mutti tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 dl créme fraîsche
0,5 dl vatten
2 dl vispgrädde
3 msk finhackad, färsk salvia
1 kvist färsk rosmarin
1 stor kvist färsk timjan
vitpeppar, flingsalt
1 tsk Maizena
(koloritsoja, om du i likhet med mig gillar ljusbrun sås)

Hetta upp smöret i en kastrul. Fräs schalottenlöken försiktigt, tills den mjuknat. Häll över vin, buljongtärning, tomatpuré, vatten, créme fraîsche och grädde. Låt småkoka i 15 minuter. Sila sedan bort schalottenlöken.
Häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt örtkryddorna, och låt såsen småputtra i ytterligare 15 minuter. Smaka av med vitpeppar och salt. Red av genom att pudra över Maizena under. Tillsätt lite koloritsoja för finare färg (jag vet, det är fånigt, men sådan är jag).

Koka edamamebönorna enligt anvisningarna på paketet. Sprita dem, och läg till baka dem i kastrullen tillsammans med:
2 msk smör
en gnutta flingsalt
1 struken tesked finrivet citronskal
0,5 finriven vitlöksklyfta

Värm på bönorna mycket försiktigt så att smöret smälter. Blanda, och servera.

2 kommentarer:

  1. låter fantastiskt gott! Nu måste jag läsa i kapp, har haft en formsvacka både vad gäller att läsa andras bloggar och att skriva själv.

    SvaraRadera
  2. Lotta: Det var en härlig middag.
    Jag vet hur det kan vara med formsvackor - det positiva är i varje fall att man får mycket att läsa ;).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...