söndag 22 februari 2009

Min mans mat - strozzapreti
med lax och sparris


När jag i går kväll kom hem efter en hel dags intensiv pralintillverkning, kan ni själva förstå hur underbart det var att få sätta sig till dukat bord och njuta av en vällagad måltid.
Min man hade svängt ihop en pastarätt enligt devisen att det enkla ofta är det goda. Ingredienserna är väl inte precis exakt uppmätta, men de ger en bra bild av hur han gick tillväga när han tillagade pastasåsen. Jag var mer än nöjd med denna lördagsmiddag.
Håll till godo!

Strozzapreti med lax och sparris
1 paket Zeta strozzapreti (500 gram)
600 gram lax
300 gram ICA's frysta sparris
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk smör
0,5 dl vitt vin
1,5 dl vispgrädde
0,5 fiskbuljongtärning
salt och peppar
1 tsk Maizena

Tillaga sparrisen enligt anvisningarna på paketet, men häll av vattnet medan den fortfarande är spänstig. Dela varje sparris i tre delar. Koka pastan efter anvisningarna på paketet. Pastasåsen tillagas medan pastan kokar, om alla ingredienser är förberedda.
Dela laxen i mindre kuber. Hetta upp smöret i en traktörpanna och låt vitlöken svettas en stund. Häll i vinet, och låt koka in helt lätt innan du häller över grädden.
När grädden börjar sjuda, lägger du i laxen. Lägg på locket, sänk värmen ordentligt, och låt laxen sjuda en knapp minut.
Vänd därefter laxbitarna försiktigt, och lägg sparrisbitarna ovanpå dem. Lägg på locket igen, och förtsätt tillagningen någon minut.
Tag några matskedar av vätskan och rör ut Maizenan. Häll denna blandning i pannan, blanda noggrant och försiktigt, och tag pannan från plattan. Servera med nykokt strozzapreti och generöst med parmesanost.

Till denna enkla men oerhört goda pastarätt drack vi
Dolce Vita Soave Borgoletto (nr 12502), en spritsig och syrligt frisk Soave som passade perfekt till måltiden. Dessutom är det ett ekologiskt vin.
Enligt min enkla mening dessutom ett mycket prisvärt sådant.

2 kommentarer:

  1. Men gud vad gott! Lax och pasta är så smarrigt ihop!

    SvaraRadera
  2. Kalasgott: Ja, och just sparrisen höjde det hela till ytterligare en nivå!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...