torsdag 5 februari 2009

Semper och palmoljan

Ja, då har jag fått svar på mitt mail till Semper, angående varför de använder palmolja i sina produkter. Jag kan inte precis känna att jag är nöjd med svaret. I mitt tycke finns det inget skäl till att använda palmolja i mat över huvut taget.
Hur tänker ni andra som själva har barn, eller är intresserade av barn och mat?

Hej och tack för ditt mail!

Palmoljan är bra eftersom den tillsammans med övriga fetter ger en bra fettsammansättning som är väl anpassad för små barn. Hittills har Semper inte kunnat överträffa denna fettblandning genom att tillsätta andra fetter men vi ser hela tiden över sammansättningen för att hitta den som bäst utifrån ett näringsfysiologiskt perspektiv tillgodoser barnets behov. Den debatt som nu gör gällande att palmoljan som innehåller palmitinsyra, "den fettsyra som mest bidrar till att höja blodkolesterolet" gäller för vuxna näringsrekommendationer. Barn är inte små vuxna, rekommendationerna för barn är väl förankrade hos vetenskapen och den säger att barn behöver en balanserad fettsammansättning. Självfallet följer Semper den vetenskapliga utvecklingen även inom detta område.

För att få en så bra sammansättning av vegetabiliska oljor som möjligt använder vi i barnmat en blandning av oljor från flera olika växter. Olika vegetabiliska oljor innehåller olika fettsyror och för att på bästa sätt följa de rekommendationer som finns för spädbarn använder vi en blandning i välling, gröt och modersmjölksersättningar. På så sätt tillgodoses behovet av fettsyror från n-6 och n-3 familjen.

Palmoljan är relativt stabil mot oxidation, det vill säga att den härsknar inte lika snabbt som flera andra sorters fetter. Ytterligare fördelar med palmoljan är att palmen har en avkastning per ytenhet som är högre än andra oljeväxter. Det innebär att om man ersätter med andra oljeväxter (ex soja, raps) så behövs större arealer. Om Semper väljer att använda ekologiskt framställd olja så är det en väldigt liten volym och därmed en väldigt liten areal som påverkas.
Semper arbetar tillsammans med WWF och oljeindustrin för att långsiktigt påverka palmoljeindustrin i positiv riktning. Kan alla hjälpa till att ställa högre krav på konventionellt framställd olja så ger det en större positiv inverkan på miljön och vi anser därför att vi bäst bidrar till en långsiktig bra palmoljehantering genom att arbeta med de s.k. standardkvalitéerna. Semper köper palmolja som går att spåra till grupper av plantager.

Semper deltog i WWF:s möte (december 2005) där "ett stegvis införande" av åtgärder framtagna genom Round Table on Sustainable Palm Oil - RSPO (http://www.rspo.org/) presenteras. Man avser att successivt flytta fram positionerna och aktivt arbeta i den anda som listan anger.


Med vänlig hälsning
Monica
Konsumentrådgivare

5 kommentarer:

 1. Ja det är nog tur att mina barn konsekvent vägrar att äta köpt barnmat - troligen för att det är vana vid riktig mat som smakar något. Men med tanke på hur många barn som bokstavligt talat föds upp på Sempers och Nestles produkter är det ju oerhört viktigt att de är bra och hälsosamma. Palmolja i barnmat känns ju onekligen tveksamt.

  SvaraRadera
 2. AnKa: Vi har tagit till köpematen när vi varit på språng. Däremot äter vår yngsta, knappt 10 månader gamla flicka någon flaska välling per dygn. Just nu finns inget alternativ till detta, och vi har aldrig låtit våra barn äta välling långt upp i åldrarna - men några månader till kommer hon att få av den. Det känns inte så kul.
  Skall kolla upp om HIPP har välling.

  SvaraRadera
 3. TACK!!!! För att jag hittade detta inlägg! När jag påpekar för folk att jag tycker att det är fullkomligt vansinnigt att använda pamlolja i modersmjölksersättning och välling brukar de flesta bara reagera med ett "jaha". Vaddå "jaha"??? Men uppenbarligen är det inte tillräckligt många som bryr sig om vad de stoppar i sina barn. Förutom välling två gånger om dagen köper jag bara katrinplommonpuré.
  HIPP borde ju ha välling, men har inte sett någon för rätt ålder i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Mycket spännande att jag mailade semper om palmolja i deras välling för bara några dagar sedan och fick exakt samma svar som du. Ett år senare.... Har det inte hänt något på ett år eller vad? tycker det är skrämmande....

  /Malin, tvåbarns mamma som bryr sig om vad som finns i maten.

  SvaraRadera
 5. Vilket jäkla skitsnack! Svaret från Monica saknar helt vetenskaplig grund och ifall man känner till kvoten mellan omega-3 och omega-6 i palmolja förstår man genast att hon antingen saknar intelligens eller att fungerar precis som alla andra inom industrin. Livsmedelsindustrin är enbart intresserad av att ge sina aktieägare så stor utdelning som möjligt och så länge de håller sig inom ramarna för vad som är lagligt skiter de fullständigt i människors hälsa och inte ens ett känsligt barn får dem att se moraliskt i sakfrågan.

  Palmolja har en kvot på 46:1 vilket är det mest extrema fall av alla oljor när det kommer till omega-6. Palmolja är en värdelös produkt som extraheras med hjälp av lösningsmedel. Samtidigt förstör man ofantligt stora delar natur med dessa plantager och till detta följer även att orangutangen idag är utrotningshotad.

  Kvoten mellan omega-6 och omges-3 bör ligga under 5:1. Rapsolja är bäst och har en kvot på 2:1. Som samlare och jägare då vi åt mycket fisk hade vi förmodligen en kvot på 1:1.

  Den forskning man refererar till är GIVETVIS inte ett mål för sund vetenskaplig granskning utan är rent forskningsfusk som med hjälp av korrupta metoder godkänts av våra myndigheter. Palmolja är en riktig skitprodukt som inte ens duger vid tillverkning av ansiktskrämer. Givetvis är den bra mycket billigare än andra växtoljor och problemet med oxiderat kolesterol, ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, cancer, inflammationer etc. får ses som en ofrånkomlig biverkning då det kommer till livsmedelsindustrin vinstintressen.

  Mitt tips är att du ställer Sempers konsumentrådgivare mot väggen och under tiden skall jag hjälpa till att sprida deras budskap om vad som är hälsosamt på min blogg.. Hoppas verkligen att dessa människor inte sover på nätterna...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...