lördag 7 februari 2009

Melankoli inspirerar till småkaksbak


Det börjar dra ihop sig nu. Jag har inte många veckor kvar av mitt livs sista föräldraledighet. Det är med blandade känslor jag återgår till arbetet.
Just nu är jag i en fas i livet då det känns som att jag gärna fortsatta att hänga hemmavid och tillbringa osunt mycket tid i köket - om jag fått bestämma. Nu ser ju livet inte ut så, och det är så klart bara att gilla läget. Jag kommer vara så privilegierad att jag har en hemmaman under några månader, vilket inte är fy skam det heller.

Medan jag ömkar mig själv en smula och funderar över meningen med livet, slänger jag ihop några goda kakor för att höja stämningen en smula. Det här är en modifiering av mitt gamla vanliga recept på chocolate chip cookies, men jag har smaksatt degen med cacao (och därför minskat mängden vetemjöl). Med en rejäl hög vit choklad därtill blir detta en värdig konkurrent till originalet.
Numera brukar jag göra ganska mså kakor; det känns lite passé i största allmänhet att göra den där typen av tefatsstora kakor man hittar på Seven Eleven och Waynes Coffee.

White chocolate chip chocolate cookies
100 gr rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker
1 dl råsocker
2 krm ekologiskt vaniljpulver
1 ägg, vispat
1,25 dl vetemjöl (75 gram)
3 dl havregryn
3 msk cacao
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
175 gram vit choklad, hackad

Rör smöret med farinsockret, sockret, vaniljpulvret och cacao. Tillsätt därefter ägget. Blanda vetemjöl och bikarbonat, och rör ned det tillsammans med havregrynen. Blanda slutligen ned den hackade vita chokladen.
Forma till knappt valnötsstora kulor, och klicka ned på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda försiktigt på 175 grader i 6-8 minuter. Passa kakorna så att de inte blir för mörka.

2 kommentarer:

  1. Jag gör också en variant på dessa kakor. En favorit hemma hos oss! Tack för inspirationen, trevlig helg o kram!

    SvaraRadera
  2. GoodGirl: Trevlig helg du/ni med - och en kram tillbaka!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...